Tre key takeaways som jag kommer ta med mig från min DataTjej-period till framtiden

Varje vecka publicerar vi inlägg här som DataTjejs styrelsemedlemmar har skrivit där de bl.a. presenterar sig själva och berättar om sin post. Nu har vi kommit till det sista inlägget och sist men inte minst ut är Moa som varit näringslivsansvarig!

Hej!

Jag heter Moa och är näringslivsansvarig i styrelsen 2017/2018. Sedan hösten 2014 pluggar jag på civilingenjörsprogrammet i IT på Uppsala Universitet.

Under mitt första år på universitetet fick jag chansen att delta på DataTjej konferensen 2015 i Göteborg. Innan jag åkte visste jag inte riktigt vad konferensen innebar och blev minst sagt positivt överraskad från första start! Det var en väldigt givande upplevelse att få komma i kontakt med både företag och alla andra härliga datatjejer så tidigt på utbildningen, det gav verkligen en inblick i hur industrin ser ut och blev en bra morot att se fram emot när plugget kändes svårt. När konferensen skulle komma till Uppsala 2017 var det en självklarhet för mig att söka till projektgruppen, där jag sedan fick rollen som fika- och funktionärsansvarig. Efter att ha jobbat med konferensen i ett år var jag inte riktigt redo att lämna engagemanget i DataTjej och sökte därför till styrelsen. Jag är verkligen så glad att jag tog det beslutet! Detta år som näringslivsansvarig har gett mig så mycket, men om jag skulle säga tre key takeaways från detta år måste det nog bli de här tre –

I början på hösten var det dags att rekrytera nya lokalt näringslivsansvariga, vilket som näringslivsansvarig är mitt ansvar. Detta var en jättespännande ny erfarenhet där jag fick sköta ansökningar och hålla intervjuer – något som jag inte alls gjort förut. När alla var tillsatta bjöds de hit till Uppsala på kick-off och vi hade en superhärlig helg där vi lärde känna varandra och bollade idéer för det kommande året. Att få arbeta med och leda de lokalt näringslivsansvariga i deras arbete har varit väldigt roligt och inspirerande men också en utmaning för mig som aldrig haft någon ledarroll på detta sätt tidigare.

Som näringslivsansvarig får man träna på många olika roller, bland annat att vara ansiktet utåt, att sälja, att vara ledare och att hela tiden komma på nya idéer för event och samarbeten för att nämna några. Genom att jobba med detta har jag fått utvecklas inom många områden som jag aldrig gjort förut, vilket har varit så givande och lärorikt. Ett engagemang som detta är ett bra komplement till studierna då man får lösa många olika typer av problem och arbeta med personer från både företag, andra organisationer och självklart också våra egna medlemmar. Jag tror att man har en stor fördel när man kommer ut i arbetslivet sen att man redan har arbetat på detta sätt, om inte annat så har man lärt känna sig själv bättre i en arbetsroll!

Jag pratar hela tiden med nya IT-företag och andra organisationer som kontaktar oss för samarbeten. Det har varit så roligt att se vilket intresse det finns för DataTjej och det arbete vi gör även i branschen. Som tjej och framtida ingenjör inom IT känns det väldigt bra att veta att dessa frågor är viktiga för företagen och att de allra flesta aktivt arbetar med jämställdhet. Genom DataTjej har jag kommit i kontakt med många företag jag inte hört om innan och även fått chansen att veta mer om de företag jag varit lite extra intresserad av.

Att dessutom ha fått chansen att träffa och bli inspirerad av så många härliga datatjejer har varit så roligt! Om du också vill vara med och driva DataTjej framåt, tveka inte att söka styrelsen 2018/2019 – du kommer inte ångra dig!

Har du några frågor är det bara att kontakta mig på naringsliv@datatjej.se.