Månadens DataTjej: Sophie Kores

Namn: Sophie Kores
Ålder: 30
Arbetsplats: Spot On
Pluggat: IT på Chalmers (civilingenjörsprogrammet)
Aktivt år: 2008/2009

Kan du berätta hur du hamnade på din arbetsplats och vad dina arbetsuppgifter är för något?
Jag jobbar på ett mindre konsultbolag som heter Spot On. Vi finns i Jönköping och Göteborg än så länge, och jag har jobbat här i ca 2,5 år. Vi fokuserar mycket på e-handel, en bransch som jag som jag tycker är väldigt spännande och intressant eftersom det händer så mycket. Fram till augusti förra året jobbade jag som utvecklare men nu jobbar jag som projektledare och kundansvarig där jag får kombinera krav, kundkontakt, teknik, projektledning och lite UX – allt jag tycker är roligt! Jag jobbade på ett större konsultbolag innan Spot On hörde av sig till mig och fångade mitt intresse.

Är det sant att du var med och utvecklade DataTjej för 10 år sen? Hur gick det till?
Det är sant! Jag började plugga på Chalmers 2006 och åkte på min första DataTjej Konferens i januari 2007. Året därpå var det dags för Chalmers att anordna konferensen och jag blev programansvarig. Efter konferensen kände vi i projektgruppen att vi vill fortsätta göra saker tillsammans med alla deltagare och startade en förening för att lättare kunna anordna små events och träffar under året.

Varför engagerade du dig i DataTjej och vilken post hade du?
I föreningen DataTjej var jag vice ordförande och redaktör för det community vi startade. Jag valde att engagera mig eftersom jag var – och är – väldigt intresserad av att få fler tjejer till branschen och tror att det är lättast (och roligast!) att göra om man jobbar tillsammans.

Hur arbetade DataTjej för 10 år sen jämfört mot idag?
Under det år jag var med handlade det väldigt mycket om att sätta en agenda, stadgar och mål, helt enkelt lägga grunden till föreningen och börja utveckla ett sätt vi kunde arbeta på. Det blev tyvärr inte så många fysiska träffar som vi önskat. Det DataTjej jag ser idag verkar vara väldigt mycket det vi drömde om i ett grupprum i NC (NördCentrum) på Chalmers för 10 år sedan, en förening för datatjejer som ordnar inspirerande events och företagsträffar över hela Sverige. Grymt bra jobbat!

Vad är ditt bästa minne från din tid hos DataTjej?
Jag har svårt att välja bara ett! Konferenserna var väldigt roliga att åka på, men det var ännu roligare att anordna konferensen – väldigt intensivt arbete, men väldigt givande och roligt att lära känna flera smarta, roliga och inspirerande tjejer.

Tror du DataTjej har påverkat din karriär?
Ja, dels har jag lärt mig väldigt mycket, både om projektledning och ansvar, men sen har jag ju träffat väldigt mycket intressanta människor. På konferenserna tyckte jag det var väldigt spännande att höra om olika företag, och där har jag också fått ett av mina bästa karriärs-råd: välj en bra chef. Att ha DataTjej i CV:t är ju inte heller en nackdel.

Hur får man flera unga tjejer intresserade att plugga IT?
Om jag ändå visste det! Jag tror att det är en kombination av många saker: dels att introducera datorer och teknik tidigt – och att uppmuntra det! – men också att skapa kvinnliga förebilder. Jag tror också det kan vara en poäng att förmedla att IT är en väldig kreativ och mångfacetterad bransch där man kan jobba med allt från UX och design till att programmera robotar, från rymdforskning och spelutveckling till skönhetsforskning och medicinteknik. En helt ny värld öppnar sig när man lärt sig koda!

Är du en gammal DataTjej och vill berätta din historia? Eller har du tips på frågor vi kan ställa inför nästa intervju? Kontakta oss gärna på kontakt@datatjej.se.