Månadens DataTjej: Elin Nilsson

 

Namn: Elin Nilsson
Ålder: 26
Arbetsplats: Spotify
Pluggat: Civ. Ing. Interaktion och Design på Umeå Universitet
Aktiv år: 2012-13
Roll i DataTjej: Kommunikationsansvarig för konferensen

Kan du berätta hur du hamnade på din arbetsplats och vad dina arbetsuppgifter är för något?
Jag hamnade faktiskt här genom DataTjej! På konferensen 2015 i Göteborg var det en myskväll på Spotify kvällen innan, och då fick man en chans att söka till internships för sommaren. Jag hade redan sökt tidigare men fick inget svar, så provade igen, och då gick det vägen! Så jag var sommar-intern den sommaren, sedan gjorde jag mitt examensarbete där, och sen blev jag kvar. Jag är Androidutvecklare, och jobbar i ett team som ansvarar för att andra team ska kunna bygga nya saker i appen lättare och snabbare. Det inkluderar utveckling av ramverk, verktyg, API-design och systemdesign, och mycket kommunikation och samarbete med teamen vi försöker hjälpa, så vi vet vad de har problem med och hur vi kan hjälpa till.

Varför engagerade du dig i DataTjej och vilken post hade du?
Konferensen skulle anordnas i Umeå, och när de höll på att dra ihop projektgruppen så minns jag att jag velade om jag skulle söka. Jag hade precis bestämt mig för att inte göra det (jag gick bara första året och hade noll erfarenhet av så stora projekt) när vår vice-projektledare pingade mig på facebook och sa att hon tyckte jag skulle söka. Med den lilla knuffen sökte jag, och det är ett av de roligaste projekten jag varit med om, jag lärde mig så otroligt mycket om mig själv och fick så fina vänner genom hela projektets gång. Så jag har Ida-Maria att tacka för mitt engagemang! Jag var kommunikationsansvarig, och mailade och smsade mer än vad jag någonsin gjort tidigare.

Vad är ditt bästa minne från din tid hos DataTjej?
För mig var själva konferensen ett toppminne, speciellt att få träffa alla deltagare på riktigt. Efter att ha spenderat månader med näsan i excelark och mailboxen och memorerat namn och inriktningar och allt sånt så var det otroligt givande att faktiskt se att det fanns en människa bakom varje rad och mailadress.

Säg tre saker vi inte visste om dig/beskriver dig som karaktär:

 • Jag tycker klättring är bland det roligaste som finns, och ungefär när denna intervju publiceras är jag i Lofoten i Norge och klättrar runt på massa bergsväggar.
 • Jag har nyligen gått från att inte kunna hålla ens en kaktus vid liv till att ha 35 frodande växter hemma hos mig. Knepet är att googla lättskötta växter, och sen köpa dom! (Kaktusar är faktiskt svårskötta om de inte kan stå i direkt solljus typ jämt.)
 • På Spotify har vi karaokekvällar för nyanställda ett par gånger om året. Jag är en frekvent stammis på den scenen, min go-to karaokedänga är Thrift Shop med Macklemore.

Vad är ditt bästa intervju knep?
Var ditt genuina själv. Säg inget du tror någon vill höra, säg till om du inte minns eller vet svaret på en fråga, och när du berättar om erfarenheter och projekt, kom ihåg att inte bara prata om vad det var eller om det var bra eller dåligt, utan fokusera på vad du lärde dig och hur du växte. Om något du gjorde gick rätt åt pipsvängen, berätta om det! Det är när det går dåligt som vi lär oss att bli bättre. Hade jag intervjuat för nån idag hade jag berättat hur stressad jag var när jag balanserade 10 engagemang och projekt samtidigt, och hur jag därigenom lärde mig att prioritera, och att man inte kan säga JA till precis allt, även om allt verkar roligt.

Är du en gammal DataTjej och vill berätta din historia? Eller har du tips på frågor vi kan ställa inför nästa intervju? Kontakta oss gärna på kontakt@datatjej.se.

2 thoughts on “Månadens DataTjej: Elin Nilsson”

 • I was curious if you ever considered changing the structure
  of your website? Its very well written; I
  love what youve got to say. But maybe you could a
  little more in the way of content so people could connect with it better.

  Youve got an awful lot of text for only having
  1 or two pictures. Maybe you could space it out better?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *