Vi är DataTjej

DataTjejs resa

DataTjej är en ideell förening som bildades 1998. Två kvinnliga studenter i Umeå inspirerades under ett seminarium rörande kvinnors välmående på datautbildningar. Därav valde de att arrangera den första konferensen i Umeå för att skapa ett tillfälle att lära känna flera kvinnor som studerade IT-inriktade ämnen och diskutera hur man ska göra för att få flera kvinnor att söka sig till data. Vid första tillfället hade konferensen ungefär 20 deltagare från bland annat Stockholm, Linköping, Uppsala och Umeå. Tjugo år senare är konferensen vårt största event under året med 120 deltagare. Läs mer här på den officiella hemsidan för DataTjej Konferensen. 

Idag är vi över 6000 medlemmar i Sverige. Målet med föreningen är att skapa ett nätverk mellan individer som identifierar sig som kvinna eller ickebinär i alla åldrar som pluggar, jobbar eller är intresserade av data/IT. Vi arbetar för att uppmuntra och underlätta kontakter främst mellan studenter och näringsliv, samt att öka gemenskapen DataTjej-medlemmar emellan.

Som ideell förening samlas DataTjej varje år för att snacka om vad vi har gjort och vad vi ska göra framöver. Vi träffas för att rösta fram nya förtroendevalda och för att dela idéer. Vårt mål är att göra tech-världen mer jämlik. Läs mer om detta här i våra stadgar och protokoll.

Vi på DataTjej

Varje år röstas en ny styrelse och projektgrupp in. Nedan finns nuvarande styrelse och projektgrupp för verksamhetsåret 2024-2025.

Styrelsen 24/25

DataTjejs styrelse finns precis som medlemmarna utspridda över hela Sverige. Hela styrelsen jobbar ideellt och brinner för kvinnor och icke-binäras plats i IT-branschen. Det väljs en ny styrelse varje år på årsmötet som brukar ske i maj.

zenia

Zenia Rosas

Ordförande

Samira

Samira Ahmed

Vice ordförande

ava

Ava Wulkan

Kassör

terese_larsson

Terese Larsson

Näringslivsansvarig

Yetnayet Behailu

Näringslivsansvarig

Camilla Cronqvist

Näringslivsansvarig

olivia

Olivia Harlin

Informationsansvarig

julia

Julia Rasmusson

Informationsansvarig

emma v

Emma Vidarsson

Medlemsansvarig

Emma Jonsson Malmengård

Medlemsansvarig

marielle

Marielle Sterner

Barn & ungdomsansvarig

bodil

Bodil Salminen

Barn & ungdomsansvarig

Caroline Cah

It & Webbansvarig

mariia

Maria Shabelnik

It & Webbansvarig

Amanda Hult

It & Webbansvarig

fanny

Fanny Isaksson

Suppleant

Elvira Magnusson

Suppleant

Projektgruppen 24/25

Varje år arrangerar DataTjej en konferens, konferensen har ett roterande schema på sju städer i Sverige. Eftersom konferensen är i en ny stad varje år så är det även en ny projektgrupp varje år. Konferensen är en fantastisk chans för dig som medlem att träffa andra medlemmar, träffa företag samt lära dig mer om IT.

elvira

Elvira Magnusson

Projektledare

zaya

Zaya Boldbaatar

Vice projektledare

kaltum

Kaltum Warsame

Ekonomiansvarig

Emelie Deniz

Företagsansvarig

asmaa

Asmaa Farah

Företagsansvarig

sofia

Sofia Gargari

Företagsansvarig

alva

Alva Hedqvist

Deltagar- och logistikansvarig

Agnes Holmkvist

Deltagar- och logistikansvarig

Kayathri Rajarathinam

Projektassistent

kerstin

Kerstin Nilsson

Tryck- och kommunikationsansvarig

Sona Rahimova

Tryck- och kommunikationsansvarig

valery

Valery Belvroy

Tryck- och kommunikationsansvarig

Maria Leth

Eventansvarig

Womentorpriset 2015

DataTjej vann Womentorpriset 2015 med motivation från juryn att DataTjej gör en stor insats för att attrahera fler kvinnor till IT-branschen och att där ta ledande positioner.

”DataTjej utgör en viktig plattform för gemenskap unga tjejer emellan, och dess medlemmar är alla förebilder väl värda att lyftas fram och prisas” skriver IT&Telekomföretagen i ett pressmeddelande.

2018 vann DataTjej dessutom priset Bästa Organisation på WE Awards i Stockholm med följande motivering:

“Det här är en organisation som har vuxit det senaste året tack vare en hård ansträngning från människorna bakom organisationen och realisationen bland kvinnor och icke-binära att vara en del av något större som hjälper till att förena dem inom data och IT-området. Tack vare de event och nätverk som möjliggjorts genom organisationen har människor hittat jobb, praktikplatser och vänskap, vilket inspirerar varandra att fortsätta arbeta för ett gemensamt mål – jämlikhet.