Månadens DataTjej: Astrid Hettinger

Namn: Astrid Hettinger

Ålder: 23 år

Arbetsplats: Sommarjobb på Accenture

Pluggar: Kandidatexamen i Systemvetenskap och läser nu master i IT och management på Linköpings universitet

Aktiv år i Datatjej: 2016/2017 & 2017/2018

Kan du berätta hur du hamnade på din utbildning och lite om ditt sommarjobb?

Jag visst inte alls var jag ville studera efter gymnasiet. Efter mycket tveksamheter och förutfattade meningar, men tack vare support från mina föräldrar sökte jag till det Systemvetenskapliga programmet på Linköpings universitet. IT var absolut inte det självklara valet, det var inte ens något som hade ”crossed my mind” eftersom jag inte alls hade någon programmering erfarenhet sen tidigare, för jag trodde IT bara handlade om det, men oj vad fel man kunde ha! Nu sitter jag här och har ett år kvar på min master och sommarjobbar på Accenture!

Mitt sommarjobb är ett så kallat ”internship” där jag och 14 andra studenter från Sverige får ”testa på livet som konsult”. Internshipet består av att vara 7 veckor ute hos en av Accenture’s kunder och 2 veckor internprojekt på kontoret med de andra i internshipet. Mitt uppdrag hos kunden är ett stort e-commerce projekt där jag ansvarar för en del-applikation i ett stort kundsystem. Jag har bland annat arbetat fram och skrivit en användarguide, haft utbildningar för användarna och bearbetat nya krav som framkommer vid och genom utbildningarna. Det är extremt lärorikt och kul att få testa på hur ”det riktiga arbetslivet är” när man fortfarande är student!

Varför engagerade du dig i datatjej och vilken post hade du?

När jag började på det Systemvetenskapliga programmet blev jag chockerad över hur få tjejer vi var. Det gav mig en tankeställare och inspiration att starta en tjejförening (Systerskapet) för att sprida budskapet att systemvetenskap verkligen är en utbildning som flera tjejer borde vilja studera! Efter ett tag kontaktade DataTjej mig och ville att jag skulle marknadsföra deras årliga konferens. Under mitt andra år på universitet åkte jag på min första konferens, vilket helt klart är det bästa på hela skolåret! Jag sökte självklart till styrelsen för att fortsätta arbeta för att få flera tjejer att välja en framtid inom IT-branschen.

Under mitt första år i styrelsen satt jag som suppleant, därefter som ordförande. Våren 2018 lämnade jag över stafettpinnen till nuvarande styrelse!

Vad är ditt bästa minne från tid hos DataTjej?

Eftersom jag engagerat mig i två år är det svårt att välja ett minne… Under 2017/2018 hade vi över 40 event och mitt bästa minne är nog faktiskt att få umgås med alla som kommer, dela erfarenheter och mingla. Varje gång någon kom fram till mig efteråt och sade ”Tack för ett grymt event och ert arbete” så blev jag helt varm innebords <3. Så alla dessa tillfällen av gemenskap, vänskap och tacksamhet är nog det starkaste minnena jag kommer ta med mig från min tid som styrelsemedlem i DataTjej!

Tre saker ni inte vet om mig:

1. Jag ska börja blogga till hösten för DataTjej!

2. Om en månad sitter jag på ett plan på väg till Hong Kong för att studera där i 4 månader. 

3. Jag älskar att ligga i min hängmatta på landet och chilla 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *