Månadens DataTjej: Mikaela Westring

Namn: Mikaela Westring
Ålder: 28
Arbetsplats: Acando
Pluggat: Affärssystem och tjänstedesign på Stockholms Universitet

Aktivt år: 2015/2016

Kan du berätta hur du hamnade på din arbetsplats och vad dina arbetsuppgifter är för något?  

Jag tyckte att Acandos traineeprogram lät utvecklande och att de som gick det verkade ha en sån härlig gemenskap. Så jag sökte det och nu jobbar som trainee på Acando. Acando är ett it- och managementkonsultbolag, där jag jobbar som konsult inom systemintegration. Jag hjälper kunder med att sätta upp eller flytta sina integrationer till molnet genom att använda Logic Apps som finns i Microsofts molnportal Azure. Helt enkelt så ser jag till så att ett företags olika typer av system kan ha data som flödar mellan sina system. Utöver att jobba med systemintegration så jobbar jag med hur vi på Acando kan bli bättre på jämställdhet, diversitet och få en ännu mer inkluderande kultur. Vi har insett att i vissa aspekter är vi väldigt lika och vi tror på att mångfald ger (bland annat) olika perspektiv, olika lösningar och därigenom så blir vi bättre som företag.

Varför engagerade du dig i DataTjej och vilken post hade du?

Jag engagerade mig i DataTjej eftersom jag tycker det är viktigt att skapa en kultur och miljö i it/teknik-branschen där fler kvinnor/icke-binära känner sig välkomna och inkluderade och att DataTjej var ett sätt att göra det. Jag tyckte även att det var roligt att redan under universitetstiden möjliggöra nätverk mellan oss studenter men också att möjliggöra att fler DataTjejer kunde få träffa företag och få en insyn i företagskulturer och vilka jobb som finns efter studierna. En annan bidragande faktor var att jag visste om en massa grymma tjejer som engagerat sig i DataTjej så jag visste att om jag blev invald i styrelsen så skulle jag hamna i en styrelse med drivna och inspirerande tjejer. Jag hade posten vice ordförande och näringslivsansvarig.  

Vad är ditt bästa minne från din tid hos DataTjej?

Jag kommer ihåg ett av mina första event som jag hade arrangerat och att det kom runt 40 DataTjejer från olika universitet i Stockholm och Uppsala. Förutom att vi lärde oss mer om företaget och vad som är bra att tänka på inför jobbansökan så var det så inspirerande att träffa alla DataTjejer och lyssna på vad de studerade, vad de tyckte var roligast och vart de tänkte att de skulle vilja jobba med efter studierna. Jag fick nya vänner där, nya insikter och jag därifrån med ett stort leende. Just den där kraften av kompetenta och peppade människor är grym och det eventet var där jag upplevde det för första gången med DataTjej.

Säg tre saker vi inte visste om dig/beskriver dig som karaktär:

  • Jag pratar så fort ibland att folk inte hör vad jag säger
  • Jag återhämtar mig helst genom att gå ut i skogen
  • Jag hade aldrig programmerat innan jag började på universitet och var livrädd inför första programmeringskursen

Hur kan företag få flera unga tjejer intresserade att plugga IT?

Svår fråga med många bra svar! Tror inte det finns ett rätt svar men en sak som jag tror kan bidra är att berätta om vilken bredd it-branschen erbjuder och vad det faktiskt går att arbeta med. Och visa upp kvinnor som har alla dessa olika typer av it-jobb. Jag tror även att arbeta tillsammans med föreningar som DataTjej kan hjälpa företagen nå ut till fler unga tjejer. Sedan att alla företag ser över hur det främjar en jämställdhet och en inkluderande kultur på sin arbetsplats. Det är inte vad företagen säger utan vad de faktiskt gör som är viktigt.

Är du en gammal DataTjej och vill berätta din historia? Eller har du tips på frågor vi kan ställa inför nästa intervju? Kontakta oss gärna på kontakt@datatjej.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *