Internationella kvinnodagen – vad betyder den för dig?

Idag har jag hunnit med att gå på intervju hos ett rekryteringsföretag. Är ett bra tag kvar till min examen (eller ett drygt år, så inte så långt) – men intervjuträning är alltid bra! Jag tycker att intervjuer, speciellt med dem inom teknikbranschen och i synnerhet när det kommer till utvecklingsroller är så boostande. Det känns ofta som att de “behöver” en, och har hört klasskompisar och andra tekniktjejer säga samma. Även när jag går ihop med klasskompisar på teknikmässor och liknande, det blir tydligt att fler tekniktjejer behövs!

Tänker jag vidare på varför man känner sig så speciell som tekniktjej, som att det redan finns en edge i sin ansökan bara av att man är kvinna – känns det inte längre lika kul. Det är klart att det är roligt att vara eftertraktad, men att det saknas kvinnor i branschen blir också så väldigt tydligt. Är tacksam över damföreningarna på campus, att ha fått vara en del av dem. Är tacksam för de olika kvinnliga nätverken som finns och jag är tacksam för att få ta del, och vara en del, av DataTjej!

Det finns många fina initiativ som DataTjej börjat på i år, exempelvis kodkvällar för yngre tjejer och nätverksträffar för de äldre. Alla typer av stärkande av kvinnor är jag helt med på, det behövs och än har det inte gått överstyr eller blivit “lagom” jämställt. Ja, jag har fått höra och blivit ifrågasatt när jag förklarat vad exempelvis Systerskapet gör – för det är väl lagom jämställt? Eller: ni har det så mycket mer än tjejerna på min tid, räcker det inte? Nej, det räcker inte – för vi har inte samma förutsättning som de män som examineras samtidigt som oss. Ja, teknikkvinnor är än så länge minoritet i teknikbranschen, vilket som sagt ger en fördel i jobbsökande men i exempelvis lön finns fortfarande ett oförklarat lönegap mellan män och kvinnor (Enligt statistik från SCB, s.34-41). Det finns helt enkelt saker kvar att göra! Nej, det är inte nog än!

Jag blir uppe i varv av att skriva meningarna ovan då de betyder så mycket för mig. Förutom detta vill jag ägna tankarna till alla coola kvinnliga förebilder som finns dagen till ära, exempelvis några vi i Systerskapet intervjuat samt de grymma bloggkollegorna jag har här på DataTjej. 

Så inför internationella kvinnodagen på torsdag – våga vara lite mer än lagom, jag har din rygg!