Varför ska man vara utbytesstudent?

Hej DataTjejer!

Nu har jag varit i Hong Kong i FJORTON DAGAR, men det känns så mycket längre. Min hjärna är som om någon har tagit mina tankar och kört dom i en mixer, in i en ugn (det är väldigt varmt här), kastat ut det över landets 268 öar och sedan låtit befolkningen på 7.5 miljoner springa över dem. Jag är mentalt utmattad efter alla upplevelser. Allt jag har upplevt bara hittills är svårt för mig att beskriva i ord. Jag hade tänkt skriva en dagbokssida varje dag (alltid bra att reflektera!) men det är svårt att summera alla tankar och händelser per dag.  Väljer istället att skriva detta blogginlägg  för DataTjej, för då tvingas jag sitta ner och reflektera mer övergripande och dela med mig av mitt Hongkong-liv till er. Så dagens ämne blir:  Varför ska man vara utbytesstudent?

Som jag tidigare berättat har jag studerat systemvetenskap i Linköping, vilket är en utbildning där IT och människan möts. En fantastisk utbildning om man vill ha både de hårda delarna i programmering och tekniken samt de mjuka värdena så som förändringsarbete, projektledning och organisation. Under mitt andra år på utbildningen fick jag möjligheten att vara utbytesstudent i Toronto, Kanada, på University of Guelph. Det var spännande, nytt och ”lagom” annorlunda från Sverige. Ungefär samma kultur, miljö och beteende. Jag bodde på campus och umgicks med både utbytesstudenter från hela världen men också med många kanadensare. Men det finns skillnader i studentlivet mellan  Sverige och  Kanada. I Kanada kändes det som en amerikansk film (fotboll, cheerleaders, frat parties), det var som att plugga på högstadiet med fasta scheman, sättet att studera på (multiple choice exams, quizes, läxor) och hur man åt mat, många kanadensare åkte hem på helgerna och fick sedan med sig mat tillbaka i folieformar för nästkommande vecka som de åt eller gick och åt pizza varje dag i skolmatsalen. Så när jag gjorde en matlåda och hittade EN mikrovågsugn på hela campus, skrattade alla åt mig.

Att studera utomlands handlar också om skillnader när det gäller kursernas kvalité och svårighetsgrad. Många har sagt till mig att en utbytestermin är som ”semester”, då de flesta länderna vi åker till har lättare kurser jämfört med de svenska universiteten. Och det kan jag hålla med om, men som utbytesstudent lär man sig så mycket mer än resultat från kursen och klassrummen. I dagens globala värld, speciellt inom IT och management, vet jag att det förväntas att jag ska kunna arbeta med andra kulturer. Men hur ska jag kunna lära mig det, om jag inte upplevt det själv? Därför valde jag att åka på ytterligare en utbytestermin till Hong Kong under min master. IT förminskar vår värld och jag vill kunna vara den personen i framtiden som kan arbeta internationellt och förstå andra kulturer. Att identifiera vad som skiljer att plugga i Kanada jämfört med Sverige var ganska enkelt, men att definiera vad som skiljer mellan studier i Sverige jämfört med Hong Kong det känns just nu nästan omöjligt. Men här kommer ett försök, (efter att ha varit i landet 14 dagar, varav 2 dagar i skolan),

Sverige – Kommer ofta i tid till lektionerna, sover inte på lektionerna, vågar prata på lektionerna och ställa frågor till läraren, lämnar in uppgifterna i tid och vanligtvist brukar många studenter anteckna det som sägs!

Hong Kong – Gör lite som man vill, kommer och går hur som helst och är aldrig i tid. Det är okey att sova på lektionerna. Man får bättre betyg om man svarar på lärarens frågor, stänger dörren efter sig när man kommer och går eller lånar ut en penna. Man får minuspoäng på betyget för varje dag en uppgift är försenad. Säger inte till om man inte förstår. Det finns en högtalare vid övergångsställen på campus för att påminna studenterna om att titta upp från sina mobiltelefoner (bilar stannar inte för gångtrafikanter även om det är ett övergångsställe). Sen har man större chans att få bo kvar i korridoren OM MAN BRYTER mot reglerna, tex ska det vara tyst kl 23, men om man skriker heja ramsor och gör någon klappdans mitt i natten så får man extra poäng.

Att vara utbytesstudent och få uppleva denna kulturkrock, det ger inte några meriterande högskolepoäng, däremot ger det en livserfarenhet och känsla för en annan kultur än den jag vuxit upp med i Sverige. Här i Hongkong, slutar aldrig intrycken och kunskapen om beteende, kulturer och olikheter att strömma in. Det finns varje dag något nytt att reflektera över mellan svensk och Hong Kongs kultur. Att bara åka hiss, beställa mat på restaurang, eller handla mat är så annorlunda mot vad vi är vana med.

Så att få privilegiet att vara utbytesstudent, det är det absolut bästa sättet att lära sig hur  människor från olika kulturer skiljer sig åt och hur vi kan samarbeta tillsammans i vår globala värld. En bok eller 7 hp:s må ge dig en idé, men aldrig en förståelse, en äkta känsla. För även om någon säger ”yes yes yes” på en avgörande fråga om vilket håll jag ska gå åt eller om inlämningsuppgiften är imorgon så behöver det inte betyda att svaret på frågan är ja.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *