Betydelsen av förebilder

Det ekade i gympasalen från alla basketbollar som dunkade i golvet, väggar och plankan på korgen. Jag var på min första basketträning, alla tjejer var tre år äldre än mig och jag var minst på planen för en gång skull. Jag ville verkligen börja spela basket som sjuåring och det enda laget för tjejer som fanns i lilla Piteå, som definitivt inte är en basketstad, var för tjejer födda -92. Jag är 95:a.

När en säsong gått fick alla pris, det hade gått bra i seriespelandet – men detta kommer jag inte ihåg något av. Själva priset däremot, och min motivering, den sitter stenhårt kvar i bakhuvudet. På mitt diplom stod det “Envis med att få bollen i korgen”. En gullig omskrivning för att jag kanske inte var bästa poänggöraren på planen, men envisheten – den tog jag med mig!

Personen som inspirerade mig att börja spela basket var min “stor-kusin” Bettan, som senare blev ligaspelare! Förutom Bettan har jag haft många förebilder som inspirerat mig att ta för mig och utmana mig – även om det ibland känns svårt eller läskigt. Några av dessa förebilder kanske även du kan inspireras av och därför tänkte jag dela med mig av dem idag!

En av de personer som jag inspirerats mycket av både när det kommer till träning och till att utmana det normativa är Sara Dahlström. Hon är just nu chefredaktör för Hälsa & Fitness, en träningstidning. Hon delar även med sig av hur det är av att vara tjock och prata om träning, berättar om sin kroniska sjukdom och att våga ta plats. Tycker hennes blogg är uppfriskande i dagens träningsvärld och hennes texter ger väldigt mycket till dig som även gillar annat än träning! In på bloggen och ta del av feel-good-känslan och bygg upp din inre powerwoman ytterligare!

Elaine Eksvärd är även en förebild för mig. Jag gillar hennes böcker och tycker det är väldigt intressant att lära sig hur exempelvis härskartekniker ska bemötas. Det är spännande att förstå hur tal ska framföras och utvecklas, tycker att bra talare är fascinerande! Jag hade, som säkert många andra, rädsla för att prata inför folk när jag var yngre – men detta går att träna bort! Öva, öva, öva som precis allt annat en vill bli bättre på! Tycker Elaines avslappnade tips och trix är väldigt bra – så ta dig till närmsta bibblo och låna böckerna om du inte redan läst dem.

Den sista förebilden jag vill dela med mig av till dig denna gång är Maria Paavola, en kvinna som i grunden är norrbottning (vilket gör mig märkligt lokalpatriotisk och stolt) och har startat min favoritgrupp på facebook – Teknikkvinnor. Det finns många olika initiativ som jag tycker är helt fantastiska, och många fantastiska människor som står bakom dem. Tycker även att DataTjej är ett grymt initiativ (uppenbarligen…) och uppstartandet av damföreningen på sektionen som jag för tillfället sitter ordförande för. Ett flummigt avslut på denna hyllningslista.

Detta är några av mina förebilder som jag har just nu! Hoppas du får nöje eller till och med inspiration av detta. Avslutar med att önska en trevlig helg till dig! 🙂

Jag och syrran in action!