Sista labben

När någon frågar mig vad det är för skillnad på data och IT så säger jag alltid att data ligger någonstans mellan elektro och IT. Detta görs framförallt tydligt i den kursen jag läser för tillfället, nämligen elektriska kretsar och fält. Ni har med största sannolikhet på gymnasiet räknat på volt, ström och resistans, ritat kopplingsscheman och sinusvågor. Man kan säga att det är det vi gör i denna kurs!

Den absolut roligaste skillnaden mellan gymnasiet och högskolan är mängden labbar. I nästan alla kurser jag har läst hittills har vi faktiskt labbat. Detta har varit extremt nyttigt eftersom jag vet att jag, och många andra, lär sig bäst när man får vara hands on och pilla på saker, knacka egen kod och koppla samman små komponenter. Det man tidigare bara läst om i böcker blir till verklighet, och det ger mer än något annat djupare förståelse för ämnet. I kursen elektriska kretsar och fält har vi haft två labbar, varav den andra var andra årets sista labb (!!). Denna labben var också riktigt rolig (bilden ovan är tagen från labbtillfället). Kort sagt gick labben ut på att glöda (det luktade bränt i hela labbsalen, haha) fast resistorer till det lilla bruna kretskort som min labbpartner Lina petar på i bilden, koppla samman kortet till en slags arbetsbänk med massa kablar, och således konstruera en hörapparat! Visst, tänkte jag, den kommer ju inte att funka som en vanlig hörapparat. Tji fick jag när jag satte “snäckan” bakom örat samtidigt som jag höll för öronen – när Lina viskade i mikrofonen som var kopplad till arbetsbänken så hörde jag henne som om hon vore inne i mitt huvud! Det var hur coolt som helst.

Imorgon har jag överlämning med nya Rekryt samt ett möte med sociala utskottet på Chalmers (alla sektioners SAMO brukar gå på det).

Ha det fint 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *