Detta kommer bli grymt!

Hej kära ni, 🙂

Jag och några till datatjejer har blivit valda att blogga för DataTjej – hur kul som helst, tycker jag! Vem är jag, då? Jo, mitt namn är Sofija och jag är en 20-årig datastudent på Chalmers tekniska högskola. För tillfället läser jag mitt andra år samtidigt som jag sitter som ordförande i Rekryt, vilket är data- och informationsteknikprogrammens rekryteringsgrupp. Vi anordnar evenemang, står på utbildningsmässor och gör annat kul! När jag inte sitter i en laborationssal och knackar kod brukar jag titta på serier, laga mat och spela datorspel.

Förr trodde jag, precis som många andra, att data var någonting för de (läs killar) som programmerat och byggt datorer sedan barnsben. Detta var också min uppfattning under hela tiden jag gick på naturprogrammet på gymnasiet och hade som mål att bli läkare, detta trots mitt teknikintresse.

Spola tillbaka till våren 2016 – jag går i trean och det är äntligen dags att välja utbildning. Jag läser om utbildningar på internet, gör tester som påstår sig veta vad jag borde jobba med i framtiden och går på olika högskolors öppet hus. Under denna period känner jag mig minst sagt obeslutsam och förvirrad. En dag råkar jag klicka mig fram till programmet Datateknik på nätet, och först då tycker jag att det låter riktigt roligt med en utbildning. Dock har jag aldrig programmerat innan, och inte är väl detta någonting för mig? Jag fortsätter tvivla tills jag rådfrågar min mamma, och efter ett ”du kan göra allt!”-samtal är alla tvivlen som bortblåsta. Nu är det bestämt – jag ska plugga data!

Första året på data har varit omtumlande, läskigt, men desto mer fantastiskt. Jag har lärt mig så mycket nytt, gjort saker jag tidigare inte trott att jag klarar av, och har fått en riktigt självförtroende-boost! Naturligtvis har det inte varit helt smärtfritt, utan jag har periodvis behövt brottas med stress och prestationskrav, liksom känslor av otillräcklighet och utanförskap: Att vara en av få tjejer på data är inte alltid helt enkelt, och inte sällan jämför man sig med killarna som programmerat sedan barnsben.

Bilden till höger är tagen efter första dagen på Chalmers. Glad och förväntansfull viftar jag den orangea tröjan i luften, detta trots blödande skoskav (ha inte nya skor första dagen 😉 ).

Jag ser fram emot att låta er följa mig och vad jag egentligen gör bakom datorskärmen.

Ta hand om er!