Sök till DataTjejs Styrelse, bli en av lokala näringslivsansvariga eller va med i projektgruppen 2021-2022 och organisera konferensen i din stad!
För styrelsen så spelar det ingen roll vilken stad du bor i, men för projektgruppen rekommenderar vi att bo i närområdet av konferensstaden. För 2022 är det NI som bestämmer i vilken stad konferensen hålls. Du kan läsa mer om de olika posterna nedan.
Fyll i formuläret nedan för att ansöka till DataTjej 2021/2022. Du kommer få ett bekräftelsemejl när ansökan skickats in – glöm inte att kolla skräpposten om du inte hittar det. Sista ansökningsdag är 14/3 !
Info om varje post:
Denna post passar för dig som gillar utmaningen med att kommunicera samt leda styrelsen virtuellt. Du behöver ha en god samarbetsförmåga och intresserad av att driva projekt, samtidigt som du ska inspirera andra.
Denna post passar dig som vill ta lite mer ansvar, driva projekt och inspirera andra!
Denna post passar för dig som är noggrann, ordningsam och är intresserad av hur en organisation arbetar mer konkret.
Denna post passar för dig som brinner för att träffa nya människor, har många spännande idéer och vill utveckla dina säljskills!
Som medlemsansvarig ansvarar man för att hålla kontakten med medlemmarna. Det handlar delvis om att informera genom mailutskick, men även vara aktiv på sociala medier och se till så medlemmar får svar på sina frågor. Förutom att hålla kontakten med medlemmar/företag med frågor, har huvuduppgiften varit att värva nya medlemmar till DataTjej. Under 2019/2020 innebar detta bland annat att arrangera DataTjejs UniTour. Det dagliga arbetet som medlemsansvarig är främst på sociala medier-plattformar, i mejlinkorgen, Mailchimp och vår databas. Det är självklart stort plus i kanten om man har tidigare erfarenhet av detta, men det är naturligtvis inget krav.
Medlemsansvarig passar dig som är en kreativ problemlösare och som gillar att hålla kontakten med våra fantastiska medlemmar ❤️
Denna post passar dig som tycker att det är kul med webbutveckling och vill utveckla dina kunskaper inom världens största CMS-system WordPress!
Det är också du som informationsansvarig som ansvarar för att layouta trycksaker, skapa annonser och hitta på nya spännande kampanjer. Du bör du tycka det är roligt att vara kreativ och ständigt komma på nya idéer på hur DataTjej kan utvecklas och växa. Vi ser gärna att det är två informationsansvariga som delar på ansvaret. Du bör kunna lägga minst två timmar i veckan på ditt arbete som informationsansvarig.
Denna post passar dig som älskar det grafiska och vill bli ett marknadsföringsgeni!
Vi har valt att dela upp informationsansvarig i två poster för nästa år så att marknadsföringen för DataTjej blir ännu bättre! Det resulterar i grafiskt ansvarig och PR-ansvarig:
Personen sköter allt det grafiska, t.ex. bilder för de olika eventen, tryckprofiler och affischer. Den gör även bilder för publicering på sociala medier.
Personen sköter alla sociala medier och publiceringen på dessa. Den ska arbeta för att DataTjej ska exponeras ännu mer och få fler följare.
Områden som DataTjej vill utveckla inom denna verksamhet är bland annat att starta initiativ i form av kodträffar, programmeringsläger, föreläsningar på skolor och stipendium.
Rollen passar dig som är kreativ, social, nyfiken och självgående! Inga särskilda kunskaper krävs, men meriterande är om man sedan tidigare har erfarenhet av att jobba med ungdomar, samt att programmeringsvana underlättar i arbetet.
Denna post passar dig som gillar att arbeta med unga, inspirera och tala inför andra.
Denna post passar för dig som tycker om att göra lite allt möjligt, du bör vara bra på att kommunicera och samarbeta. Det finns inga fasta arbetsuppgifter för dig som suppleant så det är viktigt att du kan ta egna initiativ och driva dina idéer.
Rollen passar dig som är en hejare på eventplanering, vill skapa nya kontakter med både företag och andra härliga datatjejer.
Att engagera sig i DataTjej Konferensen är en möjlighet att få jobba med att inspirera och skapa gemenskap DataTjejer emellan och aktivt skapa nya kontakter mellan studenter och näringslivet. Konferensen är ett varierat arbete och alla typer av kunskaper behövs för att kunna jobba med event, logistik, hitta samarbetspartners och allt som hör till!
DataTjej Konferensen är en fantastisk möjlighet att få jobba nära en projektgrupp och driva ett större projekt från idé till verklighet. Dokumentation och stöd finns från tidigare år konferenser, men det är upp till varje års projektgrupp att forma och bilda sin egen konferens baserat på gruppens förutsättningar.
Denna post passar för dig som gillar utmaningen med att kommunicera och leda. Du behöver ha en god samarbetsförmåga, gilla att motivera personerna i din omgivning och vara redo att hantera de konflikter som kan uppstå under projektets arbete.
Som vice projektledare delar man ansvaret i konferensens arbetsprocess och man arbetar väldigt nära projektledaren. Vice projektledaren ska kunna kliva in i projektledarens ställe vid frånvaro, men även kunna hoppa in ifall de övriga posterna behöver extra stöd under någon period.
Denna post passar för dig som är flexibel och gärna ställer upp för projektledare såväl som övriga poster i projektgruppen. Det finns inga fasta uppgifter för vice projektledare så det är extra bra om du är initiativtagande och driver projektet tillsammans med projektledaren.
Denna post passar för dig som är noggrann och kan jobba självständigt. Det är också väldigt viktigt med goda samarbete- och kommunikationsförmåga, då ekonomiansvarig jobbar nära alla övriga grupper inom projektgruppen.
Denna post passar för dig som gillar att planera och vill jobba med att göra upplevelsen för konferensdeltagarna så bra som möjligt. Du gillar utmaningen att koordinera och kommunicera med cirka 100 personer samtidigt.
Denna post passar för dig som vill jobba med det som skapar det lilla extra i konferensen. Det gäller att planera fika och lunch efter alla möjliga matpreferenser. Tillsammans med funktionärerna, som du rekryterar, se till att konferensen rullar på så smidigt som möjligt.
Denna post passar för dig som tycker om att träffa nya människor och nätverka, men också vill jobba med försäljningsteknik. Du får en möjlighet att träffa företag och organisationer som kan ge dig ännu större inblick i branschen.
Denna post passar dig som älskar det grafiska och vill lära dig mer att jobba med förmedla budskap, utveckla DataTjej Konferensens varumärke och bygga relationer via sociala medier.
🌟 Tech Lead 🌟
Tech Lead
The tech lead is in charge of leading the team in the right direction in terms of the technical vision – i.e. the technical architecture and platforms.
Tech Lead
En tech lead har ansvaret att leda teamet i rätt riktning när det kommer till den tekniska visionen, t.ex. den tekniska arkitekturen och plattformar.
🌟 Full-stack 🌟
Full-stack
Perhaps you’ve heard of full-stack developers? The unicorns of the industry. A full-stack developer knows both front-end and back-end.
Full-stack
Kanske har du hört talas om full-stack developers? Branschens unicorns. En full-stack developer har koll på både front-end och back-end.
🌟 Framework 🌟
Framework
Frameworks are commonly used within the programming world, for example in app and web development. It’s a collection of libraries and API’s (which we’ve previously techsplained!). To use a framework can speed up the development process as it make up a foundation which can be built upon. Why start from scratch? Examples of common framworks are Angular for JavaScript and Django for Python! Do you use frameworks?
Framework
Framework, eller ramverk, används inom programmeringens värld vid bl.a. app- och webbutveckling, och är en samling av bl.a. programbibliotek och API’er (som vi tidigare har techsplainat!). Att använda sig av ett framework kan snabba på utvecklingen då det utgör en grund som man effektivt kan bygga vidare på. Varför börja från början? Exempel på framework är Angular för JavaScript och Django för Python. Använder du dig av ramverk?
🌟 WCAG 🌟
WCAG
stands for Web Content Accessibility Guidelines, and is a set of guidelines for accessibility and usability for everyone that uses the Internet. Guidelines for visual aid, text descriptions of visual content, and something so “simple” as creating clear links. Those are just a few examples of what can be found in WCAG. In Sweden, it is required by governmental institutions and other public authorities to implement WCAG to at least AA level on a three-point scale, where A is the lowest level with the highest prioritized criteria, and AAA the highest level.
WCAG
står för Web Content Accessibility Guidelines, och är helt enkelt riktlinjer för tillgänglighet och användbarhet för alla på Internet. Exempel på riktlinjer är syntolkning av video, textbeskrivning av innehåll som inte är text och något så enkelt som att skriva tydliga länkar. I Sverige är det krav på myndigheter och andra offentliga aktörer att implementera WCAG till minst nivå AA på en tregradig skala, där A är lägsta nivå med högst prioriterade kriterier, och AAA högsta ambitionsnivå.
🌟 Scrum Master 🌟
To know what a scrum master is, it might be good to know what “scrum” is? Scrum is a framework that implements the agile way of thinking, which is common within systems development. The scrum master’s task is to ensure that the team is following the framework, coaching and strengthening the team through distinct processes and support.
För att veta vad en scrum master är så är det kanske bra att veta vad ”scrum” är? Scrum är ett ramverk som implementerar det agila tankesättet som är vanligt inom systemutveckling. Scrum master är en roll, vars uppgift är att se till att ramverket följs och att coacha och stärka teamet till framgång genom tydliga processer och stöttning.
🌟 W3C 🌟
W3C stands for the World Wide Web Consortium, an international community founded in 1994 by Tim Berners-Lee (you might recognize that name – he invented the Internet). W3C develop protocols, and set standards and programs for the continous development of the web! W3C is behind the guidelines that make up WCAG.
W3C står för World Wide Web Consortium och är ett internationellt community grundat 1994 av Tim Berners-Lee (som också uppfann Internet). W3C utvecklar protokoll, och standarder och program för webbens fortsatta utveckling! W3C ligger bland annat bakom riktlinjerna WCAG
🌟 A/B-test 🌟
A/B-test används för att optimera webbsidor, men kan också appliceras på övrigt digitalt innehåll. Ett A/B-test är ett randomiserat experiment med två förslag som väljs ut och testas mot varandra.
Testen bör utföras på dina riktiga besökare/användare 👩🏻💻 På så sätt undviker du att besökarna agerar annorlunda för att de är medvetna om testet. Exempel på sådant du kan testa: Rubriker på landningssidor, formulär, design och ämnesrader i mailutskick.
🌟 404 error and HTTP Response 🌟
HTTP stands for HyperText Transfer Protocol and is used to structure requests and responses over the internet. HTTP requires data to be transferred from one point to another over a network. HTTP Response is the packet of information sent by the server to the client in response to an earlier request made by the client. For example this could be requesting to view a website by typing in an URL.
The HTTP response status code indicates whether a specific HTTP request has been successfully completed.
When you receive a 404 code the server can not find the requested resource. In the browser this means the URL is not recognized. In an API, this can also mean that the endpoint is valid but the resource itself does not exist. Servers may also send this response instead of 403 to hide the existence of a resource from an unauthorized client. This response code is probably the most famous one due to its frequent occurrence on the web.
🌟 Internet of Things 🌟
Internet of Things förkortas ofta IoT. Det är ett begrepp för vardagliga föremål som vi äger och som är anslutna till internet och till varandra på olika sätt. På så sätt kan prylen samla på sig data och/eller styras genom bluetooth, wifi, eller telefonnätet. Det kan vara hushållsföremål, kläder, bilar eller liknande. På svenska kallas IoT för sakernas internet.
De uppkopplade sakerna kan uppfatta sin omvärld, kommunicera med den och på så sätt bidra till att skapa smarta, attraktiva och hjälpsamma miljöer, varor och tjänster. Om du till exempel har en smart watch så nyttjar du IoT. En nackdel med uppkopplade vardagsprylar är den ökade risken för cyberhot så som att att hackas
🌟 SEO/SEM 🌟
SEO står för ”sökmotorsoptimering”. I digital marknadsföring innebär det att du optimerar en webbsida så att den blir mer trolig att hamna högt upp i sökresultat. Till exempel bland de första träffarna om du Googlar på ett specifikt ord eller en fras.
Detta kan du göra genom att undersöka vilka sökmotorer som är populära, vilka ord som de du vill nå söker på, och sedan använda dessa nyckelord i dina texter på webbsidan. Att använda dem i rubriker, mellanrubriker och i lagom mängd i brödtexten kan då ge en bättre placering i sökresultat.
SEM är ”sökmotorsmarknadsföring”. Alltså att du köper dig en bra placering i sökresultat. Detta kan ske genom budgivning, och den som betalar mest hamnar då högst upp.
..
🌟 Version control 🌟
Version control kallas på svenska för versionshantering.
Det innebär att tidigare versioner av till exempel
program, webbsidor eller källkodsfiler kan återskapas och att alla ändringar kan spåras.
En programmerare eller ett team av utvecklare använder sig oftast av något system för versionshantering.
Med versionshantering är det möjligt att skriva kod var för sig på var sin gren/branch och sedan slå
samman dessa till en fungerande version av webbsida eller program.
Om något går fel kan utvecklarna gå tillbaka till en tidigare fungerande version, samt jämföra de olika
versionerna för att se vad som gick fel. Det finns många olika sätt att använda versionshantering, till
exempel att ha en gren för utveckling, en för test, och en för release (alltså det som går live). Själva
huvudgrenen kallas ofta master eller trunk.
Några olika system för versionshantering är Git och SVN.
🌟 Blockchain 🌟
Blockchain kan på svenska kallas för blockkedja.
En blockchain är en databas som lagras i många kopior.
Den är decentraliserad och varje gång en ändring görs lagras en ny version.
De många kopiorna gör det svårt eller omöjligt att i efterhand manipulera databasens historik.
Varje transaktion (händelse) i databasen lagras genom att ett ”block” läggs till.
Blockchain används ofta i relation till kryptovalutor. Om du till exempel
handlar med ethereum eller bitcoin så lagras information till
databasen varje gång som valuta byter ägare.
Fun fact: Den första distribuerade blockkedjan gick live 2008
och implementerades 2009 av pseudonymen Satoshi Nakamoto,
vars identitet än idag är okänd. Den utgör basen för bitcoin,
vars användare representeras av pseudonymer som är svåra att spåra,
även om deras transaktioner med bitcoin lagras publikt i blockkedjan.
En stor del av vissa länders energianvändning går åt till datorer som skapar och
validerar bitcoinblock, (så kallad bitcoinbrytning), vilket ur klimatsynvinkel är kontroversiellt.
🌟 UI/UIX 🌟
Vad är skillnaden på UI och UX?
UI är en förkortning för ”User Interface”, alltså användargränssnitt och UX står för ”User Experience” alltså användarens upplevelse.
UI och UX är beroende av varandra.
UI kan vara hur en webbsida eller app ser ut. Till exempel knappar, menyer och andra element som utgör ett utseende.
Kort sammanfattat som layout och design.
I UX ligger fokus på interaktionen mellan användaren och produkten/gränssnittet.
Produkten eller webbsidan ska vara lätt att förstå och knappar ska göra det som användaren förväntar sig.
Hela kedjan från start till mål för en användare ska vara smidig. Exempelvis navigation och hur lätt
det är för användaren att beställa en vara när hen använder en app eller webbsida.
Att göra grundliga användarundersökningar är viktigt både för UX och UI designers.
🌟 DevOps 🌟
DevOps är en sammanslagning av orden Development (Utveckling)
och IT Operations (Systemförvaltning).
Det finns mer än ett sätt att definiera DevOps. En bred definition är att ett
företag jobbar för att skapa en kultur och miljö där det går att utveckla, testa och produktionssätta
snabbt och tillförlitligt och på så sätt överbygger
de motsättningar som ibland finns mellan utveckling och förvaltning.
Detta kan uppnås genom en kontinuerlig cykel av planering –
utveckling – testning – paketering – release – konfigurering och monitorering.
Vilket gärna ska automatiseras med hjälp av olika verktyg i den mån det är möjligt.
🌟 API(er) 🌟
API står för Application Program Interface.
Ett API är ett protokoll för hur olika program och appar ska
skicka information mellan sig. Man kan se på det som en budbärare eller tolk som tar ett meddelande
från dig (request) och berättar för det mottagande systemet vad det är du vill göra och skickar tillbaka ett
svar (response).
Allt detta styrs av ett antal regler (dokumentation) som sätts upp för API:et.
Det finns mängder av öpnna API:er som du kan använda dig av när du programmerar egna program
eller appar.
Du kan hitta dem på bland annat http://apikatalogen.se/api
🌟 Rubber duck debugging 🌟
Det är en metod för att felsöka kod.
En programmerare använder en gummianka (eller annat livlöst objekt) och felsöker sin kod
genom att tvinga sig själv att förklara koden, rad för rad, för ankan.
När hen beskrivit vad koden ska göra, och observerat vad den
egentligen gör, uppenbarar sig oftast problemen och hen hittar kanske till och med en lösning!