Konsten att börja och fortsätta programmera

Här på bloggen skriver jag om programmering och om alla de projekt som jag gör och projekt är definitivt ett sätt att lära sig mer om programmering. Men kanske sitter någon som läser detta och undrar, hur börjar jag faktiskt programmera som nybörjare? Eller hur fortsätter jag utveckla min programmering? Idag tänkte jag därför ge några tips till hur en kan jobba med programmering och problemlösning, oavsett nivå.

Vi lever i en digital värld där det fullkomligt svämmar över med tutorials, youtubevideor och sidor där du kan läsa om kodning, men själv känner jag att för att lära mig mer programmering så behöver jag lösa problem, jag behöver tillämpa det som jag lär mig. Dagens tips blir därför fokuserade på 2 sidor som övar upp just problemlösning och där jag ofta kikar in och kodar lite grann när jag har dagar då inga skoluppgifter eller projekt känns inspirerande.

 1. Project Euler
  Jag blev introducerad till Project Euler av en vän som jag läste samma program som på KTH i Stockholm och det är en sida som jag spenderat mycket tid på, främst när jag först började programmera. Project Euler går ut på att lösa olika typer av matematiska problem som är av en typ eller storlek som gör att du inte kan räkna fram svaret på papper, däremot kan du koda dig fram till lösningen och du kan fritt välja vilket programmeringsspråk du vill använda för att lösa problemet.

  Alla problem har en svårighetsgrad och med ett konto så ser du vilka problem som du har löst. Det som jag tycker är bäst med Project Euler är det faktum att när du har löst ett problem så får du tillgång till ett forum där folk som också löst det kan dela med sig av sina lösningar. Det är otroligt lärorikt att först skriva sin egen implementation och sedan få se hur andra har gjort, kanske i ett annat språk eller lyckats skriva ihop dina 10 rader kod till en enda på ett smart sätt.

 2. HackerRank
  HackerRank är en sida och företag som startades med syfte att kunna hjälpa företag att hitta utvecklare och för utvecklare att förbereda sig för kodningsintervjuer. Det finns en företagssida men det som jag använder mig av är utvecklingssidan som är gratis.

  HackerRank likna Project Euler på det sätt att det är problemlösning men här får du från början specificera vilket programmeringsspråk du ska använda (bland flera olika) och du får oftast en kod att utgå ifrån och problemen ska både lösas och uppnå vissa krav.

  När du har skrivit klart din kod så kan du skicka in koden och när din lösning klarar av alla test cases som finns så har du löst den utmaningen.

  För varje utmaning du löser så samlar du poäng och når på det sättet upp till olika märken/badges. Det finns även tutorials som är riktat till nybörjare och där en kan lära sig ett helt nytt programmeringsspråk. Och om en bara är en tävlingsmänniska så kan en satsa på att nå upp på den globala leaderboard som finns!

Jag hoppas att någon kan få lite inspiration av dessa sidor! Och till sist vill jag avsluta med en liten hälsning till alla er som idag har deadline på att skicka in era val till högskola och universitet. Våga tro på era val, att ni kan! Välj aldrig bort en utbildning för att ni är rädda för att den ska vara för svår, för att det ska vara för få tjejer på den eller för att den är helt annorlunda än allt vad era vänner/familj/bekanta väljer. Du behöver bara våga, våga satsa på det du är intresserad av, och våga vara du! Och dessutom, det är faktiskt inte hela världen om det sedan visar sig vara fel, då har du i alla fall både testat och samlat mer erfarenheter, och kan välja rätt nästa gång. Lycka till med valet, och ett extra litet pepp till alla er som tänker välja en IT-relaterad utbildning!

1 thought on “Konsten att börja och fortsätta programmera”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *