Månadens Datatjej: Hanne Heingård

Namn: Hanne Heingård
Ålder: 27
Arbetsplats: Netcompany i Köpenhamn
Pluggat: Civilingenjör Datateknik, Lunds tekniska högskola
Aktiv år: 2015/2016
Roll i DataTjej: Eventansvarig på DataTjej konferens i Lund 2016

Kan du berätta hur du hamnade på din arbetsplats och vad dina arbetsuppgifter är för något?

När jag gjorde mitt examensarbete på Axis Communications i Lund under våren 2018 så blev jag kontaktad av min nuvarande arbetsgivare Netcompany när jag hade ungefär två månader till examen. Företaget hade varit ganska närvarande under utbildningen med bland annat casekvällar och lunchföreläsningar, så när de väl kontaktade mig så visste jag redan en del om dem och då kändes det mer avslappnat att prata med dem.

Netcompany är ett av de största IT-företagen i Norden och de har sitt huvudkontor i Köpenhamn, vilket lockade mig väldigt mycket. Dessutom visste jag att många andra svenskar från LTH och samma utbildning som mig valt att börja i företaget och hade mycket gott att säga om det.
Jag blev väldigt nyfiken på hur en karriär i den danska huvudstaden som IT-konsult skulle vara, så jag tackade såklart ja till erbjudandet om att börja!

Redan första dagen på nya jobbet fick jag ansvar och min utveckling tog fart. Jag placerades i ett team om cirka 20 andra konsulter från Netcompany, där vårt jobb var att för en kund bygga ett helt nytt IT-system från grunden som skulle användas av ungefär 30.000 danskar.
I mina arbetsuppgifter ingick då först design av systemet, sätta upp ramen och grunden och sen såklart börja koda (vilket är det roligaste!).

Idag har jag jobbat i 1,5 år i företaget och sitter på ett annat projekt då det andra blev färdigt. Jag har utvecklats i raketfart om jag skulle säga det själv, och det är till stor del tack vare mina varierande arbetsuppgifter från dag till dag. Typiskt så programmerar jag väldigt mycket, men det är såklart också möten med kunden om nya funktioner till systemet, testning av olika slag, analyser och estimering och design av systemet. Vi jobbar också i sprints vilket gör att vi håller demonstrationer till kunden sista dagen i sprinten där vi visar allt nytt vi utvecklat och lagt till i systemet.

Varför engagerade du dig i DataTjej?

Jag minns att jag valde att engagera mig för att vi IT-tjejer i Lund har en väldigt bra sammanhållning och tyckte det skulle vara kul att göra något tillsammans. Dessutom var det ovanligt att konferensen skulle komma så långt söderut som till Lund, vilket gjorde det extra kul med tanken på att få visa upp vår stad och alla stora IT-företag som finns i regionen.

Vad är ditt bästa minne från din tid hos DataTjej?

En av kvällarna hade vi bokat middag i festvåningen på Grand Hotell i Lund som är ett magiskt fint ställe med högt i tak, kristallkronor och inredning som ser ut att komma från ett kungligt slott. Det var verkligen som en bal på slottet när alla deltagare kom dit i sina vackra kläder! Det märktes på deltagarna att de tyckte det var speciellt och en middag i en sådan miljö får man ju sällan uppleva annars.

Säg tre saker vi inte visste om dig/beskriver dig som karaktär:

• Jag älskar mitt jobb och har svårt att hålla mig till bara 8 timmar om dagen när det är så roligt att göra det jag gör. Ett stort plus är vi har klädkod, vilket jag personligen tycker är superkul då jag gillar att klä upp mig.
• Jag har tre hästar som jag tränar och tävlar regelbundet.
• Jag är en stor datorspelsnörd – allt från CS:Go till League of Legends och Overwatch. Min fria tid läggs på hästar och datorer helt enkelt!

Säg 3 tips till tjejer som vill plugga it relaterade ämnen!

Jag visste inte riktigt vad jag gjorde när jag valde Datateknik men jag var ju så nyfiken på IT-branschen och dess möjligheter. Jag hade aldrig sett en rad kod i hela mitt liv och jag tyckte allt var supersvårt och jobbigt de första 1,5 åren men idag är jag gladare än någonsin för att jag pluggat det.

Här är några tips som jag samlat på mig som erfarenhet:
• Våga välja en utbildning som kan verka okänd för dig men som du är nyfiken på. Att ta sig igenom en IT-utbildning öppnar dörrar till hela världen och alla branscher!
Tro absolut inte att alla andra är superduktiga redan före utbildningen, så är det verkligen inte.
• Hitta människor du klickar med som du också kan göra grupparbeten/laborationer med – då blir allt enklare och jag känner inte att jag nog kan lyfta fram vikten av detta. När utbildningen blir enklare att ta sig igenom så har du också mer kul under tiden.
• Får du en omtenta så försök igen. Ju fler gånger du prövar desto mer lär du dig inför arbetslivet dessutom.

Vad är din största karriärdröm?

Jag vill såklart avancera uppåt och få mer ansvar över större IT-projekt. En dröm hade nog varit att få vara del av projekt som gör banbrytande IT-lösningar till miljöteknik eller rymdteknik som exempelvis Tesla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *