DataTjejs fick följa med upp i luften med SAS och surfa!

Förra veckan fick vi i DataTjej äran att bjudas in på SAS lanseringsevent för deras höghastighets wifi för deras kort- och mellanflygningar. Ett riktigt annorlunda och spännande event må vi säga!

Vi började dagen med att flyga ner till Köpenhamn för en presentation av SAS och leverantörerna Viasat Inc. SAS nya wifi bygger på Viasats satellitbaserade internettjänst som använder sig av världens mest kraftfulla satelliter. Det innebär att servicen är tio gånger snabbare än traditionell wifi-service på flygplan (coolt!). Det är Viasat-satelliten ”Ka-Sat” som ligger bakom SAS WiFi. Ka-Sat cirklar runt jorden med en hastighet på cirka 28 000 km/h och har 82 signalpunkter fördelade över Europa. Varje gång en passagerare besöker en webbplats i luften skickas en signal till och från en punkt på jorden.

Sen fick vi bege oss till ett av 22 flygplan som har wifit just nu för en testflygning. Alla deltagare klev på planet med enorm nyfikenhet och flera olika enheter som skulle testa wifiet. Det kändes så galet att bli exalterad över att kunna surfa i luften, men det var en väldigt cool känsla, framförallt när Snapchat påpekade höjden och hastigheten! (Don’t snap and drive!) Vi har både tidigare flugit med bolag som erbjuder wifi men uppkoppling har varit ganska långsam, men med denna nya teknik så var det nästan som om man satt hemma i soffan och kollade Netflix!

Under flygningen pratade vi med dem som arbetat med implementeringsprojekt senaste åren. Under bara ett fåtal månader har de haft över 100 testflygningar för att kvalitetssäkra både uppkopplingen, användarvänlighet och utbildningar för både personalen ombord och resenärerna. Snacka om att IT-branschen har alla möjliga arbetsroller, allt från programmerare, affärssystemsspecialist till IT-projektledare som flyger Europa runt  för SAS gigantiska implementation!

Vi tycker att detta visar väl på den tekniska utvecklingen vi har just nu i våra samhällen, vem vet vad som är nästa steg? Vi DataTjejer bör iallafall vara extra taggade på vår bransch, för det är den coolaste och mest innovativa! Kanske är det du som är en del av lanseringen av rymdfärjor  för “vanliga” människor till mars eller utveckling av flygande bilar, vem vet vad vi människor kan komma på och skapa med hjälp av IT!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *