Om DataTjej

DataTjej

DataTjej är en ideell förening som bildades 1998. Två kvinnliga studenter i Umeå inspirerades under ett seminarium rörande kvinnors välmående på datautbildningar. Därav valde de att arrangera den första konferensen i Umeå för att skapa ett tillfälle att lära känna flera tjejer som studerade IT-inriktade ämnen och diskutera hur man ska göra för att få flera tjejer att söka sig till data. Vid första tillfället hade konferensen ungefär 20 deltagare från bland annat Stockholm, Linköping, Uppsala och Umeå. Tjugo år senare är konferensen vårt största event under året med 120 deltagare. Läs mer här vad DataTjejs konferens innebär. I år är vi ca 2000 medlemmar i Sverige. Målet med föreningen är att skapa ett nätverk mellan individer som identifierar sig som kvinna eller icke-binär i alla åldrar som pluggar, jobbar eller är intresserade av IT/data. Vi arbetar för att uppmuntra och underlätta kontakter mellan studenter och näringsliv, samt att öka gemenskapen DataTjejer emellan. DataTjej vann Womentorpriset 2015 med motivation från juryn att DataTjej gör en stor insats för att attrahera fler kvinnor till IT-branschen och att där ta ledande positioner.

”Datatjej utgör en viktig plattform för gemenskap unga tjejer emellan, och dess medlemmar är alla förebilder väl värda att lyftas fram och prisas” skriver IT&Telekomföretagen i ett pressmeddelande.

För att skapa en stark gemenskap mellan våra DataTjejer arrangerar vi event runt om i hela Sverige. Det kan vara allt från medlemsevent som biokvällar och pubrundor till företagsevent med caselösningar, speeddating samt inspirerande föreläsningar. Under verksamhetsåret 2017/2018 arrangerade vi hela 42 stycken event i Sverige. Det som fokuserades på under det verksamhetsåret var:

  • Arbeta för att förändra synen på de normer och stereotyper som finns avseende IT.
  • Utöka vårt nätverk till över 2000 medlemmar.
  • Få in flera intressanta samarbetspartners för att lära känna näringslivet på bästa möjliga sätt.

Arbetet med våra fokusområden kommer att genomsyras av DataTjejs värderingar:

  • DataTjej ska på ett inspirerande sätt skapa förtroende och tillit mellan kvinnor samt icke binära i branschen.
  • DataTjej ska alltid lyssna på och respektera andras åsikter samt arbeta tillsammans för en gemenskap.
  • DataTjej är alltid öppna och inkluderande mot alla.

Läs mer om DataTjej i vår broschyr här! Eller är du intresserad av att engagera dig i DataTjej? Då finns mer info här!


DataTjej i media

Stadgar

Här kan du läsa DataTjejs stadgar.

Mötesprotokoll

Om du vill läsa våra mötesprotokoll kan du kontakta ordförande Patricia Ilin på ordforande@datatjej.se.