Varför data?

Hej! Hoppas att ni har det bra. Själv har jag en ledig(-ish) dag 😉 .

Igår bitti var jag på CHARM (Chalmers arbetsmarknadsmässa) för att stämma av med mina två företag. Jag nämnde i ett tidigare inlägg att jag har varit företagsvärd, och det har mest gått ut på att mejla fram och tillbaka med företagen samt se till att de har det bra under mässan. Alltså har det inte varit mycket jobb alls, så att vara företagsvärd eller liknande rekommenderas starkt! Att involvera sig i skolans arbetsmarknadsmässa tycker jag alltid är en bra idé eftersom det är ett jättefint sätt att knyta kontakter på. Jag hann senare under dagen att gå en runda på mässan och titta på alla utställare, och man kan lugnt säga att företagen fullkomligt skriker efter ingenjörer. Mässan tillsammans med det faktum att anmälan till höstterminen 2018 öppnar om drygt en månad (!!) fick mig att börja fundera över varför just du borde börja plugga data.

Låt oss börja med att få detta överstökat: Du behöver varken kunna programmera, bygga din egen dator eller hacka grannens WiFi för att börja plugga data. Denna [helt felaktiga] stereotypa bilden av datastudenten som superskicklig datanörd är vitt utbredd i samhället och i populärkulturen, och jag tror att den hindrar många från att överhuvudtaget överväga att plugga data: Få kan nämligen relatera till stereotypen, och vill därför ta avstånd från den! Utöver detta kanske man tror att man behöver vissa förkunskaper för att läsa data – det gjorde i alla fall jag. Trots detta började jag på data utan att ha skrivit en enda rad kod tidigare, men det gjorde absolut ingenting – lärarna utgår ifrån att studenterna inte har några förkunskaper (som sig bör 😉 ) och jag har faktiskt klarat alla mina programmeringskurser utan att vara ett programming prodigy. Naturligtvis kommer kursen i Java att vara lättare för någon som har programmerat i Java tidigare, men man läser trots allt på högskolan för att lära sig!

Men –  varför ska du egentligen plugga data? Jo,

  • Du kan utveckla saker som är tillgängliga för människor över hela världen och som kommer att finnas kvar för alltid. Tänk eBay, smart klockor, coola interface, självkörande bilar, PayPal m.m. Listan kan göras oändlig!
  • Datateknik behövs i exakt alla branscher. Intresserad av rymdteknik, modeindustrin eller kanske hälso- och sjukvårdsbranschen? Med en examen i datateknik kan du jobba nästan var du vill!
  • Du kan välja inriktning och kurser beroende på vad du tycker är kul. Kanske vill du utveckla användbara appar, pilla med hårdvara eller forska kring interaktionen mellan människa och dator?
  • Arbetslösheten bland nyexaminerade är i princip obefintlig.
  • Det är kul, kreativt och utmanande.

Fortfarande osäker? Titta på videon nedan. Det var bland annat den som fick mig att välja data för snart två år sedan.