Vi är DataTjej

DataTjejs resa

DataTjej är en ideell förening som bildades 1998. Två kvinnliga studenter i Umeå inspirerades under ett seminarium rörande kvinnors välmående på datautbildningar. Därav valde de att arrangera den första konferensen i Umeå för att skapa ett tillfälle att lära känna flera kvinnor som studerade IT-inriktade ämnen och diskutera hur man ska göra för att få flera kvinnor att söka sig till data. Vid första tillfället hade konferensen ungefär 20 deltagare från bland annat Stockholm, Linköping, Uppsala och Umeå. Tjugo år senare är konferensen vårt största event under året med 120 deltagare. Läs mer här vad DataTjejs konferens innebär. 

År 2023 är vi över 5000 medlemmar i Sverige. Målet med föreningen är att skapa ett nätverk mellan individer som identifierar sig som kvinna eller ickebinär i alla åldrar som pluggar, jobbar eller är intresserade av data/IT. Vi arbetar för att uppmuntra och underlätta kontakter främst mellan studenter och näringsliv, samt att öka gemenskapen DataTjejer emellan.

Vad gör DataTjej?

Konferens

Träffa och skapa kontakt med andra grymma IT-tjejer och ickebinära genom DataTjejs årliga konferens

Event

Varje år ordnar DataTjej flertalet event runt om i Sverige som är gratis för våra medlemmar att gå på.

Mentorskapsprogrammet

Genom en mentor får du deras insyn på IT-branschen samtidigt som du får möjlighet att ställa alla frågor du kan tänka dig!

Inspiration

DataTjej är ett nätverk med massa coola tjejer och ickebinära inom IT-branchen. Knyt kontakter och bredda din syn på tech!

Womentorpriset 2015

DataTjej vann Womentorpriset 2015 med motivation från juryn att DataTjej gör en stor insats för att attrahera fler kvinnor till IT-branschen och att där ta ledande positioner.

”DataTjej utgör en viktig plattform för gemenskap unga tjejer emellan, och dess medlemmar är alla förebilder väl värda att lyftas fram och prisas” skriver IT&Telekomföretagen i ett pressmeddelande.

2018 vann DataTjej dessutom priset Bästa Organisation på WE Awards i Stockholm med följande motivering:

“Det här är en organisation som har vuxit det senaste året tack vare en hård ansträngning från människorna bakom organisationen och realisationen bland kvinnor och icke-binära att vara en del av något större som hjälper till att förena dem inom data och IT-området. Tack vare de event och nätverk som möjliggjorts genom organisationen har människor hittat jobb, praktikplatser och vänskap, vilket inspirerar varandra att fortsätta arbeta för ett gemensamt mål – jämlikhet.