Månadens DataTjej: Amanda Björneskog

Namn: Amanda Björneskog
Ålder: 23
Arbetsplats: ÅF i Malmö
Pluggat: Software Engineering på BTH

Aktiv år: 2015/2016
Roll i DataTjej: Medlemsansvarig i styrelsen

Kan du berätta hur du hamnade på din arbetsplats och vad dina arbetsuppgifter är för något?
Jag skrev min kandidatuppsats med en kompis som fick jobb på ÅF direkt efter examen. Ett år efter jobb på annan plats, fick jag ett samtal av min nuvarande chef. Hade endast hört gott om ÅF så kände som rätt val att ta jobbet.

Varför engagerade du dig i DataTjej och vilke post hade du?
Under första året av högskolan hade jag det väldigt svårt. Jag tappade under någon period helt motivationen. Då fick jag en plats på DataTjej konferensen i Göteborg, 2015. Allt stöd jag fick av tjejerna på plats var väldigt peppande. Det var även inspirerande hur duktiga och ambitiösa alla var. Jag bestämde mig för att engagera mig av just denna anledningen, att sprida vidare detta för att peppa fler tjejer att fortsätta! För vi kan om vi vill!

Jag var medlemsansvarig. Fick lov att prata och hjälpa många medlemmar, vilket faktiskt var några av de viktigaste punkterna för mig.

Vad är ditt bästa minne från din tid hos DataTjej?
Har väldigt många fina minnen, allt från fyrverkerierna i Göteborg, till sista kvällen i Uppsala när vi dansade järnet. Dock måste jag säga att det finaste minnena är alla de skratt jag haft med tjejerna jag träffade via DataTjej.

Säg tre saker vi inte visste om dig/beskriver dig som karaktär:
Jag är extremt envis, vilket i många fall är en styrka, men har fått lära mig att ge efter ibland. Man kan inte alltid har rätt.
Som yngre var jag ute i mycket sångtävlingar, turnerade runt Sverige som 12 åring. Sången har alltid varit viktigt för mig.
För mig är ödmjukhet en viktig egenskap, men även att visa framfötterna. Jag tycker ibland att vi alla är lite för “Svenska”. Det går att vara glad för andras skull och ändå prestera.

Vad är det viktigaste att tänka på när man kommer till en ny arbetsplats?
Det första viktiga jag vill belysa är att läsa om arbetsplatsen du söker till/blir erbjuden jobb hos. Har de värderingar som matchar dina? Det viktigaste att tänka på, bryr de sig om dig som anställd, med andra ord: har de kollektivavtal?

När man får sitt första jobberbjudande är man ivrig att börja och skriver nästan på vad som helst för det är så spännande, men mitt tips är läs era avtal! Dessutom tror jag att många tjejer underskattar sig själva, gör inte det, du är eftertraktad, ta för dig!

När du väl kommer till din nya arbetsplats är mitt tips att bara vara öppen och hur klyschigt det än är, var dig själv. Har du hittat rätt kommer arbetsplatsen att välkomna dig med öppna armar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *