Engineer in a Gig Economy

Engineer in a Gig Economy

Att arbeta ”9-5” är inte alltid en korrekt bild av dagens arbetsliv. Fokus förflyttas från det traditionella att du ska
vara på jobbet fysiskt vissa tider, till att uppdraget ska bli gjort oavsett var och när på dygnet det görs, arbetssättet jag talar om är – Gig Economy. Igår deltog jag på Female Engineer Network här i Göteborg där temat var just Gig Economy.

Trenden mot Gig Economy har börjat i den digitala tidsåldern, då arbetskraften är alltmer mobil och arbetet kan i allt högre grad ske från var som helst, så att jobbet och platsen kopplas bort. Det innebär att du kan välja mellan tillfälliga jobb och projekt runt om i världen, medan arbetsgivare kan välja de bästa individerna för specifika projekt från en större pool än den som finns i ett visst område.

Istället för en ”fast” anställning handlar Gig Economy om att arbeta med olika projekt. Det kan röra sig om frilans- eller konsultuppdrag, huvudinkomstkälla såväl som extrainkomst. Det är flexibelt för uppdragsgivaren som kan koppla in rätt kompetens för ett specifikt projekt men även för uppdragstagaren som kan bestämma över sina arbetsuppgifter och egen arbetstid. Gig Economy är ett fritt marknadssystem där tillfälliga positioner är vanliga och organisationer avtalar med oberoende arbetstagare för kortvariga åtaganden. Var, hur och när du uträttar jobbet, drivs både av din egna vilja att råda över din egna tid, men också av möjligheterna att samarbeta digitalt med andra människor, oavsett var de befinner sig.

I en rapport beskriver Stiftelsen för Strategisk forskning (SSF) att vartannat jobb automatiseras och att 50% av de jobb vi har idag i Sverige kommer att digitaliseras inom 20 år. Enligt Gig Economy kommer digitaliseringen att effektivisera vissa arbetsmoment men också skapa nya jobbmöjligheter såsom uppstickare som Uber och Airbnb. De utmanar traditionella branscher men skapar samtidigt nya jobbmöjligheter. I takt med att samhället blir mer digitaliserat, och stora marknadsplatser skapas online där frilansjobb läggs ut skapas digitala verktyg som gör att vi kan ta oss an flera projekt parallellt, och jobba med företag från hela världen. Enligt en studie från McKinsey är idag 162 miljoner människor av arbetskraften i USA och Europa, eller mellan 20 till 30 procent, en del av Gig Economy.

Frågan uppstår, hur konkurrerar man då med världen? Givetvis ställer detta en hel del krav på de arbetsgivare och företag hemma i Sverige som fortsatt vill knyta sig an kompetens. Något som återstår att se är om den rätta strategin är att ev. tillåta mer flextid och distansarbete, eller kommer vi behöva vänja oss vid att plocka in rätt frilansare för varje uppdrag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *