Mentorskapsprogram

Vill du få en kvinnlig mentor med arbetserfarenheter som kan stötta dig i dina framtida karriärsval? Eller vill du som näringslivsaktiv inspireras av en student och lära känna framtidens anställda inom IT-branschen? Till hösten startar DataTjej tillsammans med #addher ett mentorskapsprogram mellan näringslivsaktiva inom IT-branschen och DataTjej medlemmar!

Vi på DataTjej tror verkligen att nätverka och dela erfarenheter mellan varandra är ett magiskt recept för personlig utveckling. Därför skapar vi nu tillsammans med nationella kvinnonätverket #addher ett mentorskapsprogram, Match and Go! Genom vårt nya koncept kommer vi göra vårt yttersta för att finna en match till just dig. Vi matchar ihop er via vår magiska matchningsalgoritm, men sedan är det upp till er att själva träffas under det kommande halvåret och bygga upp en mentorskapsrelation till varandra. En mentor kan göra allt från att delge sina erfarenheter inom IT-branschen, vara ett bollplank inför svåra karriärval eller varför inte bara diskutera spännande IT grejer? En adept (personen som vill få en mentor) kan inspireras, fråga massor med frågor och ge nya perspektiv på intressanta ämnen till sin mentor!

Det spelar ingen roll hur länge du har pluggat, jobbat eller varit intresserad av data/IT för att vara med. Detta mentorskapsprogram bygger på ömsesidig vilja att lära känna en främling i din stad som kan hjälpa till och stötta dig i frågor du inte ens visste om att du hade! Du behöver vara nyfiken, ambitiös och motiverad, för att när vi funnit en partner lämnar vi som sagt över ansvaret till er!

Mentorskapsprogrammet är möjligt på 16 orter runt om i landet; Borlänge, Gävle, Göteborg, Jönköping, Karlstad, Linköping, Luleå, Skåne (Helsingborg/Malmö), Skövde, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik.

Anmälan kommer ske via rekryteringsbolaget Jobylon. Vi kommer göra vårt yttersta att finna en perfekt match, men det är viktigt att du har överseende om vi inte fann någon inför denna omgång, kanske vi gör det till nästa gång. Varje halvår kommer en ny möjlighet att engagera dig och hitta en perfekt match.

Vid frågor kontakta matchandgo@datatjej.se.

Snabb information om mentorskapsprogrammet:

  • Programmet löper under en fem månaders period (sep-jan), där paret bör träffas minst 4 gånger
  • Under första träffen diskuterar paret och lägger upp en plan för hur mentorskapet skall fungera, hur ofta ni ska träffas, vad ni ska diskutera och hur ni ska kommunicera bland annat.
  • Under träffarna kan ni lägga ut en bild på sociala medier och tagga DataTjej och #addher samt hashtaggen #matchandgo. Dessa bilder kan vi komma att reposta!
  • I mitten av mentorskapsprogrammet skickar vi ut en utvärdering för att kontrollera läget.
  • Mot programmets slut skickar vi ut ytterligare en utvärdering och intervjuer görs.
  • När mentorskapsprogrammet slutat får ni med all frihet fortsätta träffas och fortsätta tagga oss och använda hashtaggen!

Läs mer om våra tips på vad ni skulle kunna göra under era träffar här:

Q & A

Om Match and Go
Varför ska jag vara med?
Att vara mentor/adept är extremt lärorikt och vi tror att det både kan utveckla dig som person och bygga ett bra nätverk för din framtid! Under tiden får du möjlighet att både dela med dig av dina erfarenheter och utmaningar och få inspireras av den andra.
Vilka orter finns Matchandgo på?
Initiativet finns på 16 orter runt om i landet; Borlänge, Gävle, Göteborg, Jönköping, Karlstad, Linköping, Luleå, Skåne (Helsingborg/Malmö), Skövde, Stockholm, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik.
Hur länge pågår programmet?
Programmet pågår i 5 månader, från mitten av september till mitten av januari, och vi ser gärna att ni träffas minst 4 gånger under dessa månader.
Får jag reseersättning?
Det finns ingen reseersättning som kommer ges, utan matchningen kommer ske så adepten/mentorn är i samma stad.
Vilka står bakom konceptet?
Mentorskapsprogrammet drivs av DataTjej och #addher. DataTjej är en ideell förening som arbetar med att främja kvinnor och icke-binära i alla åldrar som är intresserade av IT och data. Vi strävar efter att förbättra relationen DataTjejer emellan samt mellan studenter och företag. Vi anordnar events året om som till exempel inspirerande föreläsningar och företagsbesök. #addher är ett externt nätverk för kvinnor i IT-branschen som startats och drivs av Sogeti sedan 2010. Det är Sveriges största nätverk för kvinnor i IT-branschen med 4600 medlemmar på 16 orter.
Varför gör ni det här?
Vi startade det här konceptet för vi känner att det finns så fantastiskt många kvinnliga IT-förebilder som kan inspirera, motivera och guida yngre tjejer i IT-branschen. Under #addhers event inför internationella kvinnodagen 2017 lyftets en förfrågan om att ha ett mentorskapsprogram för att kvinnor i branschen ska kunna stötta varandra, så vi skapade ett! Att ha en mentor kan hjälpa en längre i karriären, och att ha en adept kan vidga sina perspektiv.
Medlemskap och ansökningar
Hur blir man DataTjej-/ #addher-medlem?
Det är superenkelt att bli medlem i föreningarna och dessutom gratis! För DataTjej blir du medlem via via detta formulär på hemsidan: http://medlem.datatjej.se/. För #addher går du med i deras Facebook-grupper – sök på #addher (+ortsnamn) på Facebook. Att vara medlem i bägge föreningarna har ett stort värde, då båda gör flera andra saker under året!
Vem kan söka till programmet?
Alla som är medlemmar i DataTjej och #addher kan söka. Åldersgräns 16 år.
Kan man ansöka om man bara talar engelska?
Alla som är medlemmar i DataTjej och #addher kan söka. Åldersgräns 16 år.
Hur ansöker jag?
Ansökan kommer stå öppen mellan 13 augusti till och med 26 augusti. I ansökan får du fylla i information om dig själv. Ansökan är för närvarande stängd. Du som har gjort en tidig intresseanmälan kommer att bli kontaktad under just denna period via mail med anmälningslänk och information om vad som händer härnäst.
Matchning
När sker matchningen?
Matchningen av sökande sker under vecka 35 och 36.
Är det säkert att jag kommer att matchas med någon?
Vi kommer att göra vårt yttersta för att finna en perfekt match, men det är viktigt att du har överseende om vi inte fann någon inför denna omgång, kanske vi gör det till nästa omgång. Oavsett hör vi av oss! Varje halvår kommer en ny möjlighet att engagera dig och hitta en perfekt match.
Om att vara mentor/adept
Vem kan vara mentor?
En mentor beskrivs som en person som har kunskap som kan förmedlas till någon annan! Vi tror att oavsett om du jobbat mindre än ett år eller i 20 år så kan du inspirera, motivera och guida adepter med din kunskap! En universitet/högskolestudent kan även vara mentor åt en gymnasieelev.
Vad krävs för att vara mentor?
Det är viktigt för mentorn att bidra med en viss mognad, både som individ och yrkesperson. En bra mentor är den som har insikt gällande sina styrkor och svagheter och som kan beskriva sina tankar och erfarenheter för andra. En mentor ska bland annat vara bra på att lyssna, intresserad av adepten, förtroendeingivande, prestigelös, stödjande och villig att lägga ner sin tid på mentorskapet.
Vad krävs för att vara adept?
Det är adepten som bär huvudansvaret för mentorskapsprogrammet och det är adepten som skall vara i fokus under träffarna. Adepten behöver bland annat vara öppen, lyhörd och villig att ta konstruktiv kritik. Om du arbetar kan du också söka till programmet som adept om du vill få en äldre yrkesverksam som mentor. Vi ska göra allt för att försöka matcha ihop er med någon som passar er.
Vem tar första kontakten?
fter att vi har parat ihop en adept med en mentor så kopplar vi samman er i ett mail. Det är sedan adepten som är ansvarig för att ta första kontakten och boka in en träff. Läs vår Guide Handboken för ett lyckat mentorskapsprogram, med mer information om vad som kan göras på första träffen.
Vad händer efter mentorskapsprogrammet?
Efter mentorskapsprogrammet så kommer vi skicka ut en utvärdering för att se vad ni tyckte, samla in success stories och skriva lite om programmet på våra kanaler.
Hur länge är jag mentor/adept?
Ni är en del av programmet i 5 månader, men ansvarar själva för att fullfölja det.
Vad händer om jag inte passar med min mentor/adept?
Det är väldigt svårt för oss arrangörer att para ihop alla som söker enbart från ett par frågor, och om man mot förmodan inte passar med sin mentor/adept så finns det inget vi kan göra åt saken. Vi förespråkar att ni försöker finna en gemensam nämnare där ni kan ha kunskapsutbyte, det kanske bara räcker med hur man skriver ett bra CV etc. Vi ser gärna att ni åtminstone ses minst 2 gånger för att verkligen kunna avgöra om det inte känns rätt. Sedan efter det väljer ni att inte ses längre om ni inte trivs med varandra. Men läs handboken för att få tips på aktiviteter och ämnen ni kan beröra så kommer fyra träffar flyga förbi.