8 mars

Kalendern visar den 8e mars och det är den internationella kvinnodagen. Jag blandas av entusiasm över alla de evenemang och initiativ som görs idag för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen, men också en liten uns av sorgsenhet, över att alla dessa event behövs göras än mer kontinuerligt och att vissa av de saker som görs enbart är för att öka försäljning i affärer eller visa upp sig.

Men, idag finns inte tid för något annat än beslutsamhet och förändring. För all uppmärksamhet i media idag, allt arbete och alla evenemang som sker, de leder oss framåt och ger möjlighet för en skillnad. Idag vill jag inspireras, diskutera och göra något konkret och jag börjar med att dela två initiativ som riktar sig mot kvinnliga förebilder och sträcker sig över mer än enbart en dag.

  1. Wiki Gap
    “På Wikipedia finns i dag omkring fyra gånger så många artiklar om män som om kvinnor och runt 90 procent av alla som skriver på Wikipedia är män. Det saknas artiklar om många anmärkningsvärda och kända kvinnor i historien.” På eftermiddagen idag anordnas en skrivarstuga på KTH där syftet är att öka antalet kvinnor i teknikvärlden/historien som syns på Wikipedia. I samband med Wiki Gap finns även en internationell tävling där den volontär som skriver flest artiklar mellan 8 mars – 8 april vinner. Mer info + anmälan 

    #SurfacetheWomen

  2. Microsoft Sverige har startat sin kampanj Surface the Women där syftet är att tillsammans lyfta fram fler kvinnliga förebilder. Microsoft visar på sin Instagram upp kvinnor som jobbar där men det är även en tävling där alla uppmuntras att dela en kvinnlig förebild på sociala medier under hashtagen #SurfacetheWomen.
    Mer info

På mina egna dagsgöromål finns att åka till Campus i Linköping för att deltaga i evenemanget  “Du är väldigt besvärlig – sexuella trakasserier inom akademin”, och att samla än mer beslutsamhet för att kämpa för en jämställd framtid där jag kan fortsätta ägna mig åt det bästa jag vet, programmering!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *