Månadens DataTjej: Hanna Söderström!

Namn: Hanna Söderström
Ålder: 30 år
Arbetsplats: Antrop i Stockholm
Pluggat: Civilingenjör Interaktion och design, Umeå universitet

Aktiv år: 2013/2014 och 2014/2015
Roll i DataTjej: Ordförande

Kan du berätta hur du hamnade på din arbetsplats och vad dina arbetsuppgifter är för något?
Jag började på Antrop efter att jag hade varit en del av deras Green Team under min sista termin på Universitetet. Antrop är en UX- och tjänstedesignbyrå som arbeta med att hjälpa företag skapa användarnytta, samhällsnytta och affärsnytta, detta genom att analysera riktiga kundupplevelser och på så sätt designa tjänster som möter användarnas behov, drivkrafter och beteenden på riktigt. Utöver det så driver Antrop även initiativet Green Team som består av studenter och praktikanter som arbetar i projekt, oftast med en tydlig inriktning på social och ekologisk hållbarhet, tillsammans med seniora designers och projektledare. När jag letade företag inför sista terminen och examensarbetet var jag i kontakt med flera olika företag men fastnade direkt för Antrops värderingar, ödmjukhet och framförallt expertis som jag kände att jag kunde lära mig massor av. Efter den våren började jag att jobba som UX-designer på Antrop och har hunnit arbeta med en hel del olika projekt de senaste åren, allt från att skugga och intervjua besökare på en av Stockholm barnkulturhus som grund för en kommunikationsplan, till att designa och kravställa stora delar av ett verktyg för att underlätta för bland annat styrelser i bostadsrättsföreningar. I mitt dagliga arbete ingår allt från kvalitativ research till att designa ut olika vyer i Sketch samt planera och genomföra användningstester för att säkerställa att de produkter vi tar fram har den tilltänkta nyttan både för slutanvändarna och för företaget.

Varför engagerade du dig i DataTjej och vilken post hade du?
Första gången jag hörde om DataTjej var i samband med konferensen i Umeå. Det var under mitt första år på universitetet & vi gick på DataTjej-konferensen som deltagare. Just då visste jag egentligen ingenting om DataTjej, men jag imponerades av den positiva stämningen som konferensen hade, alla deltagare som hade rest från universitet i hela Sverige och hur genuint intresserade företagen som deltog var av att vi i framtiden faktisk skulle söka oss till just deras företag. Efter den konferensen var jag så imponerade att jag kände att jag ville engagera mig på nåt sätt för att arbeta för en jämställd bransch. DataTjej årsmötet närmade sig och jag valde att söka till styrelsen, och på den vägen är det, jag var ordförande under två år.

Vad är ditt bästa minne från din tid hos DataTjej?
Det första jag tänker på är alla de grymma styrelsekollegor jag lärde känna under de två åren och hur mycket kul och viktigt vi gjorde tillsammans, det är nog det jag tar med mig mest. Sen så är ju även minnen från de konferenser jag deltog på riktigt många och bra.

Vad önskar du att du visste när du pluggade?
Att det finns så otroligt många olika roller och jobb inom IT som man kan arbeta med efter examen. Under studierna, framförallt i början, tyckte jag ibland att det var svårt att förstå vad jag faktiskt kunde jobba med framöver. Även då en hel del programmering ingick i utbildningen så visste jag att det inte var det jag ville göra på heltid, jag ville jobba mer med design, vilket jag nu gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *