Mitt första inlägg!

Hej!
Emma Liljedahl heter jag och är en 22-årig tjej som just nu bor i Linköping, fastän mitt hjärta klappar hårdast för Norrbotten. Född och uppvuxen norrbottning som flyttade till Linköping HT16 för att börja plugga Systemvetenskap! Systemvetenskap var verkligen inte det självklara valet för mig, min första (seriösa) tanke på universitetsstudier var fysioterapeut. Det verkade som de flesta i min gymnasieklass skulle bli antingen det eller proffs på sin sport – jag gick i en idrottsklass. Jag bestämde mig helt enkelt för ett sabbatsår efter att jag sprang ut på trappan framför gymnasieskolan i juni 2014. Hösten 2015 var jag säker på att ekonomi var min grej, jag var grym på siffror under gymnasiet och en ekonom får ju alltid jobb! Mantrat ”de får jobb i både hög-och-lågkonjunktur” ekade i mitt 20- åriga huvud. Som ni kanske listat ut var ekonomi inte min grej… Jag hade ju faktiskt funderat på att göra något med programmering, men kände mig för dålig. Alla som jobbade med det hade väl gjort det sen de fick reda på vad en dator var i princip?
Jag började kolla på bloggar och googla roliga jobb under föreläsningar istället för att lyssna på våra grymma lärare som vi hade på LTU (Luleå Tekniska Universitet). All eloge till dem, de kunde till och med engagera ointresserade mig ibland. Hur som, jag hittade till slut två bloggar på LiU där båda tjejerna pluggade Systemvetenskap och de fick mig nyfiken på programmet. Det verkade inte som de programmerat innan heller. Jag hoppade av kandidatutbildningen i ekonomi och sökte mig vidare! En damförening på sektionen verkade så kul och jag såg verkligen mot att testa på LiU istället för LTU. Min magkänsla var rätt – nu sitter jag här i Linköping pluggandes Systemvetenskap och sittande ordförande för den damföreningen jag blivit lockad av – Systerskapet. Med en hög härliga klasskompisar – där alla kan bygga arkadspel i Java trots noll koll på programmering HT16.
Det DataTjej gör har varit så viktigt för mig, ge alla tjejer en självklar plats i en mansdominerad bransch! Jag hoppas verkligen att alla tjejer där ute inte tvekar som jag och väntar ett år med att hitta rätt bara för att det inte känns som ni hör hemma inom datavetenskap och IT.
Hoppas ni vill fortsätta följa min vardag i Linköping med allt vad det innebär! Allt mellan databaser och basketmatcher utlovas. Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *