Välkomna till min blogg!

Det känns lite nervöst, vad ska jag skriva i den här bloggen? Jag är en riktig babbelkvarn och alltid haft det ganska svårt att skriva ner mina tankar, så det här kan bli spännande! Dagens ämne – Hur hamnade jag här på bloggen?

En engagerad, glad och social brud brukar jag beskriva mig som. Men jag är också tjej som gillar att vara hemma, titta på serier och bara koppla av med vänner och familj. Mitt namn är Astrid Hettinger och jag kommer att börja blogga för, men låt oss börja från början.

Efter gymnasiet visste jag varken ut eller in, jag hade bokstavligen ingen aning om vad jag ville bli. En av mina bästa kompisar skulle plugga i Linköping, så då tänkte jag YOLO. Jag öppnade LiUs katalog och bläddrade och hittade en utbildning som lät intressant – Samhällsplanerare. Men den utbildningen var i Norrköping och att pendla dit kändes lite jobbigt. Min mamma bläddrade i katalogen när jag gav upp och stannade på sidan där systemvetenskap presenterades. System, öööö va, tänkte jag? Hur ska jag som aldrig ens kommit i kontakt med kod eller system och ber min pojkvän uppdatera allt på min dator, plugga det? Men när jag satt med kurskatalogen påminde min mamma mig om en ”data sommarskola” som jag gick i årskurs åtta. (som jag för övrigt inte uppskattade så väldigt mycket när jag gick den, men oj vad den skulle komma att förändra mitt liv på sikt!) Jag bestämde mig för att kontakta kvinnan som varit ansvarig för sommarkursen och vi bokade in ett möte. Sen rullade allt på, det krävdes bara en fika med en kvinnlig IT-konsult för att jag skulle bli inspirerad och våga söka till Systemvetenskap i Linköping.

Flyttkartonger, boende, upprop, n0lleperid och en ny stad. Jag tyckte om utbildningen, men något som inte gick att bortse ifrån var den låga andelen tjejer på programmet. Jag tror vi var 16 tjejer av 80 i min klass och systemvetenskap var den enda tekniska/IT utbildningen som inte hade en tjejförening på LiU. Hur kom det sig, tänkte jag. Så jag och en tjejkompis bestämde oss för att dra igång en tjejförening och vi fick även med 6 andra tjejer från olika årskurser som ville sitta i styrelsen. Tjejföreningen fick namnet Systerskapet.

Att arbeta för en jämställd IT-utbildning och bransch är något jag engagerat mig i sen första året på Liu. Under två år byggde jag tillsammans med övriga i styrelsen upp Systerskapet, vi skrev stadgar, röstade in Systerskapet som en förening till sektionen, fixade logga, hemsida, planerade event, bjöd in inspirationsföreläsare, försökte dra in sponsorpengar och få föreningen stark för att kunna leva vidare. Det ena ledde till det andra och jag kom i kontakt med föreningen DataTjej. När jag efter två år som ordförare i Systerskapet lämnade min roll till en ny styrelse (vilket var en helt otrolig känsla!), valde jag att söka till DataTjej. Första året som suppleant och sedan blev jag vald till ordförande andra året.

I våras var det dags att lämna över stafettpinnen och jag avslutade mina sista uppdrag inom DataTjej innan sommaren. Men DataTjej kommer alltid att ligga mig så varmt om hjärtat och jag brinner verkligen för det DataTjej står för så därför valde jag att börja blogga!

Nu har ni fått veta lite bakgrund om mig iallafall. Nästa gång jag skriver kommer jag att beskriva var jag är! (Nämligen i Hongkong!) Jag ska studera här en termin så mina kommande inlägg kommer att handla om mitt liv som utbytesstudent.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *