Månadens DataTjej: Anna Itzel

Namn: Anna Itzel
Ålder: 29 år
Arbetsplats: Connectel AB i Uppsala
Pluggat: Systemutveckling på Mittuniversitet (och marknadsföring i USA)
Aktiv år: 2016/2017
Roll i DataTjej: Vice Ordförande

Kan du berätta hur du hamnade på din arbetsplats och vad dina arbetsuppgifter är för något?

Jag kom i kontakt med min arbetsplats under min tid inom DataTjej. Connectel är ett litet mjukvaruföretag i Uppsala och deras HR-kille försökte rekrytera tjejer till företaget. Eftersom dom är så pass små (ca 15 anställda idag) så var DataTjejs priser lite höga vilket man ofta hörde från småföretagen men det blev till slut ett litet frukostevent. Jag höll kontakten och några månader senare så jag börja jobba hos dom deltid inom olika projekt. Ett år senare gick jag över heltid med titeln Customer Success Manager. Just då hade jag aldrig hört talats om det men dom ville ha min hjälp att starta upp avdelningen. Som namnet antyder så handlar det om att hjälpa kunder lyckas med sitt användande av ens mjukvara. Det vi jobbar med på avdelningen är t.ex. projektledning, utbildning och account management. Jag har i många år varit fascinerad av digital marknadsföring så jag har använt mig av de kunskaper jag har där. Medan större företag har åtminstone en Customer Success Manager och en digital marknadsförare så har jag egentligen fått båda rollerna. Allt du ser på våra digitala kanaler har jag varit involverad i. Till exempel vår YouTube-kanal, blogg och hemsidan. Jag har även varit involverad i vårt GDPR-arbete och hjälper säljarna ibland genom att delta på möten och svara på frågor om vår mjukvara och bra processer. Jag bär alltså många hattar, vilket kan bli stressigt men jag gillar hur mycket jag kan påverka inom företaget.

Varför engagerade du dig i DataTjej och vilken post hade du?

Jag var vice ordförande inom DataTjej 2016/17. Jag bodde i USA under 2,5 år innan jag var med i DataTjej och under den tiden så var jag involverad inom föreningar på skolan. Att involvera mig kändes alltså naturligt men jag har egentligen två anledningar till att jag valde att engagera mig. Först så var det egentligen ett sätt för mig att hantera hur uttråkad jag var i skolan. Jag kör ofta full fart framåt och skolan kändes väldigt mycket som att stå att stampa på samma ställe.

Detta var i början av andra terminen tillbaka i Sverige och jag sökte både till DataTjej och Microsofts Årets IT-tjej och där kom jag vidare till semifinalen. Intressant upplevelse det också! Den andra anledningen till att jag valde att engagera mig var för att under min tid i USA så var det flera killar jag kände som ifrågasatte varför jag ens tog kurser inom företagsekonomi. Jag har alltid haft ett behov att visa vad jag går för i sådana situationer och jobba med jämställdhet kändes viktigt för mig.

Vad är ditt bästa minne från din tid hos DataTjej?

Jag tycker konferensen var en av de bästa upplevelserna. Man får ju en chans att fundera på olika vägar man kan ta och man blir ju väldigt inspirerad!

Säg tre saker vi inte visste om dig/beskriver dig som karaktär:

  1. Jag är ganska otålig som person och gillar omväxling. Det är nog en av anledningarna till att jag bodde i Kalifornien, reste under 1,5 år fram och tillbaka till Brasilien och nu håller på starta upp ett företag vid sidan av jobbet.
  2. Jag har alltid velat starta eget. Jag är inte någon som är särskilt intresserad av att jobba på stora företag eller klättra i hierarkin. Jag vill ha en framtid där jag driver eget och min förhoppning är 2019 är det år då jag tar mina första steg mot det målet.
  3. Jag är kreativ och älskar problemlösning. Det första jag gjorde efter gymnasiet var att gå en visual merchandiser-kurs (butiksdekoratör). Jag fortsatte på det spåret under första terminen i USA då jag bara läste konstkurser och deltog i en utställning i Brea precis söder om LA.

Extra fråga Säg 3 tips till tjejer som vill plugga it relaterade ämnen!

  1. Välj ett område förutom IT som du kan kombinera med IT. Det finns sådan stor bredd inom IT och det är en ”industri” som ständigt förändras. Har du ett annat område som är intresserad av utöver IT så kommer det göra ditt liv enklare. Älskar du till exempel datorspel så ska du kanske söka dig till dataspelsindustrin. Själv har jag alltid älskat kreativa områden och tänkte länge på om jag skulle jobba med inredning eller mode på något sätt. Det har blivit en perfekt kombination för mig att då rikta in mig på e-handel och digitalt företagande. I det digitala området finns det så mycket kreativa möjligheter som folk utanför IT inte ser.
  2. Stå på dig och tro på dig själv! Jag tror de flesta tjejer inom IT har någon gång upplevt att deras kunskaper har ifrågasatts, eller att någon pratar med en som att man kan mindre än vad man egentligen kan.
  3. Välj ett litet företag om du har entreprenöriella mål och drömmar. Många tjejer tycks dras till välkända och stora företag men det är i små företag som du kommer få mest att säga till om. Du kommer få utrymme att utvecklas på ett helt annat sätt än hos ett stort företag där din roll är väldigt tydlig och begränsad. Varningens ord dock baserat på min egen upplevelse; sätt gränser! Små företag kommer kräva mycket från dig och det lätt hänt att du får för många roller och arbetsuppgifter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *