Månadens DataTjej: Sara Frisk

Namn: Sara Frisk
Ålder: 27
Arbetsplats: Netlight Consulting
Pluggat: Civilingenjör IT, Uppsala Universitet
Aktiva år: 2010/2011

Kan du berätta hur du hamnade på din arbetsplats och vad dina arbetsuppgifter är för något?
Jag kom i kontakt med Netlight under mitt år i projektgruppen för DataTjej Konferens 2011. Netlight gjorde ett starkt avtryck på mig genom att vara oerhört måna om att möta konferensdeltagarna på ett personligt sätt och valde att delta under en middag och arrangera en musiktävling istället för att hålla en traditionell företagspresentation. Efter konferensen höll jag därför kontakt med Netlight och blev så småningom studentambassadör och jobbade i nästan två år med Netlights relation till Data- och IT- studenter i Uppsala. Under hösten 2015 blev jag anställd som IT-konsult, vilket jag fortfarande stormtrivs med idag. Som IT-konsult jobbar jag främst som utvecklare, men bidrar ofta även med kompetens kring användarupplevelse och design. Eftersom jag brinner lite extra för agil utveckling och teamdynamik tar jag också gärna roller där jag som teammedlem får vara med och förbättra teamets sammanhållning och effektivitet.

Varför engagerade du dig i DataTjej och vilken post hade du?
Jag var företagsansvarig i projektgruppen för konferensen 2011. Den viktigaste anledningen var nog att jag tyckte att det var en möjlighet att bredda mitt nätverk med kvinnliga kontakter och förebilder. DataTjej var också ett sammanhang där jag inte kände att jag stack ut och behövde förklara hur det kom sig att jag ”som tjej” valde att bli utvecklare, vilket var en skön kontrast till många andra sammanhang där jag kände att jag alltför ofta behövde göra det.

Vad är ditt bästa minne från din tid hos DataTjej?
Mitt bästa minne från DataTjej-tiden är nog banketten som avslutade konferensen 2011. Vi var så stolta och glada över att ha levererat en lyckad konferens att energin att skratta, sjunga och dansa liksom aldrig tog slut.

Hur får man flera unga tjejer intresserade att plugga IT?
Jag tror att ett väldigt bra sätt är att lyfta fram kvinnliga förebilder och på så vis bredda bilden av vad det innebär att jobba med IT. Med fler perspektiv tror jag att fler typer av människor kan känna tillhörighet och bli inspirerade att söka sig till IT-branschen. Här fyller initiativ som DataTjej ett jätteviktigt syfte genom att koppla samman universitet med företag och skapa kontaktytor där tjejer får bättre förståelse för vad de konkret skulle kunna jobba med. Jag tror också att denna typ av initiativ är viktiga i yngre åldrar så att tjejer, på samma sätt som killar, blir uppmuntrade att utforska och intressera sig för teknik redan som barn.

Är du en gammal DataTjej och vill berätta din historia? Eller har du tips på frågor vi kan ställa inför nästa intervju? Kontakta oss gärna på kontakt@datatjej.se.