Vill du få chansen att ha en kvinnlig eller ickebinär mentor med arbetserfarenheter som kan stötta dig i dina framtida karriärval? Eller vill du som är aktiv i näringslivet inspireras av en student och påverka framtidens anställda inom IT-branschen?
Vi på DataTjej tror att nätverka och dela erfarenheter mellan varandra är ett magiskt recept för personlig utveckling. Därför har vi tillsammans med #addher skapat Match and Go och genom detta nya koncept kommer vi göra vårt yttersta för att finna en match till just dig. Vi matchar ihop er via vår fantastiska matchningsalgoritm, men sedan är det upp till er själva att träffas under det kommande halvåret och bygga upp en relation. En mentor kan göra allt från att delge sina erfarenheter inom IT-branschen, vara ett bollplank inför svåra karriärval eller varför inte bara diskutera spännande IT grejer? En adept (personen som vill få en mentor) kan inspireras, fråga massor med frågor och ge nya perspektiv på intressanta ämnen till sin mentor!
Det spelar ingen roll hur länge du har pluggat, jobbat eller varit intresserad av data/IT för att vara med. Detta mentorskapsprogram bygger på ömsesidig vilja att lära känna en ny person i din stad som kan hjälpa till och stötta dig i frågor du inte ens visste om att du hade! Du behöver endast vara nyfiken, ambitiös och motiverad, för att när vi funnit en partner lämnar vi över ansvaret till er!
Det är möjligt att delta i mentorskapsprogrammet i hela Sverige!
Vid frågor eller mer information om vad som händer härnäst, se vår FAQn eller kontakta matchandgo@datatjej.se.
– Programmet löper under en fem månaders period där paret bör träffas minst 4 gånger.
– Under första träffen diskuterar paret och lägger upp en plan för hur mentorskapet skall fungera, hur ofta ni ska träffas, vad ni ska diskutera och hur ni ska kommunicera bland annat
– Under träffarna kan ni lägga ut en bild på sociala medier och tagga DataTjej och #addher samt hashtaggen #matchandgo.
– Mot programmets slut skickar vi ut en utvärdering
– När mentorskapsprogrammet slutat får ni med all frihet fortsätta träffas och fortsätta tagga oss och använda hashtaggen!
– Du kan läsa mer om våra tips på vad ni skulle kunna göra under era träffar i “Handboken för ett lyckat mentorskap
Att vara mentor/adept är extremt lärorikt och vi tror att det både kan utveckla dig som person och bygga ett bra nätverk för din framtid! Under tiden får du möjlighet att både dela med dig av dina erfarenheter och utmaningar och få inspireras av den andra.
Det är möjligt att delta i Match & Go från hela landet tack vare att programmet kan genomföras digitalt.
Programmet pågår i 5 månader, från början av februari till slutet av juni, och vi ser gärna att ni träffas minst 4 gånger under dessa månader. Det är bådas ansvar att se till att fullfölja det.
Det finns ingen reseersättning som kommer ges, utan matchningen kommer ske så adepten/mentorn är i samma stad.
Mentorskapsprogrammet drivs av DataTjej och #addher. DataTjej är en ideell förening som arbetar med att främja kvinnor och icke-binära i alla åldrar som är intresserade av IT och data. Vi strävar efter att förbättra relationen DataTjejer emellan samt mellan studenter och företag. Vi anordnar events året om som till exempel inspirerande föreläsningar och företagsbesök.#addher är ett externt nätverk för kvinnor i IT-branschen som startats och drivs av Sogeti sedan 2010. Det är Sveriges största nätverk för kvinnor i IT-branschen med 4600 medlemmar på 16 orter.
Vi startade det här konceptet för vi känner att det finns så fantastiskt många kvinnliga IT-förebilder som kan inspirera, motivera och guida yngre tjejer i IT-branschen. Under #addhers event inför internationella kvinnodagen 2017 lyftets en förfrågan om att ha ett mentorskapsprogram för att kvinnor i branschen ska kunna stötta varandra, så vi skapade ett! Att ha en mentor kan hjälpa en längre i karriären och att ha en adept kan vidga sina perspektiv.
Det är superenkelt att bli medlem i föreningarna och dessutom gratis! För DataTjej blir du medlem via via detta formulär på hemsidan: https://datatjej.se/blidatatjej. För #addher går du med i deras Facebook-grupper – sök på #addher (+ortsnamn) på Facebook. Att vara medlem i bägge föreningarna har ett stort värde, då båda gör flera andra saker under året!
Alla som är medlemmar i DataTjej och #addher kan söka. Åldersgräns 16 år.
Vi går ut med information om när matchningen sker på sociala medier.
Vi kommer att göra vårt yttersta för att finna en bra match, men det är viktigt att du har överseende om vi inte fann någon inför denna omgång, kanske vi gör det till nästa omgång. Oavsett hör vi av oss! Varje halvår kommer en ny möjlighet att engagera dig och hitta en match.
En mentor beskrivs som en person som har kunskap som kan förmedlas till någon annan! Vi tror att oavsett om du jobbat mindre än ett år eller i 20 år så kan du inspirera, motivera och guida adepter med din kunskap! En universitet/högskolestudent kan även vara mentor åt en gymnasieelev.
Det är viktigt för mentorn att bidra med en viss mognad, både som individ och yrkesperson. En bra mentor är den som har insikt gällande sina styrkor och svagheter och som kan beskriva sina tankar och erfarenheter för andra. En mentor ska bland annat vara bra på att lyssna, intresserad av adepten, förtroendeingivande, prestigelös, stödjande och villig att lägga ner sin tid på mentorskapet.
Det är adepten som bär huvudansvaret för mentorskapsprogrammet och det är adepten som skall vara i fokus under träffarna. Adepten behöver bland annat vara öppen, lyhörd och villig att ta konstruktiv kritik. Om du arbetar kan du också söka till programmet som adept om du vill få en äldre yrkesverksam som mentor. Vi ska göra allt för att försöka matcha ihop er med någon som passar er.
Mentorskapsprogrammet startar två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren. Varje mentorskapsperiod pågå i fem månader.
Efter att vi har parat ihop en adept med en mentor så kopplar vi samman er i ett mail. Det är sedan adepten som är ansvarig för att ta första kontakten och boka in en träff. Läs vår Handboken för ett lyckat mentorskapsprogram, med mer information om vad som kan göras på första träffen.
I slutet av mentorskapsprogrammet skickar vi ut en utvärdering för att se vad du tyckte, samla in “success stories” och skriva lite om programmet på våra kanaler. Deltagarna har all frihet att fortsätta träffa sin mentor/adept efter programmet är slut!
Det är väldigt svårt för oss arrangörer att para ihop alla som söker enbart från ett par frågor. Vi förespråkar att ni försöker finna en gemensam nämnare där ni kan ha kunskapsutbyte, det kanske bara räcker med hur man skriver ett bra CV. Vi ser gärna att ni åtminstone ses minst 2 gånger för att verkligen kunna avgöra om det inte känns rätt. Läs handboken för att få tips på aktiviteter och ämnen ni kan beröra! Om ni mot förmodan inte skulle komma överens så kan du skicka ett mail till matchandgo@datatjej.se för att få hjälp. Vi försöker alltid göra en ny matchning i den mån det går. I annat fall läggs man på priolistan till nästa Match and Go-period.
We use cookies to optimize our website and our service.
? Tech Lead ?
Tech Lead
The tech lead is in charge of leading the team in the right direction in terms of the technical vision – i.e. the technical architecture and platforms.
Tech Lead
En tech lead har ansvaret att leda teamet i rätt riktning när det kommer till den tekniska visionen, t.ex. den tekniska arkitekturen och plattformar.
? Full-stack ?
Full-stack
Perhaps you’ve heard of full-stack developers? The unicorns of the industry. A full-stack developer knows both front-end and back-end.
Full-stack
Kanske har du hört talas om full-stack developers? Branschens unicorns. En full-stack developer har koll på både front-end och back-end.
? Framework ?
Framework
Frameworks are commonly used within the programming world, for example in app and web development. It’s a collection of libraries and API’s (which we’ve previously techsplained!). To use a framework can speed up the development process as it make up a foundation which can be built upon. Why start from scratch? Examples of common framworks are Angular for JavaScript and Django for Python! Do you use frameworks?
Framework
Framework, eller ramverk, används inom programmeringens värld vid bl.a. app- och webbutveckling, och är en samling av bl.a. programbibliotek och API’er (som vi tidigare har techsplainat!). Att använda sig av ett framework kan snabba på utvecklingen då det utgör en grund som man effektivt kan bygga vidare på. Varför börja från början? Exempel på framework är Angular för JavaScript och Django för Python. Använder du dig av ramverk?
? WCAG ?
WCAG
stands for Web Content Accessibility Guidelines, and is a set of guidelines for accessibility and usability for everyone that uses the Internet. Guidelines for visual aid, text descriptions of visual content, and something so “simple” as creating clear links. Those are just a few examples of what can be found in WCAG. In Sweden, it is required by governmental institutions and other public authorities to implement WCAG to at least AA level on a three-point scale, where A is the lowest level with the highest prioritized criteria, and AAA the highest level.
WCAG
står för Web Content Accessibility Guidelines, och är helt enkelt riktlinjer för tillgänglighet och användbarhet för alla på Internet. Exempel på riktlinjer är syntolkning av video, textbeskrivning av innehåll som inte är text och något så enkelt som att skriva tydliga länkar. I Sverige är det krav på myndigheter och andra offentliga aktörer att implementera WCAG till minst nivå AA på en tregradig skala, där A är lägsta nivå med högst prioriterade kriterier, och AAA högsta ambitionsnivå.
? Scrum Master ?
To know what a scrum master is, it might be good to know what “scrum” is? Scrum is a framework that implements the agile way of thinking, which is common within systems development. The scrum master’s task is to ensure that the team is following the framework, coaching and strengthening the team through distinct processes and support.
För att veta vad en scrum master är så är det kanske bra att veta vad ”scrum” är? Scrum är ett ramverk som implementerar det agila tankesättet som är vanligt inom systemutveckling. Scrum master är en roll, vars uppgift är att se till att ramverket följs och att coacha och stärka teamet till framgång genom tydliga processer och stöttning.
? W3C ?
W3C stands for the World Wide Web Consortium, an international community founded in 1994 by Tim Berners-Lee (you might recognize that name – he invented the Internet). W3C develop protocols, and set standards and programs for the continous development of the web! W3C is behind the guidelines that make up WCAG.
W3C står för World Wide Web Consortium och är ett internationellt community grundat 1994 av Tim Berners-Lee (som också uppfann Internet). W3C utvecklar protokoll, och standarder och program för webbens fortsatta utveckling! W3C ligger bland annat bakom riktlinjerna WCAG
? A/B-test ?
A/B-test används för att optimera webbsidor, men kan också appliceras på övrigt digitalt innehåll. Ett A/B-test är ett randomiserat experiment med två förslag som väljs ut och testas mot varandra.
Testen bör utföras på dina riktiga besökare/användare ??? På så sätt undviker du att besökarna agerar annorlunda för att de är medvetna om testet. Exempel på sådant du kan testa: Rubriker på landningssidor, formulär, design och ämnesrader i mailutskick.
? 404 error and HTTP Response ?
HTTP stands for HyperText Transfer Protocol and is used to structure requests and responses over the internet. HTTP requires data to be transferred from one point to another over a network. HTTP Response is the packet of information sent by the server to the client in response to an earlier request made by the client. For example this could be requesting to view a website by typing in an URL.
The HTTP response status code indicates whether a specific HTTP request has been successfully completed.
When you receive a 404 code the server can not find the requested resource. In the browser this means the URL is not recognized. In an API, this can also mean that the endpoint is valid but the resource itself does not exist. Servers may also send this response instead of 403 to hide the existence of a resource from an unauthorized client. This response code is probably the most famous one due to its frequent occurrence on the web.
? Internet of Things ?
Internet of Things förkortas ofta IoT. Det är ett begrepp för vardagliga föremål som vi äger och som är anslutna till internet och till varandra på olika sätt. På så sätt kan prylen samla på sig data och/eller styras genom bluetooth, wifi, eller telefonnätet. Det kan vara hushållsföremål, kläder, bilar eller liknande. På svenska kallas IoT för sakernas internet.
De uppkopplade sakerna kan uppfatta sin omvärld, kommunicera med den och på så sätt bidra till att skapa smarta, attraktiva och hjälpsamma miljöer, varor och tjänster. Om du till exempel har en smart watch så nyttjar du IoT. En nackdel med uppkopplade vardagsprylar är den ökade risken för cyberhot så som att att hackas
? SEO/SEM ?
SEO står för ”sökmotorsoptimering”. I digital marknadsföring innebär det att du optimerar en webbsida så att den blir mer trolig att hamna högt upp i sökresultat. Till exempel bland de första träffarna om du Googlar på ett specifikt ord eller en fras.
Detta kan du göra genom att undersöka vilka sökmotorer som är populära, vilka ord som de du vill nå söker på, och sedan använda dessa nyckelord i dina texter på webbsidan. Att använda dem i rubriker, mellanrubriker och i lagom mängd i brödtexten kan då ge en bättre placering i sökresultat.
SEM är ”sökmotorsmarknadsföring”. Alltså att du köper dig en bra placering i sökresultat. Detta kan ske genom budgivning, och den som betalar mest hamnar då högst upp.
..
? Version control ?
Version control kallas på svenska för versionshantering.
Det innebär att tidigare versioner av till exempel
program, webbsidor eller källkodsfiler kan återskapas och att alla ändringar kan spåras.
En programmerare eller ett team av utvecklare använder sig oftast av något system för versionshantering.
Med versionshantering är det möjligt att skriva kod var för sig på var sin gren/branch och sedan slå
samman dessa till en fungerande version av webbsida eller program.
Om något går fel kan utvecklarna gå tillbaka till en tidigare fungerande version, samt jämföra de olika
versionerna för att se vad som gick fel. Det finns många olika sätt att använda versionshantering, till
exempel att ha en gren för utveckling, en för test, och en för release (alltså det som går live). Själva
huvudgrenen kallas ofta master eller trunk.
Några olika system för versionshantering är Git och SVN.
? Blockchain ?
Blockchain kan på svenska kallas för blockkedja.
En blockchain är en databas som lagras i många kopior.
Den är decentraliserad och varje gång en ändring görs lagras en ny version.
De många kopiorna gör det svårt eller omöjligt att i efterhand manipulera databasens historik.
Varje transaktion (händelse) i databasen lagras genom att ett ”block” läggs till.
Blockchain används ofta i relation till kryptovalutor. Om du till exempel
handlar med ethereum eller bitcoin så lagras information till
databasen varje gång som valuta byter ägare.
Fun fact: Den första distribuerade blockkedjan gick live 2008
och implementerades 2009 av pseudonymen Satoshi Nakamoto,
vars identitet än idag är okänd. Den utgör basen för bitcoin,
vars användare representeras av pseudonymer som är svåra att spåra,
även om deras transaktioner med bitcoin lagras publikt i blockkedjan.
En stor del av vissa länders energianvändning går åt till datorer som skapar och
validerar bitcoinblock, (så kallad bitcoinbrytning), vilket ur klimatsynvinkel är kontroversiellt.
? UI/UIX ?
Vad är skillnaden på UI och UX?
UI är en förkortning för ”User Interface”, alltså användargränssnitt och UX står för ”User Experience” alltså användarens upplevelse.
UI och UX är beroende av varandra.
UI kan vara hur en webbsida eller app ser ut. Till exempel knappar, menyer och andra element som utgör ett utseende.
Kort sammanfattat som layout och design.
I UX ligger fokus på interaktionen mellan användaren och produkten/gränssnittet.
Produkten eller webbsidan ska vara lätt att förstå och knappar ska göra det som användaren förväntar sig.
Hela kedjan från start till mål för en användare ska vara smidig. Exempelvis navigation och hur lätt
det är för användaren att beställa en vara när hen använder en app eller webbsida.
Att göra grundliga användarundersökningar är viktigt både för UX och UI designers.
? DevOps ?
DevOps är en sammanslagning av orden Development (Utveckling)
och IT Operations (Systemförvaltning).
Det finns mer än ett sätt att definiera DevOps. En bred definition är att ett
företag jobbar för att skapa en kultur och miljö där det går att utveckla, testa och produktionssätta
snabbt och tillförlitligt och på så sätt överbygger
de motsättningar som ibland finns mellan utveckling och förvaltning.
Detta kan uppnås genom en kontinuerlig cykel av planering –
utveckling – testning – paketering – release – konfigurering och monitorering.
Vilket gärna ska automatiseras med hjälp av olika verktyg i den mån det är möjligt.
? API(er) ?
API står för Application Program Interface.
Ett API är ett protokoll för hur olika program och appar ska
skicka information mellan sig. Man kan se på det som en budbärare eller tolk som tar ett meddelande
från dig (request) och berättar för det mottagande systemet vad det är du vill göra och skickar tillbaka ett
svar (response).
Allt detta styrs av ett antal regler (dokumentation) som sätts upp för API:et.
Det finns mängder av öpnna API:er som du kan använda dig av när du programmerar egna program
eller appar.
Du kan hitta dem på bland annat http://apikatalogen.se/api
? Rubber duck debugging ?
Det är en metod för att felsöka kod.
En programmerare använder en gummianka (eller annat livlöst objekt) och felsöker sin kod
genom att tvinga sig själv att förklara koden, rad för rad, för ankan.
När hen beskrivit vad koden ska göra, och observerat vad den
egentligen gör, uppenbarar sig oftast problemen och hen hittar kanske till och med en lösning!