Tre anledningar att engagera sig i DataTjej

Från och med idag kommer vi varje vecka att publicera inlägg här som DataTjejs styrelsemedlemmar har skrivit där de bl.a. presenterar sig själva och berättar om sin post. Först ut är vår ordförande Astrid!

Hej!

Jag heter Astrid Hettinger och har varit ordförande för DataTjej nu 2017/2018. Från första dagen på systemvetenskapliga programmet i Linköping blev jag chockerad över hur få tjejer det var på mitt program. Då valde jag att starta upp en tjejförening för att inspirera flera att söka framförallt systemvetenskap och få en starkare gemenskap mellan tjejerna på programmet. Under mitt första år som ordförande för föreningen kontaktade DataTjej mig för att marknadsföra bland annat konferensen på vår sektion. Efter min första konferens i Lund 2016 valde jag att söka till DataTjej som suppleant och eftersom det var så roligt fortsatte jag ännu ett år som ordförande. Så nu tänkte jag dela med mig av tre av de bästa anledningarna till varför jag har valt att engagera mig i DataTjej!

Den främsta anledningen är självklart alla roliga event jag har fått vara med på. På detta sätt har jag verkligen fått lära känna företag på djupet, både under eventet samt innan i planeringsfasen. Till exempel under matlagningskursen med Deloitte fanns det gott om tid att prata med dem om komplexiteten med IT-system i offentlig sektor eller under lunchbjudningen i Almedalen med Consid diskutera problemet om att det är för få kvinnor i IT-branschen med Sveriges främsta IT-profiler.

Den andra anledningen till varför jag valde att fortsätta med DataTjej är det kontaktnät som skapats. Som ordförande är jag DataTjejs huvudsakliga kontaktperson rörande många olika frågor, så under hösten har det blivit en del möten med olika intressenter. Detta har gett mig ett enormt brett nätverk med både företagskontakter, nyfunna partners för DataTjej men också framtida kollegor. Jag har också lärt känna så ofantligt många DataTjejer och ser verkligen fram emot att möta dem i arbetslivet om några år.

Den sista anledningen till varför jag valt att arbeta med DataTjej i två år är framförallt den personliga utvecklingen som skett samt möjligheten att ständigt kunna påverka och komma med nya idéer. Under hösten har vi ökat medlemmarna med över 70 %, börjat med bloggar/ vloggar, nya samarbetspartners och ett kodinitiativ för unga tjejer. Det har varit en ära att få leda och koordinera detta på alla möjliga sätt och jag har lärt mig mer än vad någon kurs i skolan någonsin skulle kunnat gett mig! Så om du har viljan och drivet att göra förändringar så är DataTjej det bästa nätverket för just dig. Har du en idé – våga genomför den tillsammans med oss!

Vid några frågor, maila ordforande@datatjej.se