Stadgar och protokoll

Om föreningen

DataTjej är en ideell förening som bildades 1998. Två kvinnliga studenter i Umeå inspirerades under ett seminarium rörande kvinnors välmående på datautbildningar. Därav valde de att arrangera den första konferensen i Umeå för att skapa ett tillfälle att lära känna flera kvinnor som studerade IT-inriktade ämnen och diskutera hur man ska göra för att få flera kvinnor att söka sig till data. Vid första tillfället hade konferensen ungefär 20 deltagare från bland annat Stockholm, Linköping, Uppsala och Umeå. Tjugo år senare är konferensen vårt största event under året med 120 deltagare. Läs mer här vad DataTjejs konferens innebär.

Vi över 3 300 medlemmar i Sverige. Målet med föreningen är att skapa ett nätverk mellan individer som identifierar sig som kvinna eller icke-binär i alla åldrar som pluggar, jobbar eller är intresserade av data/IT. Vi arbetar för att uppmuntra och underlätta kontakter främst mellan studenter och näringsliv, samt att öka gemenskapen DataTjejer emellan. DataTjej vann Womentorpriset 2015 med motivation från juryn att DataTjej gör en stor insats för att attrahera fler kvinnor till IT-branschen och att där ta ledande positioner.

”DataTjej utgör en viktig plattform för gemenskap unga tjejer emellan, och dess medlemmar är alla förebilder väl värda att lyftas fram och prisas” skriver IT&Telekomföretagen i ett pressmeddelande."

Våra mål för verksamhetsåret 2022/2023

Kommer inom kort…

DataTjejs värderingar:

  • DataTjej är religiöst och partipolitiskt obunden
  • DataTjej är alltid öppna och inkluderande mot alla
  • DataTjej arbetar för att förändra synen på de normer och stereotyper som finns avseende data/IT
  • DataTjej arbetar för att skapa förtroende och tillit mellan kvinnor och icke-binära i branschen

Mötesprotokoll

Om du vill läsa våra mötesprotokoll kan du kontakta ordförande på ordforande@datatjej.se