Besöksdag hos data och IT

Igår hade vi i Rekryt anordnat en besöksdag på Chalmers för de som är intresserade av att potentiellt läsa data eller IT. Ett tjugotal personer dök upp, och detta stod på schemat:

  1. Äta baguetter och lyssna på presentationer om programmen
  2. Workshops: En i “ideation” där besökarna fick skissa varsitt förslag på en app samt en där vi programmerade arduinos!
  3. Fika och frågestund

Under frågestunden fick vi som vanligt massvis med frågor. Eftersom vi får rätt liknande frågor vid alla arrangemang tänkte jag sammanfatta dem samt [mitt] svar på dem nedan.

> Vad är det för skillnad på data och IT?

Jag brukar säga att data och IT är väldigt lika, men att IT lägger mer fokus på mjukvara och människors interaktion med produkter, medan data lägger mer fokus på hur mjukvara och hårdvara samarbetar. Observera att det är omvänt på KTH (!!).

> Läser man mycket matte?

Inte särskilt. Vi har fyra obligatoriska mattekurser, men du kan också välja till fler mattekurser om du vill. Sen är det ju lite matte i de fysikkurser vi läser. Jag märker mer och mer att många tror att programmering har mycket med matte att göra, men det har det inte. Programmering har istället med logik att göra, alltså 1 AND 1 = 1, 1 AND 0 = 0 o.s.v.

> Behöver jag ha läst programmering innan? 

Nej!

> Sker stora delar av utbildningen på engelska?

Ja, faktiskt! Under de första tre åren är det blandat: Det mesta sker på svenska, men vissa föreläsare och handledare pratar enbart engelska. Kurslitteraturen är nästan alltid skriven på engelska. Under de sista två åren (mastern) sker i princip allt på engelska. Dock är det helt OK om du har lite svårt för engelska, du lär dig på vägen! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *