Mentorskapsprogrammet

Vill du få chansen att ha en kvinnlig mentor med arbetserfarenheter som kan stötta dig i dina framtida karriärsval? Eller vill du som är aktiv i näringslivet inspireras av en student och påverka framtidens anställda inom IT-branschen?

Vi på DataTjej tror att nätverka och dela erfarenheter mellan varandra är ett magiskt recept för personlig utveckling. Därför har vi tillsammans med #addher skapat Match and Go och genom detta nya koncept kommer vi göra vårt yttersta för att finna en match till just dig. Vi matchar ihop er via vår fantastiska matchningsalgoritm, men sedan är det upp till er själva att träffas under det kommande halvåret och bygga upp en relation. En mentor kan göra allt från att delge sina erfarenheter inom IT-branschen, vara ett bollplank inför svåra karriärval eller varför inte bara diskutera spännande IT grejer? En adept (personen som vill få en mentor) kan inspireras, fråga massor med frågor och ge nya perspektiv på intressanta ämnen till sin mentor!

Så redan nu, under vår första pågående mentorskapsperiod, har vi tillsammans med #addher beslutat att fortsätta initiativet och köra en omgång till! De par som matchas kommer att ha en kontinuerlig kontakt mellan februari-juni 2019.

Det spelar ingen roll hur länge du har pluggat, jobbat eller varit intresserad av data/IT för att vara med. Detta mentorskapsprogram bygger på ömsesidig vilja att lära känna en ny person i din stad som kan hjälpa till och stötta dig i frågor du inte ens visste om att du hade! Du behöver endast vara nyfiken, ambitiös och motiverad, för att när vi funnit en partner lämnar vi över ansvaret till er!

Mentorskapsprogrammet är möjligt på 17 orter runt om i landet; Borlänge, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Karlstad, Linköping, Luleå, Malmö, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik.

Anmälan för Match and Go-perioden februari-juni är nu stängd. Matchning pågår fram till v. 5 och därefter skickas mail ut om man fått en match eller ej.

Vid frågor eller mer information om vad som händer härnäst, se vår FAQn eller kontakta matchandgo@datatjej.se.

Snabb information om mentorskapsprogrammet:

  • Programmet löper under en fem månaders period där paret bör träffas minst 4 gånger
  • Under första träffen diskuterar paret och lägger upp en plan för hur mentorskapet skall fungera, hur ofta ni ska träffas, vad ni ska diskutera och hur ni ska kommunicera bland annat
  • Under träffarna kan ni lägga ut en bild på sociala medier och tagga DataTjej och #addher samt hashtaggen #matchandgo. Dessa bilder kan vi komma att reposta!
  • I mitten av mentorskapsprogrammet skickar vi ut en utvärdering för att kontrollera läget
  • Mot programmets slut skickar vi ut ytterligare en utvärdering och intervjuer görs
  • När mentorskapsprogrammet slutat får ni med all frihet fortsätta träffas och fortsätta tagga oss och använda hashtaggen!
  • Du kan läsa mer om våra tips på vad ni skulle kunna göra under era träffar i “Handboken för ett lyckat mentorskap”

Q & A

Om Match and Go

[bg_collapse view=”link” color=”black” icon=”arrow” expand_text=”Varför ska jag vara med?” collapse_text=”Varför ska jag vara med?” ]Att vara mentor/adept är extremt lärorikt och vi tror att det både kan utveckla dig som person och bygga ett bra nätverk för din framtid! Under tiden får du möjlighet att både dela med dig av dina erfarenheter och utmaningar och få inspireras av den andra.[/bg_collapse] [bg_collapse view=”link” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Vilka orter finns Match & Go på?” collapse_text=” Hur blir man DataTjej-/ #addher-medlem?” ]Initiativet finns på 17 orter runt om i landet; Borlänge, Gävle, Göteborg, Jönköping, Karlstad, Linköping, Luleå, Skåne (Helsingborg/Malmö), Skövde, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik.[/bg_collapse]
[bg_collapse view=”link-inline” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Hur länge pågår programmet?” collapse_text=”Hur länge pågår programmet?” ]Programmet pågår i 5 månader, från mitten av september till mitten av januari, och vi ser gärna att ni träffas minst 4 gånger under dessa månader. Det är bådas ansvar att se till att fullfölja det.[/bg_collapse] [bg_collapse view=”link” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Får jag reseersättning?” collapse_text=”Får jag reseersättning?” ]Det finns ingen reseersättning som kommer ges, utan matchningen kommer ske så adepten/mentorn är i samma stad.[/bg_collapse] [bg_collapse view=”link” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Vilka står bakom konceptet?” collapse_text=”Vilka står bakom konceptet?” ]Mentorskapsprogrammet drivs av DataTjej och #addher. DataTjej är en ideell förening som arbetar med att främja kvinnor och icke-binära i alla åldrar som är intresserade av IT och data. Vi strävar efter att förbättra relationen DataTjejer emellan samt mellan studenter och företag. Vi anordnar events året om som till exempel inspirerande föreläsningar och företagsbesök.#addher är ett externt nätverk för kvinnor i IT-branschen som startats och drivs av Sogeti sedan 2010. Det är Sveriges största nätverk för kvinnor i IT-branschen med 4600 medlemmar på 16 orter.[/bg_collapse] [bg_collapse view=”link” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Varför gör ni det här?” collapse_text=”Varför gör ni det här?” ]Vi startade det här konceptet för vi känner att det finns så fantastiskt många kvinnliga IT-förebilder som kan inspirera, motivera och guida yngre tjejer i IT-branschen. Under #addhers event inför internationella kvinnodagen 2017 lyftets en förfrågan om att ha ett mentorskapsprogram för att kvinnor i branschen ska kunna stötta varandra, så vi skapade ett! Att ha en mentor kan hjälpa en längre i karriären och att ha en adept kan vidga sina perspektiv.
[/bg_collapse] Medlemskap och ansökningar
[bg_collapse view=”link” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=” Hur blir man DataTjej-/ #addher-medlem?” collapse_text=” Hur blir man DataTjej-/ #addher-medlem?” ]Det är superenkelt att bli medlem i föreningarna och dessutom gratis! För DataTjej blir du medlem via via detta formulär på hemsidan: https://datatjej.se/blidatatjej. För #addher går du med i deras Facebook-grupper sök på #addher (+ortsnamn) på Facebook. Att vara medlem i bägge föreningarna har ett stort värde, då båda gör flera andra saker under året![/bg_collapse] [bg_collapse view=”link” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Vem kan söka till programmet?” collapse_text=”Vem kan söka till programmet?” ]Alla som är medlemmar i DataTjej och #addher kan söka. Åldersgräns 16 år.
[/bg_collapse] [bg_collapse view=”link” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Kan man ansöka om man bara talar engelska?” collapse_text=”Kan man ansöka om bara talar engelska?” ]Ja, du kan söka även om du endast talar engelska. I anmälan anger du ifall du talar svenska eller ej och blir därefter matchad med en partner som kan tänka sig att kommunicera på engelska.
[/bg_collapse] Matchning
[bg_collapse view=”link” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”När sker matchningen?” collapse_text=”När sker matchningen?” ]Matchningen av sökande sker under vecka 4 och 5.[/bg_collapse] [bg_collapse view=”link” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Är det säkert att jag kommer att matchas med någon?” collapse_text=”Är det säkert att jag kommer att matchas med någon?” ]Vi kommer att göra vårt yttersta för att finna en perfekt match, men det är viktigt att du har överseende om vi inte fann någon inför denna omgång, kanske vi gör det till nästa omgång. Oavsett hör vi av oss! Varje halvår kommer en ny möjlighet att engagera dig och hitta en perfekt match.[/bg_collapse]
Om att vara mentor/adept
[bg_collapse view=”link” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Vem kan vara mentor?” collapse_text=”Vem kan vara mentor?” ]En mentor beskrivs som en person som har kunskap som kan förmedlas till någon annan! Vi tror att oavsett om du jobbat mindre än ett år eller i 20 år så kan du inspirera, motivera och guida adepter med din kunskap! En universitet/högskolestudent kan även vara mentor åt en gymnasieelev.
[/bg_collapse] [bg_collapse view=”link” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Vad krävs för att vara mentor?” collapse_text=”Vad krävs för att vara mentor?” ]Det är viktigt för mentorn att bidra med en viss mognad, både som individ och yrkesperson. En bra mentor är den som har insikt gällande sina styrkor och svagheter och som kan beskriva sina tankar och erfarenheter för andra. En mentor ska bland annat vara bra på att lyssna, intresserad av adepten, förtroendeingivande, prestigelös, stödjande och villig att lägga ner sin tid på mentorskapet.
[/bg_collapse] [bg_collapse view=”link” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Vad krävs för att vara adept?” collapse_text=”Vad krävs för att vara adept?” ]Det är adepten som bär huvudansvaret för mentorskapsprogrammet och det är adepten som skall vara i fokus under träffarna. Adepten behöver bland annat vara öppen, lyhörd och villig att ta konstruktiv kritik. Om du arbetar kan du också söka till programmet som adept om du vill få en äldre yrkesverksam som mentor. Vi ska göra allt för att försöka matcha ihop er med någon som passar er.[/bg_collapse] [bg_collapse view=”link” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Vem tar första kontakten?” collapse_text=”Vem tar första kontakten?” ]Efter att vi har parat ihop en adept med en mentor så kopplar vi samman er i ett mail. Det är sedan adepten som är ansvarig för att ta första kontakten och boka in en träff. Läs vår Handboken för ett lyckat mentorskapsprogram, med mer information om vad som kan göras på första träffen. [/bg_collapse] [bg_collapse view=”link” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Vad händer efter mentorskapsprogrammet?” collapse_text=”Vad händer efter mentorskapsprogrammet?” ]En gång under samt efter mentorskapsprogrammet skickar vi ut en utvärdering för att se vad du tyckte, samla in success stories och skriva lite om programmet på våra kanaler. Deltagarna har all frihet att fortsätta träffa sin mentor/adept efter programmet är slut! [/bg_collapse]
[bg_collapse view=”link” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Vad händer om jag inte passar med min mentor/adept?” collapse_text=”Vad händer om jag inte passar med min mentor/adept?” ]Det är väldigt svårt för oss arrangörer att para ihop alla som söker enbart från ett par frågor. Vi förespråkar att ni försöker finna en gemensam nämnare där ni kan ha kunskapsutbyte, det kanske bara räcker med hur man skriver ett bra CV. Vi ser gärna att ni åtminstone ses minst 2 gånger för att verkligen kunna avgöra om det inte känns rätt. Läs handboken för att få tips på aktiviteter och ämnen ni kan beröra! Om ni mot förmodan inte skulle komma överens så kan du skicka ett mail till matchandgo@datatjej.se för att få hjälp. Vi försöker alltid göra en ny matchning i den mån det går. I annat fall läggs man på priolistan till nästa Match and Go-period.[/bg_collapse] [bg_collapse view=”link” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Vad händer om jag inte fått kontakt med min partner?” collapse_text=”Vad händer om jag inte fått kontakt med min partner?Du har rätt till att byta mentor/adept om du inte fått kontakt med din partner. Skicka ett mail till matchandgo@datatjej.se för att få hjälp. Vi försöker alltid göra en ny matchning i den mån det går. I annat fall läggs man på priolistan till nästa Match and Go-period.[/bg_collapse]