Är det så viktigt att veta vad man vill arbeta med?

Hej igen,

Spinner vidare på lite tankar jag haft under dagen, efter att ha sett att Högskoleprovet gick av stapeln och att det snart drar ihop sig för val av högskola för nästa års studenter. Att börja plugga, välja inriktning och högskola är verkligen ett stort steg för de allra flesta och minns så väl när jag skulle välja. Jag har nästan varit avundsjuk på de som vetat vad de velat läsa och arbeta med hela livet, för så var det verkligen inte för mig. Valde in i det sista mellan Kemi, Teknisk fysik, Industriell ekonomi och Maskinteknik eftersom att det enda jag visste var att jag ville in på ingenjörsspåret.

Under samma sommar som brytpunkten mellan gymnasium och högskola var hände det en del intressanta händelser för mig. Av en slump blev jag scoutad av en modellagentur på gatorna i Stockholm och innan jag visste ordet av det hamnade jag på modegatorna i Paris och gjorde Haute Couture. Länkar lite bilder från den tiden. Så mitt högskolebesked kom mitt under castingarna för min första Haute Couture. Jag minns så väl att jag var på La Fayette, eftersom att de hade gratis WiFi där när beskedet skulle komma. Maskinteknik blev det, men aldrig känt den passion för studierna som jag skulle önskat. Alltid gillat matematik och fysik, men ofta har jag intresserats för andra områden runtom. I höstas ville jag in i Investment Banking och några månader senare ett IT-bolag, GoogleDet mest värdefulla studierna har gett mig är förmågan till problemlösning, vilket är applicerbart precis överallt. Jag ser studierna som en verktygslåda, där man själv väljer vilka verktyg man vässa.

Med det minsetet i åtanke är det inte alls nödvändigt att veta vad man vill eller vad som intresserar en mest. Hemligheten tror jag är att våga gå in öppensinnad och våga följa spår som intresserar en. Förmågan att lära sig och problemlösning är det mest värdefulla vi lär oss i studierna. Utöver det finna sin passion och drivkraft för att utvecklas inom det. Några av de klokaste ord jag hört, av min manager på Google får sammanfatta tankarna kring detta “In a changing world, the only long-term sustainable competitive advantage for any person or organisation is to learn & innovate faster than the world around you”