Match & Go

Vill du få chansen att ha en kvinnlig eller ickebinär mentor med arbetserfarenheter som kan stötta dig i dina framtida karriärval? Eller vill du som är aktiv i näringslivet inspireras av en student och påverka framtidens anställda inom IT-branschen?

Håll dig uppdaterad i våra kanaler för att inte missa kommande ansökningstillfällen!

Vad är mentorskapsprogrammet?

Vi på DataTjej tror att nätverka och dela erfarenheter mellan varandra är ett magiskt recept för personlig utveckling. Därför har vi tillsammans med #addher skapat Match and Go och genom detta koncept kommer vi göra vårt yttersta för att finna en match till just dig. Vi matchar ihop er utefter var ni bor, utbildning, intressen mm, men sedan är det upp till er själva att träffas under det kommande halvåret och bygga upp en relation. En mentor kan göra allt från att delge sina erfarenheter inom IT-branschen, vara ett bollplank inför svåra karriärval eller varför inte bara diskutera spännande IT grejer? En adept (personen som vill få en mentor) kan inspireras, fråga massor med frågor och ge nya perspektiv på intressanta ämnen till sin mentor!

Det spelar ingen roll hur länge du har pluggat, jobbat eller varit intresserad av data/IT för att vara med. Har du inte avslutat dina studier än så kan du vara mentor åt en som precis har påbörjat eller funderar på att söka en utbildning. Detta mentorskapsprogram bygger på ömsesidig vilja att lära känna en ny person som kan hjälpa till och stötta dig i frågor du inte ens visste om att du hade! Du behöver endast vara nyfiken, ambitiös och motiverad, för att när vi funnit en partner lämnar vi över ansvaret till er! Vi öppnade möjligheten att killar/män också får söka som mentorer vilket har varit lyckat.

Det är möjligt att delta i mentorskapsprogrammet i hela Sverige!

Vid frågor eller mer information om vad som händer härnäst, se vår FAQn eller kontakta matchandgo@datatjej.se.

Ansökan är stängd för den här omgången, men håll dig uppdaterad i våra kanaler för framtida tillfällen!

Snabb information om mentorskapsprogrammet

– Programmet löper under en fem månaders period där paret bör träffas minst 4 gånger.

– Under första träffen diskuterar paret och lägger upp en plan för hur mentorskapet skall fungera, hur ofta ni ska träffas, vad ni ska diskutera och hur ni ska kommunicera bland annat

– Under träffarna kan ni lägga ut en bild på sociala medier och tagga DataTjej och #addher samt hashtaggen #matchandgo.

– Mot programmets slut skickar vi ut en utvärdering

– När mentorskapsprogrammet slutat får ni med all frihet fortsätta träffas och fortsätta tagga oss och använda hashtaggen!

– Du kan läsa mer om våra tips på vad ni skulle kunna göra under era träffar i “Handboken för ett lyckat mentorskap

Q&A

Att vara mentor/adept är extremt lärorikt och vi tror att det både kan utveckla dig som person och bygga ett bra nätverk för din framtid! Under tiden får du möjlighet att både dela med dig av dina erfarenheter och utmaningar och få inspireras av den andra.

Om Match&Go

Vilka orter finns Match & Go på?

Det är möjligt att delta i Match & Go från hela landet tack vare att programmet kan genomföras digitalt.

Hur länge pågår programmet?

Programmet pågår i 5 månader, från början av februari till slutet av juni, och vi ser gärna att ni träffas minst 4 gånger under dessa månader. Det är bådas ansvar att se till att fullfölja det.

Får jag reseersättning?

Det finns ingen reseersättning som kommer ges, utan matchningen kommer ske så adepten/mentorn är i samma stad.

Vilka står bakom konceptet?

Mentorskapsprogrammet drivs av DataTjej och #addher. DataTjej är en ideell förening som arbetar med att främja kvinnor och icke-binära i alla åldrar som är intresserade av IT och data. Vi strävar efter att förbättra relationen DataTjejer emellan samt mellan studenter och företag. Vi anordnar events året om som till exempel inspirerande föreläsningar och företagsbesök.#addher är ett externt nätverk för kvinnor i IT-branschen som startats och drivs av Sogeti sedan 2010. Det är Sveriges största nätverk för kvinnor i IT-branschen med 4600 medlemmar på 16 orter.

Varför gör ni det här?

Vi startade det här konceptet för vi känner att det finns så fantastiskt många kvinnliga IT-förebilder som kan inspirera, motivera och guida yngre tjejer i IT-branschen. Under #addhers event inför internationella kvinnodagen 2017 lyftets en förfrågan om att ha ett mentorskapsprogram för att kvinnor i branschen ska kunna stötta varandra, så vi skapade ett! Att ha en mentor kan hjälpa en längre i karriären och att ha en adept kan vidga sina perspektiv.

Medlemskap och ansökningar

Hur blir man DataTjej?

Det är superenkelt att bli medlem i föreningarna och dessutom gratis! För DataTjej blir du medlem via via detta formulär på hemsidan: https://datatjej.se/blidatatjej. För #addher går du med i deras Facebook-grupper – sök på #addher (+ortsnamn) på Facebook. Att vara medlem i bägge föreningarna har ett stort värde, då båda gör flera andra saker under året!

Vem kan söka till programmet?

Alla som är medlemmar i DataTjej och #addher kan söka. Åldersgräns 16 år.

Matchning

När sker matchningen?

Vi går ut med information om när matchningen sker på sociala medier.

Är det säkert att jag kommer att matchas med någon?

Vi kommer att göra vårt yttersta för att finna en bra match, men det är viktigt att du har överseende om vi inte fann någon inför denna omgång, kanske vi gör det till nästa omgång. Oavsett hör vi av oss! Varje halvår kommer en ny möjlighet att engagera dig och hitta en match.

Om att vara mentor/adept

Vem kan vara mentor?

En mentor beskrivs som en person som har kunskap som kan förmedlas till någon annan! Vi tror att oavsett om du jobbat många år, precis påbörjat eller är i slutet av din utbildning så kan du inspirera, motivera och guida adepter med din kunskap! En universitet-/högskolestudent kan även vara mentor åt en som precis påbörjat sin utbildning eller en gymnasieelev. Även killar/män kan också vara mentorer för att öka intresset för tjejer och icke-binära att vilja stanna kvar och utvecklas inom branschen.

Vad krävs för att vara mentor?

Det är viktigt för mentorn att bidra med en viss mognad, både som individ och yrkesperson. En bra mentor är den som har insikt gällande sina styrkor och svagheter och som kan beskriva sina tankar och erfarenheter för andra. En mentor ska bland annat vara bra på att lyssna, intresserad av adepten, förtroendeingivande, prestigelös, stödjande och villig att lägga ner sin tid på mentorskapet.

Vad krävs för att vara adept?

Det är adepten som bär huvudansvaret för mentorskapsprogrammet och det är adepten som skall vara i fokus under träffarna. Adepten behöver bland annat vara öppen, lyhörd och villig att ta konstruktiv kritik. Om du arbetar kan du också söka till programmet som adept om du vill få en äldre yrkesverksam som mentor. Vi ska göra allt för att försöka matcha ihop er med någon som passar er.

När pågår mentorskapsprogrammet?

Mentorskapsprogrammet startar två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren. Varje mentorskapsperiod pågå i fem månader.

Vem tar första kontakten?

Efter att vi har parat ihop en adept med en mentor så kopplar vi samman er i ett mail. Det är sedan adepten som är ansvarig för att ta första kontakten och boka in en träff. Läs vår Handboken för ett lyckat mentorskapsprogram, med mer information om vad som kan göras på första träffen.

Vad händer efter mentorskapsprogrammet?

I slutet av mentorskapsprogrammet skickar vi ut en utvärdering för att se vad du tyckte, samla in “success stories” och skriva lite om programmet på våra kanaler. Deltagarna har all frihet att fortsätta träffa sin mentor/adept efter programmet är slut!

Vad händer om jag inte passar med min mentor/adept?

Det är väldigt svårt för oss arrangörer att para ihop alla som söker enbart från ett par frågor. Vi förespråkar att ni försöker finna en gemensam nämnare där ni kan ha kunskapsutbyte, det kanske bara räcker med hur man skriver ett bra CV. Vi ser gärna att ni åtminstone ses minst 2 gånger för att verkligen kunna avgöra om det inte känns rätt. Läs handboken för att få tips på aktiviteter och ämnen ni kan beröra! Om ni mot förmodan inte skulle komma överens så kan du skicka ett mail till matchandgo@datatjej.se för att få hjälp. Vi försöker alltid göra en ny matchning i den mån det går. I annat fall läggs man på priolistan till nästa Match and Go-period.