Månadens Datatjej: Elin Svedin!

Elin Svedin, ljushårig kvinna i svart tröja som ler

Namn: Elin Svedin
Ålder: 26 år
Arbetsplats: App Shack
Pluggat: Datavetenskap, Uppsala Universitet

Aktiv år: 2016/2017
Roll i DataTjej: Eventansvarig för DataTjejs Konferens 2017 i Uppsala

Kan du berätta hur du hamnade på din arbetsplats och vad dina arbetsuppgifter är för något?

Jag var i slutet av mina studier och var på jakt efter ett sommarjobb. Jag började då höra av mig till företag, och gick på ett flertal intervjuer. Det var dock inget av företagen som hade den rollen jag var ute efter. Efter en månad ungefär hörde en klasskompis av sig till mig och berättade att App Shack behövde en Webbutvecklare. Efter en kaffe med cheferna kändes det som rätt val och jag började jobba deltid där direkt. Efter sommar blev jag erbjuden en heltidstjänst som jag tackade ja till. Nu snart två år senare jobbar jag som lead web developer, vilket innebär att jag ansvarar för vår personal som jobbar med webb och våra webbprojekt. Samtidigt får jag fortfarande sitta på kundprojekt och fortsätta utvecklas inom webbprogrammering.

Arbetet kan variera väldigt mycket då vi är ett litet företag som får in många spännande start-up projekt men även uppdrag från större kunder. Oftast sitter jag med React projekt, men har även fått möjligheten sitta med Angular, Node.js, React Native och Django i kundprojekt. Jag gillar variationen och möjligheten att få lära sig nya saker i jobbet.

Varför engagerade du dig i DataTjej och vilken post hade du?

Jag engagerade mig i DataTjej delvis för att jag tycker det är en viktig organisation som verkligen hjälper tjejer som är intresserade av IT till att knyta kontakter och fortsätta inspireras. Jag ville även ge tillbaka för de två fina konferenser jag själv har fått delta på som är minnen för livet. Därför kändes det självklart att vara eventansvarig och få bjuda in till härliga middagar och event där man har chansen att knyta kontakter för livet.

Vad är ditt bästa minne från din tid hos DataTjej?

Mitt bästa minne är nog hela min första konferens 2014 i Linköping. Det var den första kontakten jag hade med organisationen. Efter att ha pratat med massa intressanta företag och få träffa många peppande och inspirerande tjejer kände jag mig mer inspirerad än någonsin. Utan konferensen och andra event som DataTjej anordnar hade det varit mycket tuffare att klara sig igenom studierna och jag hade aldrig träffat så många inspirerande kvinnor inom it-branschen.

Säg tre saker vi inte visste om dig/beskriver dig som karaktär:

1. När jag var liten ville jag bli kung. Det var först i nian jag insåg att detta var ett orealistiskt mål. Jag valde istället att plugga natur på gymnasiet och hoppades att jag under tiden skulle komma på ett nytt drömjobb. Efter en kurs inom webbutveckling och php så visste jag att det var programmering jag ville jobba med i framtiden.

2. Jag är en jäkel på beer pong och har en gång lyckats sätta 9 koppar på första rundan. Att jag sen aldrig satte den sista koppen och förlorade matchen brukar jag undvika att berätta för folk.

3. Jag älskar att organisera och planera i mitt liv. En perfekt söndagseftermiddag brukar oftast bestå av att organisera om halva lägenheten och planera upp veckan som kommer.

Säg 3 tips till tjejer som vill plugga it relaterade ämnen!

1. Våga söka! Du behöver inte ha en specifik karriär i sikte när du börjar plugga. När jag började plugga hade jag ingen aning om vad man kunde jobba med inom it-branschen. Efter två år hade jag bestämt mig att jag ville bli databasadministratör. Och efter 5 år ville jag jobba med webbutveckling. Mål ändras hela tiden och studietiden är ett perfekt tillfälle att testa på olika områden inom IT för att hitta det man vill inrikta sig på. Så sök de program / kurser du tycker verkar intressant och ge dig själv chansen att testa och lära dig.

2. Våga fråga! Jag önskar att jag själv tagit till mig av det här rådet, speciellt i början av min utbildning. Det är otaliga gånger då jag inte förstått vad en lärare eller kurskamrat pratat om, och istället för att fråga har jag googlat i timmar för att förstå. Det är ingen som kommer döma dig för en fråga, att fråga är att visa intresse för ämnet och det visar även att man lyssnar på personen som pratar.

3. Kom ihåg att studentlivet är mer än att plugga. Ta dig tiden att njuta av studentlivet, en tenta kan alltid göras om men studenttiden har man oftast bara en gång i livet. Passa på att träffa vänner och knyta kontakter som du kommer ha med dig resten av livet.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *