Månadens Datatjej: Ebba Hermelin

Namn: Ebba Hermelin
Ålder: Jag blir 26 år i december
Arbetsplats: SJ AB
Pluggat: Civilingenjör inom informationsteknologi med inriktning mjukvaruutveckling vid Uppsala Universitet

Aktiv år: 2015/2016/2017
Roll i DataTjej: Eventansvarig för DataTjejkonferensen 2017 samt medlem i projektgruppen för Ada Lovelaces Jubileumsfest 2015

Kan du berätta hur du hamnade på din utbildning och vad man skulle kunna jobba med efter att man tagit examen?
Jag har aldrig varit speciellt intresserad av teknik eller matte, så därför valde jag inte heller en gymnasieutbildning som skulle kräva att jag behövde lära mig mer om något så tråkigt som datorer eller olika matematiska formler och regler.

Efter gymnasiet ändrades allt däremot! Jag var ute och reste ett år och på något sätt fattade jag mycket mer tycke för de där tråkiga ämnena, så jag sökte in till ett tekniskt basår i Uppsala för att ta reda på mer. Väl där så fastnade jag ganska snabbt för civilingenjörsutbildningarna och IT speciellt, och så fick det bli! Hösten 2014 började jag plugga till civilingenjör inom IT med mycket, och det kändes (och känns) riktigtriktigt bra!

Efter en civilingenjörsexamen inom IT har man den stora förmånen att kunna jobba med lite vad som helst egentligen! Man kan jobba som systemutvecklare, mjukvarutestare, UX-designer, projektledare för olika IT-projekt eller med lite informationshantering av SJs alla trafikledningssystem;) Det finns mångamånga spännande jobb ute, ta bara chansen och sök något som du tycker verkar kul, det värsta som kan hända är ju att du inte får just det jobbet men då finns det ju många andra också!

I min närmaste framtid så kommer jag fortsätta hålla till på SJ fram till årsskiftet ungefär, sen så kommer jag få barn i januari och vara mammaledig ett tag framöver. Att vänta barn så här tidigt efter examen och att vara gravid på en ganska så mansdominerad arbetsplats har inte varit helt lätt. Jag tror det är viktigt att komma ihåg att arbetslivet liksom skolgången inte alltid heller blir en spikrak väg uppåt, ibland kan det vara mer utmanande och ibland flyter allt bara på. Om du som läser det här befinner dig i en liknande situation där du står inför en stor utmaning så vill jag att du ska veta att du verkligen inte är ensam och att allt löser sig och slutar alltid bra, men kanske inte precis och exakt som du tänkt dig.

Varför engagerade du dig i DataTjej och vilken post hade du?
Jag engagerade mig i Datatjej för att jag blev så otroligt imponerad när jag själv var på DataTjej-konferensen 2015 i Göteborg. Jag ville vara med och göra en (minst) lika bra konferens själv när jag såg att den skulle komma till Uppsala 2017.

Vad är ditt bästa minne från din tid hos DataTjej?
Mitt bästa minne måste vara från Datatjej-konferensen i Uppsala 2017. Det var efter vår sista sittning (på slottet i Uppsala!) när vi stängde släppet för kvällen och konferensen officiellt var helt slut. Alla deltagare skulle hem och varenda en som gick förbi oss verkligen tackade oss som var kvar sist i konferensgruppen på vägen ut, då kände jag mig stolt!

Säg tre saker som beskriver dig som karaktär:
1. Jag är väldigt envis, både på gott och ont. Vill jag verkligen något så jobbar jag väldigt hårt för att det ska bli så. Detta tror jag har hjälpt mig i att läsa upp tillräckligt med kurser för att kunna läsa till civilingenjör men det har också gjort att jag suttit alldeles för länge med en och samma fråga på tentor så jag inte hinner med resten.
2. Jag har en väldigt analog kalender i pappersformat som jag älskar att planera och skriva olika listor över deadlines. Hade jag tappat bort min kalender hade jag inte vetat vem jag var eller vad jag skulle göra.
3. Jag är en stooor tidspessimist, jag är oftast extremt tidig och speciellt nu när jag pendlar mellan Uppsala och Stockholm. ”Lita aldrig på att tågen går i tid” är mitt motto!

Säg 3 tips till tjejer som vill plugga eller pluggar IT-relaterade ämnen!
1. Jag hade aldrig programmerat innan jag började universitetet, det behöver man inte ha gjort innan man börjar. Våga testa!
2. Allt blir inte alltid precis som du har tänkt dig. Ibland går det inte jättebra i skolan men det är okej. Ha inte för höga krav på dig själv, ett godkänt är mer än tillräckligt så länge du mår bra, det finns så otroligt många andra sätt man kan imponera på framtida arbetsgivare mer än betyg.
3. Studierna är inte allt, våga engagera dig utanför skolan! Det är både väldigt roligt men också meriterande för när du söker jobb i framtiden. Du kan alltid börja med något litet (som kanske funktionär på en DataTjej-konferens?) och se hur det känns.