Månadens DataTjej: Camilla Romander

Namn: Camilla Romander
Ålder: 32 (Jag brukar säga 25 +)
Arbetsplats: Claremont AB
Pluggat: KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, Master of Science Civilingenjör, Datateknik KTH, samt Master, Människa-datorinteraktion
Aktivt år: 2012

Kan du berätta hur du hamnade på din arbetsplats och vad dina arbetsuppgifter är för något?
Jag blev rekommenderad av en kompis till mig och jag var faktiskt inte intresserad av att byta jobb just då, men jag tänkte att det är alltid bra att kolla upp vad det är för ställe. Det roliga är att jag var inte heller intresserad av att jobba som konsult, eftersom jag trivdes bra på produktbolag. Efter ha träffat min nuvarande chef, så blev jag väldigt intresserad av Claremont. Det som gjorde mig mest intresserad är hur mycket dom bryr sig om sina anställda och den gemenskapen som finns. På Claremont jobbar jag som UX-designer, vilket innebär att jag hjälper företag med att förbättra deras användbarhet och jobba med sina användare. Det är kan innebära allt ifrån att göra förstudier, användbarhetstester, skissa och ta fram prototyper. Jag tycker det är fantastiskt roligt att jobba med att förbättra upplevelser för andra människor.

Varför engagerade du dig i DataTjej och vilken post hade du?
Jag gick på DataTjej-konferensen i Uppsala året innan den som vi anordnade. Konferensen i Uppsala var min första DataTjej och jag blev väldigt inspirerad. Det var roligt att få träffa så många duktiga tjejer och intressanta företag. Efter ha varit på den konferensen, så kände jag att jag ville vara en del av DataTjej och fortsätta driva traditionen vidare. Sen tycker jag generellt att det är väldigt roligt att arrangera events. Jag var företagsansvarig tillsammans med Anna Arodén.

Vad är ditt bästa minne från din tid hos DataTjej?
Oj, denna fråga är svår. Jag tror att mitt bästa minne är precis innan hela konferensen skulle starta. Hela projektgruppen stod i ett rum och väntade på att få gå upp på scen. Projektgruppen hade kämpat i flera månader och vi hade hela konferensen framför oss. Magen pirrade för att det skulle bli så kul att få se allt vi hade jobbat med och få träffa alla tjejer samt företag. Det var en härlig känsla!

Hur påverkade DataTjej dina framtida val?
Jag träffade faktiskt en person som några år efter DataTjej blev min chef. Hon var med på DataTjej det året och höll i en presentation för Google. Vi träffades efter DataTjej igen på ett annat event, där hon höll i en annan presentation. Hon kände igen mig från DataTjej och sen blev hon min mentor. Vi höll kontakten i flera år och när hon bytte jobb så frågade hon mig om jag vill bli anställd på nya jobbet. Jag blev anställd och vi jobbade tillsammans i ca 2,5 år. Vi har fortfarande kontakt idag! Tack vare Datatjej så fick jag ett jobb och en mentor som betyder väldigt mycket för mig.

Är du en gammal DataTjej och vill berätta din historia? Eller har du tips på frågor vi kan ställa inför nästa intervju? Kontakta oss gärna på kontakt@datatjej.se.