DataTjejs Mentorskapsprogram

Vill du få chansen att ha en kvinnlig eller ickebinär mentor med erfarenheter från arbetslivet som kan stötta dig i dina framtida karriärval? Eller är du verksam i IT-branschen och vill inspireras av en student och påverka framtidens IT-anställda?

Sök till mentorskapsprogrammet!

Vad är mentorskapsprogrammet?

Vi på DataTjej tror att nätverkande och erfarenhetsutbyte är nyckeln till personlig utveckling. Därför har vi skapat vårt eget mentorskapsprogram där vi matchar dig med en mentor baserat på bostadsort, utbildning och intressen.

Under ett halvår får du och din mentor möjlighet att träffas, utbyta erfarenheter och bygga en värdefull relation. En mentor kan erbjuda insikter inom IT-branschen, vara ett bollplank inför karriärval eller bara diskutera spännande IT-frågor. Som adept (personen som vill få en mentor) får du chansen att inspireras, ställa frågor och bidra med nya perspektiv på intressanta ämnen till din mentor!

Det spelar ingen roll hur länge du har pluggat, jobbat eller varit intresserad av data/IT för att vara med. Har du inte avslutat dina studier än så kan du vara mentor åt en som precis har påbörjat eller funderar på att söka en utbildning. Detta mentorskapsprogram bygger på ömsesidig vilja att lära känna en ny person som kan hjälpa till och stötta dig i frågor du inte ens visste om att du hade! Du behöver endast vara nyfiken, ambitiös och motiverad, för att när vi funnit en partner lämnar vi över ansvaret till er! Vi öppnade möjligheten att killar/män också får söka som mentorer vilket har varit lyckat.

Det är möjligt att delta i mentorskapsprogrammet i hela Sverige!

För frågor eller mer information, se vår FAQ eller kontakta oss på mentorskapsprogram@datatjej.se.

Ansök!

Just nu är ansökan stängd. Håll utkik på våra kanaler under hösten för att ansöka till våren 2025!

Q&A

Att vara mentor/adept är extremt lärorikt och vi tror att det både kan utveckla dig som person och bygga ett bra nätverk för din framtid! Under tiden får du möjlighet att både dela med dig av dina erfarenheter och utmaningar och få inspireras av den andra.

Om Mentorskapsprogrammet

Det är möjligt att delta i mentorskapsgrogrammet från hela landet tack vare att programmet kan genomföras digitalt.

Programmet pågår i 5 månader, från början av februari till slutet av juni, och vi ser gärna att ni träffas minst 4 gånger under dessa månader. Det är bådas ansvar att se till att fullfölja det.

Det finns ingen reseersättning som kommer ges, utan matchningen kommer ske så adepten/mentorn är i samma stad.

Medlemskap och ansökningar

Det är superenkelt att bli medlem i föreningen och dessutom gratis! Du blir medlem via detta formulär på hemsidan: https://datatjej.se/blidatatjejmedlem/.

Alla som är medlemmar i DataTjej kan söka. Åldersgräns 16 år.

Matchning

Vi går ut med information om när matchningen sker på sociala medier.

Vi kommer att göra vårt yttersta för att finna en bra match, men det är viktigt att du har överseende om vi inte fann någon inför denna omgång, kanske vi gör det till nästa omgång. Oavsett hör vi av oss! Varje halvår kommer en ny möjlighet att engagera dig och hitta en match.

Om att vara mentor/adept

En mentor beskrivs som en person som har kunskap som kan förmedlas till någon annan! Vi tror att oavsett om du jobbat många år, precis påbörjat eller är i slutet av din utbildning så kan du inspirera, motivera och guida adepter med din kunskap! En universitet-/högskolestudent kan även vara mentor åt en som precis påbörjat sin utbildning eller en gymnasieelev. Även killar/män kan också vara mentorer för att öka intresset för tjejer och icke-binära att vilja stanna kvar och utvecklas inom branschen.

Det är viktigt för mentorn att bidra med en viss mognad, både som individ och yrkesperson. En bra mentor är den som har insikt gällande sina styrkor och svagheter och som kan beskriva sina tankar och erfarenheter för andra. En mentor ska bland annat vara bra på att lyssna, intresserad av adepten, förtroendeingivande, prestigelös, stödjande och villig att lägga ner sin tid på mentorskapet.

Det är adepten som bär huvudansvaret för mentorskapsprogrammet och det är adepten som skall vara i fokus under träffarna. Adepten behöver bland annat vara öppen, lyhörd och villig att ta konstruktiv kritik. Om du arbetar kan du också söka till programmet som adept om du vill få en äldre yrkesverksam som mentor. Vi ska göra allt för att försöka matcha ihop er med någon som passar er.

Mentorskapsprogrammet startar två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren. Varje mentorskapsperiod pågå i fem månader.

Efter att vi har parat ihop en adept med en mentor så kopplar vi samman er i ett mail. Det är sedan adepten som är ansvarig för att ta första kontakten och boka in en träff. 

I slutet av mentorskapsprogrammet skickar vi ut en utvärdering för att se vad du tyckte, samla in “success stories” och skriva lite om programmet på våra kanaler. Deltagarna har all frihet att fortsätta träffa sin mentor/adept efter programmet är slut!

Det är väldigt svårt för oss arrangörer att para ihop alla som söker enbart från ett par frågor. Vi förespråkar att ni försöker finna en gemensam nämnare där ni kan ha kunskapsutbyte, det kanske bara räcker med hur man skriver ett bra CV. Vi ser gärna att ni åtminstone ses minst 2 gånger för att verkligen kunna avgöra om det inte känns rätt. Om ni mot förmodan inte skulle komma överens så kan du skicka ett mail till mentorskapsprogram@datatjej.se för att få hjälp. Vi försöker alltid göra en ny matchning i den mån det går.