Att kunna påverka sin utbildning

De utmaningar Rebecka (DataTjejs medlemsansvarig) såg för framtiden tycker jag är väldigt spännande (klicka HÄR för att komma till hennes inlägg). De utmaningar som GDPR (General Data Protection Regulation) innebär känns väldigt aktuella, även för de mindre ideella föreningarna vid exempelvis LiU. Hur ska exempelvis medlemsanmälan ske nu inför evenemang? Är det okej att använda Googles verktyg (exempelvis Goolge docs för evenemangsanmälan)? Hur ser avtal med USA och privata företag där ut?

Under de senaste veckorna har ett nytt moment påbörjats i en ny kurs vi Systemvetare läser vid LiU just nu. Vi har föreläsare som vanligtvis föreläser för jurister och lär oss grunderna kring IT-rätt, ett väldigt brett ämne – men vi får i alla fall skrapa på ytan. Den senaste föreläsningen vi hade i ämnet handlade om GDPR och rätten till integritet, något som verkligen ligger i tiden med verkställandet som kommer i maj. Jag kan tänka mig att många av oss som går ut snart kommer jobba kring och med GDPR, om inte annat är det förmodligen väldigt aktuellt att veta vad det är.

Skyldigheten att kunna plocka bort allt material som privatpersoner vill ha bort tycker jag personligen ger stor trygghet. Hur mycket det kommer användas däremot vet jag inte, men den makten tror jag kommer ge trygghet till privatpersoner.

När vi diskuterar dessa ämnen på föreläsningar och seminarier känner jag verkligen att utbildningen jag läser ligger rätt i tiden, det känns betryggande att programrådet samverkar med näringslivet och som svar får vi exempelvis kursmoment som innehåller GDPR. Den magkänsla som är så bra nu, som inte var lika bra under mitt första år – på en helt annan utbildning, blir bara bättre av detta. Nu ska jag dyka ner i texten om GDPR och sen modellera en process ur kriminalvården, kan ju inte klaga på att jag har det enformigt i alla fall! 🙂 

Citat kanske är lite ostigt, men gillar verkligen det nedan (på tal om att påverka) – så avslutar dagens blogginlägg med ett visdomsord:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *