Månadens DataTjej: Petra Andersson

Namn: Petra Andersson 
Ålder: 31
Arbetsplats: Netlight
Pluggat: Civilingenjör Interaktion och Design, Umeå Universitet
Aktivt år: 2014/2015, 2015/2016

 
Kan du berätta hur du hamnade på din arbetsplats och vad dina arbetsuppgifter är för något?
Jag är konsult på Netlight som jag fick kontakt med under studietiden. Vi träffades till exempel på mässan under en DataTjej konferens och när jag flyttade till Stockholm träffades vi igen och nu jobbar jag med massa underbara människor! Jag jobbar som UX-designer (user experience) vilket innebär att jag ansvarar för att utveckla användarupplevelser som både möter användarnas behov och önskan samt ligger i linje för bolagens mål och strategi. Detta kan innebära behovsanalyser, intervjuer, produktutveckling, kundresor, användbarhetstester, skisser, prototyper och massa annat spännande och utmanande!
 
Varför engagerade du dig i DataTjej och vilken post hade du?
Jag såg det som en möjlighet till att få vara med och utveckla forumet för tjejer som är intresserade av, pluggar eller jobbar inom IT och Data. Jag ville vara med bland annat för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för alla tjejer som sökt sig till IT-branschen. Detta genom att utveckla och sprida nätverket och skapa ett forum där vi kunde peppa, pusha och boosta varandra. Vi som redan har ett intresse för IT eller data är de bästa ambassadörerna för att öka intresset hos fler tjejer, yngre och äldre. Jag tror vi gör det bäst om vi känner att vi har något eller någon som backar oss och som vi även kan ta avstamp från och inspireras av.
Under mina två år i styrelsen ansvarade jag för webb och kommunikation, men det är bara en liten del av allt roligt som ryms inom engagemanget i DataTjej.
 
Vad är ditt bästa minne från din tid hos Datatjej?
Jag har många oslagbara konferensminnen och sena nätter tillsammans med styrelsen då de bästa idéerna kläcktes. Men det som ändå gav mig mest energi och var häftigast var att få arrangera event och träffar för våra medlemmar och uppleva peppen hos alla!
 
Hur får man flera unga tjejer intresserade att plugga IT?
Visa dem hur kul det är och hur grymma vi är på det! Vi är ambassadörer och besitter möjligheten att inspirera de som ännu inte fått upp ögonen för IT-branschen. Det gäller för oss att skapa forum där vi kan inspirera och ge möjlighet att testa på de olika delar som finns inom IT, och på detta sätt kan vi sänka tröskeln in. Vi kan välja att vara förebilder och dela med oss av våra vägval och visa och berätta hur vi inspirerades av andra för att ta oss dit vi är idag. På så sätt öppnar vi upp och uppmuntrar till att använda våra fotspår som guide för att komma ett steg närmare en superspännande bransch!
 
Är du en gammal DataTjej och vill berätta din historia? Eller har du tips på frågor vi kan ställa inför nästa intervju? Kontakta oss gärna på kontakt@datatjej.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *