Vi är DataTjej

DataTjejs resa

DataTjej är en ideell förening som bildades 1998. Två kvinnliga studenter i Umeå inspirerades under ett seminarium rörande kvinnors välmående på datautbildningar. Därav valde de att arrangera den första konferensen i Umeå för att skapa ett tillfälle att lära känna flera kvinnor som studerade IT-inriktade ämnen och diskutera hur man ska göra för att få flera kvinnor att söka sig till data. Vid första tillfället hade konferensen ungefär 20 deltagare från bland annat Stockholm, Linköping, Uppsala och Umeå. Tjugo år senare är konferensen vårt största event under året med 120 deltagare. Läs mer här på den officiella hemsidan för DataTjej Konferensen. 

År 2023 är vi över 5000 medlemmar i Sverige. Målet med föreningen är att skapa ett nätverk mellan individer som identifierar sig som kvinna eller ickebinär i alla åldrar som pluggar, jobbar eller är intresserade av data/IT. Vi arbetar för att uppmuntra och underlätta kontakter främst mellan studenter och näringsliv, samt att öka gemenskapen DataTjej-medlemmar emellan.

Som ideell förening samlas DataTjej varje år för att snacka om vad vi har gjort och vad vi ska göra framöver. Vi träffas för att rösta fram nya förtroendevalda och för att dela idéer. Vårt mål är att göra tech-världen mer jämlik. Läs mer om detta här i våra stadgar och protokoll.

Vad gör DataTjej?

Konferens

Träffa och skapa kontakt med andra grymma IT-tjejer och ickebinära genom DataTjejs årliga konferens!

Event

Varje år ordnar DataTjej flertalet event runt om i Sverige som är gratis för våra medlemmar att gå på. Nätverka, lär känna medlemmar och företag, och skaffa dig massor med kunskap.

Mentorskapsprogram

Genom en mentor får du deras insyn på IT-branschen samtidigt som du får möjlighet att ställa alla frågor du kan tänka dig!

Inspiration

DataTjej finns till på flertalet sociala plattformar. Vi har en Discord-kanal, och uppdaterar våra olika sociala medier-kanaler med massvis av inspo och uppdateringar. Joina och följ!

Vi på DataTjej

Varje år röstas en ny styrelse och projektgrupp in. Nedan finns nuvarande styrelse och projektgrupp för verksamhetsåret 2024-2025.

Zenia Rosas
Ordförande

Samira Ahmed
Vice ordförande

Hodan Hassan
Kassör

Terese Larsson
Näringslivsansvarig

Yetnayet Behailu
Näringslivsansvarig

Camilla Cronqvist
Näringslivsansvarig

Olivia Harlin
Informationsansvarig

Julia Rasmusson
Informationsansvarig

Emma Vidarsson
Medlemsansvarig

Ava Wulkan
Medlemsansvarig

Marielle Sterner
Barn & ungdomsansvarig

Bodil Salminen
Barn & ungdomsansvarig

Caroline Cah
It & Webbansvarig

Maria Shabelnik
It & Webbansvarig

Amanda Hult
It & Webbansvarig

Emma Jonsson Malmengård
Suppleant

Fanny Isaksson
Suppleant

Elvira Magnusson
Suppleant

Elvira Magnusson
Projektledare

Jelena Gojkovic
Vice projektledare

Kaltum Warsame
Ekonomiansvarig

Emelie Deniz
Företagsansvarig

Piggy Ayala
Företagsansvarig

Hanna Harrysdotter
Företagsansvarig

Alva Hedqvist
Deltagar- och logistikansvarig

Agnes Holmkvist
Deltagar- och logistikansvarig

Kayathri Rajarathinam
Projektassistent

Msarra Albani
Tryck- och kommunikationsansvarig

Sona Rahimova
Tryck- och kommunikationsansvarig

Valery Belvroy
Tryck- och kommunikationsansvarig

Maria Leth
Eventansvarig

Farah Alhaddad
Eventansvarig

Womentorpriset 2015

DataTjej vann Womentorpriset 2015 med motivation från juryn att DataTjej gör en stor insats för att attrahera fler kvinnor till IT-branschen och att där ta ledande positioner.

”DataTjej utgör en viktig plattform för gemenskap unga tjejer emellan, och dess medlemmar är alla förebilder väl värda att lyftas fram och prisas” skriver IT&Telekomföretagen i ett pressmeddelande.

2018 vann DataTjej dessutom priset Bästa Organisation på WE Awards i Stockholm med följande motivering:

“Det här är en organisation som har vuxit det senaste året tack vare en hård ansträngning från människorna bakom organisationen och realisationen bland kvinnor och icke-binära att vara en del av något större som hjälper till att förena dem inom data och IT-området. Tack vare de event och nätverk som möjliggjorts genom organisationen har människor hittat jobb, praktikplatser och vänskap, vilket inspirerar varandra att fortsätta arbeta för ett gemensamt mål – jämlikhet.