Studentorganisationer for dummies

Jag hänger ju en hel del på LiU i och med att jag pluggar där. Massor av evenemang och förbättring av utbildning och studietid görs hela tiden av studenter som arbetar både betalt och ideellt med det. Tänker därför att vi kör ett inlägg för att få koll på de olika typerna av engagemang som finns för att jag inte ska virra bort dig som läser allt för mycket med mina studentbegrepp 🙂 Är du student kan du ju förmodligen allt detta redan!

Vad är en studentkår?
På LiU har vi tre stycken kårer som alla har några betalda medarbetare som aktivt arbetar för att förbättra studenternas tid på universitet. Det handlar bland annat om mottagningssamordning i början av studietiden, N0lleperioden, och kvalitén på utbildningen. Frivilligt medlemsskap, men det kan ofta innebära rabatter vid fester och liknande om du är medlem. Varje fakultet har en sektion, våra är StuFF (filosofiska fakulteten och utbldningsvetenskap), LinTek (teknologiska fakulteten) och Consensus (medicinska fakulteten).

Vad är en sektion?
En sektion består av ideellt engagerade studenter från utbildningarna som sektionen har. Varje utbildning hör till en sektion där medlemsskap är frivilligt. De jobbar för att utbildningen och det studiesociala ska vara så bra som möjligt. Min sektion är SAKS som ingår i StuFF.

Vad är ett utskott?
Ett utskott har en representant i styrelsen hos sektionen, denna är ordförande för utskottet. Exempel på utskott är festerier, dessa anordnar fester och sittningar för sektionen. Kan dock kallas lite olika på olika universitet, studentikos är ju att fest även kallas sexa och därmed kan ett utskott eller förening som ordnar fester även kallas sexmästeri på vissa universitet och högskolor. 

Vad är en studentförening?
Finns till för det studiesociala. Dessa är inte kopplade till varken kårer eller utskott och vid LiU finns exempelvis studentföreningar med fokus på musik, data och IT och idrott.

Vad är en nation?
Nationerna är en studentförening som är oberoende av vilken utbildning du går, dessa bildas med fokus på vilket geografiskt område en kommer från – exempelvis landskap.

Det är de mest centrala begreppen som kan vara kul att ha koll på inför universitetstiden. Utöver detta har troligtvis just det universitet eller högskola du kommer börja på, går på eller har gått på “egna begrepp” för de olika föreningarna som ordnar fester, tar hand om de nya studenterna eller övriga mer specifika inriktningarna och ändamålen de verkar för. 

Hoppas ni känner att denna lilla guide hjälpt er! Kram, vi hörs snart igen! 🙂

Faddrar och N0llan från Systemvetenskap på gruppbild under mottagningen i höstas som mästeriet(ett utskott) anordnade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *