Att bygga en självstyrande bil & att tro på sig själv

print(“Dags för en tillbakablick!”)

Idag tänkte jag att vi skulle kika tillbaka till vårterminen 2018 som jag spenderade på Irland där jag läste en utbytestermin på Trinity College i Dublin. Lite mer specifikt tänkte jag visa er lite av mitt kandidatexamensarbete som jag gjorde där. Jag visste redan innan att jag ville göra något relaterat till programmering och efter att ha sökt omkring på Trinity efter lämpliga kurser och projekt så slutade det hela i att jag (tillsammans med 2 amerikanska utbytesstudenter) programmerade en liten självkörande bil.

Vi hade en kravprofil att bilen skulle klara sig runt en bana på golvet som var utmärkt med vit tejp på en svart matta, den skulle startas trådlöst via datorn men sedan vara självkörande, kunna se och använda sig av färger som vägskyltar samt känna av infraröda pulser när de körde under passager. Vi fick en uppsättning av sensorer samt byggdelar till bilen men vi skulle själva ta fram logiken bakom och löda kretskortet, programmera bilen med hjälp av Arduino och separat koda ett grafiskt användargränssnitt till datorn där vi kunde starta samt se var bilen befann sig på banan.

En sammanfattning av projektet kan ni se nedan då den slutliga inlämningen även innefattade en kortare film. Vi ansåg att en bra film var lika med en rolig film som höll sig till de krav som ställts men som ändå mest visade hur kul vi hade haft det under projektet.

Det som slog mig under detta projekt var hur mycket enklare det är att göra saker än vad det kan verka. Att bygga en robot, en radiobil eller göra ett projekt av ett slag är inte så svårt som jag kan lura mig själv att tro. Självklart lade vi ned mycket tid på detta projektet men tiden det tog från att vi startade tills vi hade en bil som fungerade var inte speciellt lång.

Denna insikt har jag tagit med mig och det har fått mig att bli mycket mer säker när det kommer till egna projekt. Jag kan hitta spännande klipp på Youtube om vad folk har programmerat eller komma på en egen idé vad jag vill göra och istället för att låta detta stanna vid en idé så har jag satt igång och letat information, laddat ned de programvaror som krävs och helt enkelt startat göra saker och ting. Vet ni vad? Det har resulterat i massor av spännande projekt, både en del färdigställda och några som är i utvecklingsstadiet. För ibland är ju det enda som krävs en liten tilltro på sina egna förmågor och kunskaper!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *