Månadens Datatjej: Madeleine Serenhov

Madeleine Serenhov

Namn: Madeleine Serenhov
Ålder: 28
Arbetsplats: Darktrace
Pluggat: Säkerhetsingenjör inom Information & kommunikationsteknik, LTH
Aktiv år: 2016

Kan du berätta hur du hamnade på din arbetsplats och vad dina arbetsuppgifter är för
något?

Jag landade på Darktrace efter att ha identifierat en oerhört intressant produkt swisha förbi på LinkedIn. Några minuter senare hade jag kontaktat Stockholmskontoret och bokat in en träff. Det som fångade mitt intresse var deras approach till Intrusion Detection och Cyber Defence. Genom att istället för traditionella regler och signaturer som länge varit det man förlitat sig på, använda anomalidetektion som metod för att identifiera intrång, kan hot vi ännu inte vet hur de ser ut identifieras, ”unknown unknowns”. Det lät så pass spännande att jag var tvungen att haka på tåget!

Jag blev Nordens förste Cyber Technologist och leder idag tekniska implementationsuppdrag av Darktrace AI platform. Jag är ute i datacenter och konfigurerar enheter samt utbildar våra kunder i Threat Hunting genom Darktrace Enterprise Immune System. Att ständigt kastats in i nya nätverk och nya incidenter ger en intressant inblick i det befintliga hotlandskapet samt en väldigt dynamisk livsstil – alltid på resande fot.

Hur hamnade du på din utbildning? Vad kan man göra efter??

Äventyr och utmaningar var egentligen drivkraften till att jag landade i Ecuador som webutvecklare direkt efter gymnasiet. Jag föll för problemlösningen, djupet och möjligheterna med kod. Efter att ha insett hur lite jag egentligen kunde sökte jag mig till ingenjörsutbildningen i Lund för att reda ut det där med kod på riktigt. Där sprang jag på säkerhetskurserna som satte riktning för min master. Säkerhetsbranschen har ett stort smörgårdsbord av spännande vägar att gå efter studierna. Om du gillar att hacka- sök pentestare, identifiera och försvara – sök dig till SOC eller NOC, utreda incidenter- IT-forensiker etc. Sverige har många grymma säkerhetsbolag och ett litet men stöttande community. Frågor eller funderingar kring branschen, tveka inte att nå ut 🙂

Varför engagerade du dig i DataTjej?

Datatjej är ett fantastiskt initiativ som har hjälpt otroligt många tjejer att våga ta steget in i databranschen samt stöttat och motiverat längs vägen. Jag ville bidra, föra organisationen framåt och få fler ombord!

Vad är ditt bästa minne från din tid hos DataTjej?

Konferensen i Uppsala som gav ett nationellt nätverk av likasinnade samt sneak peek i vad som väntar efter studierna!

Din bucketlist
– Everest BC
– Arctic Marathon

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *