Mina kurser i Hong Kong

Nu börjar midterms och inlämningsuppgifter knacka på dörren. Allt sker självklart samtidigt och alla är ute i sista minut så extremt svårt att planera alla arbeten…  I detta inlägg tänkte jag dela med mig om vad jag gör i alla mina kurser. Kurserna är väldigt annorlunda här från Sverige. Vi har en lektion i veckan i varje kurs och en lektion är i TRE TIMMAR utan paus! Det blir riktigt tufft, iallafall när jag har 9 timmar skola på torsdagar från 9.30-18.30 utan någon rast så sitter och äter mitt under föreläsningen… Men men! Det var väldigt svårt att välja kurser för det fanns typ 200 att välja mellan inom massa ämnen, sen vill man ju ha ett kompakt schema så man har tid att resa runt lite, hehe. 90 % av alla utbytesstudenter här läser också management kurser.

Dessa är de fem kurser jag läser;

Global marketing

Inte direkt svårare än titeln, men ibland känns det som kursen berör mer ekonomi, myndighetsstrul och olika handelsavtal än marketing. Om en timme har jag min första redovisning i kursen, där jag och sju andra (galet stora grupparbeten här) ska presentera varför Oatly borde etablera sig i Ryssland! Annars innehåller kursen ytterliga ett grupparbete där vi ska fördjupa vår analys om Oatly och Ryssland, två stycken tentor och case redovisningar. Läraren är inte den bästa för han står bara och läser rakt av powerpointen i tre timmar…

Marketing management 

Den här kursen berör ganska mycket inom marketing. Många olika tekniker och teorier. Även här är grupparbetet med sju andra personer. Vi har redan haft en presentation där vi analyserade Hong Kongs största e-handel sida, HKTV-mall. Det var roligt! Sen ska vi skriva en rapport om hur IKEA börja sälja hopfällbara sängar i Hong Kong, sånna där med bokhyllor och köksbord allt i ett osv. Sen har jag två stycken tentor. Läraren är super trevlig och extremt personlig. Hon berättar allt om sina barn och deras födsel, svärföräldrar, hur hon går ner i vikt etc… Ibland känns det lite konstigt, men blir också många roliga skratt.

Entrepreneurship and new venture

Min enda lärare som inte är local. Läraren i denna kurs är en ung tysk som kom till Hong kong för att starta upp en egen start-up. Så han kan verkligen mycket och brinner för detta. Vi har många gästföreläsare som kommer och berättar om sina start-ups i Hong Kong, sen “teori” om entreprenörskap. I denna kurs så har vi fått öva på Elevator pitches och komma på nya idéer. Jag skrev om DataTjejs mentorskapsprogram Match and go som jag startade upp under våren och pitchade det, och min idé var en av de som vann så nu har jag en grupp med tre andra där vi ska “förverkliga Match and go” haha.  Vi ska skriva en affärsplan och pitcha igen. Sen har jag också en tenta i kursen! I den här kursen är vi mer bytisar än locals.

En lektion hade vi en gästföreläsning av en kille som grundat ett brädspelsföretag, här spelar vi ett “innovation game” 

Performance appraisal and rewards

Vet inte riktigt hur jag ska beskriva den här kursen, men det är en HR-kurs där vi diskuterar hur man ska säkerställa att sina anställda uppfyller de kriterier som krävs för att företaget ska växa och fortsätta vara konkurrenskraftigt. Viän berör mycket om vad motivation är, hur man kan utvärdera performance etc. Jag är ensam utbytesstudent i denna klass och locals här pratar inte mycket på lektionen så känns som jag är den enda som pratar… Ibland pratar läraren kantonesiska för att uppmuntra studenterna att prata och då förstår jag ju självklart ingeting. I kursen har jag utvärderat en performance appraisal form för ett företag, vi ska ha ett grupparbete och intervjua ett företag (men ingen local vill prata engelska med mig så kommer bli spännande… eller vill börja med arbetet), sen två tentor!

Electronic commerce 

I denna kurs har vi en gammal gubbe som lär oss massa olika teorier om E-commerce. Hälften av lektionen skulle jag kunna säga är värdefull, men andra hälften är ganska skrattretande. För då ska han lära oss hur Wikipedia fungerar, hur vi bokar hotell på booking.com, eller beställa saker från Alibaba.com. Såklart att det är givande för honom att visa på de olika sajterna olika teorier bakom E-commerce, men ibland blir det för mycket! Varje lektion går läraren också in på Wikipedia och söker upp Alibabas grundare och drömmer sig bort. Ibland kan han prata 15 minuter bara hur intressant det är att se hur mycket Jack Ma är värd! I denna kurs har jag bara en skriftlig rapport där vi ska analysera något inom e-commerce och en tenta.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *