Månadens DataTjej: Maija Happonen

Nominerad av Rebecca Finne, med motivationen:
“Maija har hösten 2019 och våren 2020 jobbat hårt med event i Göteborg och DataTjej-galan som skulle varit på Universeum den 28 mars. Hon har lagt ned mycket slit och brunnit för att göra bra och givande event. Riktigt inspirerande!”

Namn: Maija Happonen
Ålder: 24 år
Utbildning: Snart färdig civilingenjör inom IT med master inom Industriell Ekologi, Chalmers Tekniska Högskola

Hur kom du i kontakt med DataTjej?
Via Facebook och bekanta på Chalmers. Började gå på event under mitt andra år på Chalmers.

Vilken var din roll i DataTjej, och när var du aktiv?
Jag var lokalt näringslivsansvarig i Göteborg 19/20 och projektledare för DataTjej Galan 2020, som tyvärr ställdes in på grund av Corona-pandemin.

Varför tycker du att man borde engagera sig inom DataTjej?
Man borde engagera sig i DataTjej för utvecklas som person, man får direkt praktiska färdigheter som är viktiga att ha i alla sammanhang. Att engagera sig ideellt är givande och lärorikt. Om du vill stötta kvinnor/icke-binära inom tech så är DataTjej en fantastisk möjlighet, samtidigt som du bygger kontakter med näringslivet. Det kommer ta tid, men det är värt det. Man ger sin tid och skapar event, och får tillbaka glädje från DataTjejs medlemmar. Man bidrar även till att stärka de viktiga nätverken mellan kvinnor/icke-binära, och stöttar ett viktigt ändamål. Till sist så växer man även som person.

Tips till tjejer som vill plugga IT- och teknikrelaterade ämnen?
Våga göra det, ni behövs! Det är roligt, och otroligt viktigt för framtiden. Vi behöver tjejer med i utvecklingens framkant, för att framtidens teknik ska vara inkluderande för alla. Med teknisk förståelse kan man göra skillnad och skapa nya, innovativa lösningar, och få en annan förståelse för världen. Du behöver inte heller jobba som en programmerare när du är klar, det är en otroligt bred bransch med oändligt många positioner och möjligheter. En IT- eller teknisk bakgrund är bra, och man kan anpassa den efter sina intressen.

Kan du berätta hur du hamnade på din utbildning och vad man skulle kunna jobba med efter examen?
Jag pluggade teknik på gymnasiet, och tyckte programmering, datorer och data var intressant. Ville hitta en högskoleutbildning med både praktiska och teoretiska element, med bra framtidsutsikter. Så jag hoppade på IT-utbildningen på Chalmers. Jag har trivts jättebra på Chalmers och IT, och riktade om min master mot hållbarhet och management för att få en bredare kompetens utefter mina intressen. Med en IT-bakgrund kan man jobba med allt mellan himmel och jord. Det är inte längre en bransch, det finns överallt i varje sektor.

Vad hoppas du på att få göra när du är klar med din master?
Jag hoppas jag får jobba med att göra världen till en bättre plats för både människor och naturen. Detta vill jag göra på en plats där jag trivs och känner att jag utmanas konstant, och lär mig nya saker kontinuerligt.

Vilken är din största karriärdröm?
Min största karriärdröm är att hamna på en plats där jag kan göra direkt skillnad och bidra till att göra jorden till en bättre plats. Där nya innovativa lösningar transformerar samhället till en hållbar framtid. Det är min vision, exakt var detta är vet jag inte, men jag kommer kämpa hårt för att nå dit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *