Hur jag tror framtiden ser ut för DataTjej som förening

Varje vecka publicerar vi inlägg här som DataTjejs styrelsemedlemmar har skrivit där de bl.a. presenterar sig själva och berättar om sin post. Denna vecka är det Rebeckas tur som varit medlemsansvarig!

Hallå!

Mitt namn är Rebecka och jag är medlemsansvarig i DataTjejs styrelse 2017/2018. Jag läser just nu mitt andra år på civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi vid Uppsalas universitet. På mitt program är det en väldigt tydlig skillnad mellan antalet tjejer och killar. Värt att tillägga är att det blir bättre och bättre för varje år som går. De som läser femte året är endast fem tjejer (ca 16 %) och de som läser första året är ca sjutton tjejer (ca 28 %). Trots att antalet tjejer ökar, är det fortfarande en lång väg kvar tills det blir jämställt. Därför måste vi fortsätta och arbeta med de viktiga frågor som DataTjej lyfter!

Jag hörde talas om DataTjej för första gången när jag började på universitet. Eftersom jag insåg det allvarliga problemet med fördelningarna mellan tjejer och killar på programmet var det ett självklart val att söka till DataTjejs styrelse. Det är en otrolig möjlighet att kunna bidra till förändring samt lära sig massor om IT-branschen.

Under min tid i styrelsen har jag lagt störst fokus på att utveckla och förbättra medlemsregistret tillsammans med en konsult. Tillsammans har vi diskuterat mycket kring hur man skulle kunna förbättra den nya databasen och bollat massa roliga idéer. Eftersom DataTjej växter så otroligt snabbt behöver vi, men även våra medlemmar, enkla verktyg för att hantera all information.

Under detta år har alla i styrelsen haft fantastiska idéer och visioner. Vi har tänkt mycket på framtiden och hur vi skulle kunna jobba för att få DataTjej att växa ännu mer. Vi har haft otroliga framgångar under väldigt kort tid och en av anledningarna tror jag är att både företag och studenter blivit mer medvetna om problemet med fördelningen mellan tjejer och killar.

I framtiden tror och hoppas jag att en av de största förändringarna kommer vara att konferensen blir ännu större. Jag tror att fler företag kommer vilja vara en del av konferensen vilket öppnar för fler konferensdeltagare. Konferensen är en unik möjlighet att knyta kontakter med framtida arbetsgivare och kollegor från hela landet.

En annan förändring som jag funderat på är att styrelsen troligtvis kommer utökas. Eftersom DataTjej hela tiden vill utvecklas samt att nya idéer tillkommer, kommer det att behövas fler personer i styrelsen som arbetar med frågor som inte är tilldelad någon specifik post idag, är du en av dem som kommer söka?

FUN FACT:
Vi är idag 1823 medlemmar!!! Vi är så glada och tacksamma för att ni är med och bidrar till en förbättring i IT/data-branschen!

Jag hoppas att DataTjej kommer växa lika snabbt som under det senaste året, så vi kan fortsätta visa samhället att IT och data är superkul och att tjejer äger!

Har du några frågor om DataTjej eller om min post så svarar jag gärna på dem. Maila mig på medlem@datatjej.se

1 thought on “Hur jag tror framtiden ser ut för DataTjej som förening”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *