Månadens DataTjej: Lia Karida

 

Namn: Lia Karida
Ålder: 24 år
Arbetsplats: Deltidsanställd på Sigma Connectivity
Pluggar: Civilingenjör Information- och Kommunikationsteknik, Lunds Tekniska Högskola

Aktiv år: 2015/2016
Roll i DataTjej: Logistik- och Deltagaransvarig för DataTjejs Konferens 2016 i Lund

Kan du berätta hur du hamnade på din utbildning och på din arbetsplats?
Efter gymnasiet kände jag att jag ville prova på något nytt. Mina föräldrar uppmuntrade mig
att söka vidare till universitet och de föreslog bl.a. ingenjör och programmering. Jag hade ingen aning vad de två sakerna innebar, men började kolla upp de olika civilingenjörsprogrammen som fanns på LTH. Läs: Jag letade efter civilingenjörsprogrammet som innehöll minst fysik, för det var inget ämne som jag var direkt förtjust i. Visade sig att Information- och Kommunikationsteknik (InfoCom) var bland de programmen som hade minst fysik och inriktade sig på datasäkerhet och interaktionsdesign, vilket lät supercoolt! Så det fick det bli! Jag har alltid haft något engagemang vid sidan om studierna. Efter att i princip provat på allt i Lunds studentliv började intresset överföras till näringslivet. Har haft runt fem timanställningar parallellt som mest. Sen i våras arbetar jag dock deltid på Sigma Connectivity i Lund. Träffade en medarbetare på skolans arbetsmässa i November förra året, därefter blev jag erbjuden internship som relativt snabbt gick över till en deltidsanställning som Software Developer. Jag är väldigt tacksam för denna möjlighet att under studietiden få prova på att utöva mina kunskaper som jag lärt mig i skolan. Att få chansen att vara med i ett team och arbetar med en produkt till en riktig kund. Lite läskigt, men otroligt lärorikt!

Varför engagerade du dig i DataTjej och vilken post hade du?
Första gången jag kom i kontakt med DataTjej var under mitt andra år på universitetet när jag satt i styrelsen för tjejföreningen på min sektion. En kontaktperson mellan tjejföreningen och DataTjej, som gick i årskursen över, hade berättat om DataTjejs fantastiska nätverk över hela Sverige och om konferensen. Jag tror inte att jag egentligen förstod att vi nationellt var så få tjejer som studerade inom data och IT, på något sätt lyckades jag tro att det bara råkade bli så min årgång när jag började på LTH. Naivt kan man tycka, men snart därefter förstod jag att näringslivet behöver mer mångfald samt hur viktigt det är att vi tjejer stöttar varandra och vågar ta plats både i skolmiljön och på arbetsplatsen. Därför kändes som DataTjej var rätt forum att engagera sig i. När det sedan var dags för konferensen i Lund, tog jag mig chansen och sökte till projektgruppen som Logistik- och Deltagaransvarig. Såg väldigt mycket fram emot att ta del och vara med och arrangera Sveriges bästa IT-konferens för tjejer och icke-binära och att allt detta i min egna ljuva hemstad. Det kunde inte bli bättre!

Vad är ditt bästa minne från din tid hos DataTjej? 
Mitt bästa minne från DataTjej var nog i år när jag var på DataTjej Konferensen i Stockholm. Det visade sig att några av deltagarna från årets konferens även hade deltagit på konferensen i Lund. Det var superkul att man kände igen varandra och bäst av allt… vi alla mindes måltiderna som serverades under konferensen i Lund. På menyn fanns det nämligen alltid jordärtskocka: till förrätt, varmrätt och vi fick till och med vid något tillfälle smaka jordärtskockaglass, galet!

Säg tre saker vi inte visste om dig/beskriver dig som karaktär:
 Grekiska och Grekland är min passion. Skriver, talar och läser flytande grekiska. Har en stor familj och en hund som heter Apollo. Har till och med för tillfället Grekland på mitt mobilskal! Kan det bli mer grekiskt? Haha!
 Jag ogillar skarpt att ha citrus-lukten på händerna, jag föredrar att mina händer luktar lök/vitlök.
 Ett ideellt engagemang som jag är stolt över är att jag var med och utvecklade registreringsappen till ”Uppropet” inför Lundakarnevalen 2018. Över 5000 studenter lyckades registrera sig samma dag där vi hade ett genomsnittsflöde på ca 1000 studenter/timme och hela systemet klarade av uppgiften utan några fel. Det var tufft!

Säg 3 tips till tjejer som vill plugga it relaterade ämnen!

  1. Våga prova
  2. Våga fråga
  3. Vi är manga som gärna hjälper till, så det är bara att köra på. You go girl!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *