Månadens Datatjej: Sanni Nyström

Namn: Sanni Nyström
Ålder: 26 år
Arbetsplats: Zington fd Claremont
Pluggat: Interaktionsdesign, Stockholms universitet
Aktiv år: 2018/2019
Roll i DataTjej: IT & Webbansvarig

Kan du berätta hur du hamnade på din arbetsplats och vad dina arbetsuppgifter är för något?
 
Under mitt verksamhetsår i styrelsen hade DataTjej ett projekt med Claremont för att utveckla DataTjejs jobbportal. Jag kom då i väldigt bra kontakt med Felicia Falck som är VD för Claremonts traineeprogram Accelerate och på den vägen var det. Claremont är ett konsultbolag där jag är anställd som UX designer, mina arbetsuppgifter varierar väldigt mycket men för det mesta jobbar jag med att facilitera användartester och designa prototyper.

Varför engagerade du dig i DataTjej och vilken post hade du?
 
Jag engagerade mig som IT & webbansvarig i DataTjej för att jag tyckte att föreningen jobbar med någonting som var viktigt för mig, att främja intresset för IT hos kvinnor och icke-binära. Jag hade en del erfarenhet av föreningsliv sedan tidigare och kände därav att jag verkligen kunde bidra till att DataTjej skulle bli ännu bättre.

Vad är ditt bästa minne från din tid hos DataTjej?
 
Den peppiga stämningen och gemenskapen som man kunde känna under varje konferens och event.

Säg tre saker vi inte visste om dig/beskriver dig som karaktär:

 • Jag älskar att åka skidor, frihetskänslan när man står på skidorna och åker på är bland det bästa som finns.
 • Jag är en problemlösare ut i fingerspetsarna, vilket är rätt tacksamt då jag ofta lyckas klanta till mig när jag är på resande fot och behöver lösa problemet kreativt. Man kan ju inte bara ge upp.
 • Jag gillar att engagera mig och vara med och påverka. Förutom DataTjej har jag även engagerat mig mycket i studentkåren DISK och det har varit så himla kul och givande. Även om ideellt engagemang sväljer mycket tid så är det otroligt energigivande när man väl får se resultatet av ens arbete.
 •  
  Säg 3 tips till tjejer som vill plugga it relaterade ämnen!

 • Våga prova dig fram! Det finns så otroligt mycket att plugga inom IT att det är mer eller mindre omöjligt att veta om den utbildning man hittat är rätt. Enda sättet man faktiskt kan få svar på det är genom att prova, och om det då visar sig vara fel så har man lärt sig lite mer om vad som känns fel eller kanske genom den utbildningen hittat en utbildning som känns rätt.
 • Om du har frågor blir dom nog bäst besvarade av någon som faktiskt pluggat den utbildningen, se om du känner någon som känner någon och ta kontakt med den eller kolla om det finns en Facebookgrupp för det programmet och ställ dina frågor där.
 • Gå med i DataTjej! Man måste inte plugga eller jobba inom IT för att vara med i Datatjej, allt som krävs är ett intresse! I DataTjej kan du sedan få inspiration och pepp till att plugga eller jobba inom IT.
 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *