Månadens DataTjej: Katja Lundqvist

Namn: Katja Lundqvist
Ålder: 25
Arbetsplats: Omegapoint
Pluggat: Civilingenjör Informationsteknologi
Aktiva år: 2014-2016


Namn: Katja Lundqvist
Ålder: 25
Arbetsplats: Omegapoint
Pluggat: Civilingenjör Informationsteknologi
Aktiva år: 2014-2016

Kan du berätta hur du hamnade på din arbetsplats och vad dina arbetsuppgifter är för något?
Jag programmerar på heltid. Mestadels Java men även en del frontend. Egentligen är det lite av en slump att mitt första jobb blev på Omegapoint och det är till stor del DataTjejs förtjänst. Sista terminen på universitetet var rätt tung för mig privat och jag insåg efter ett tag att tiden inte räckte till lika mycket som den brukade. Jag gjorde en lista på vad som var prioriterat just då i mitt liv. Det var viktigt för mig att göra klart civilingenjörs utbildningen och också hinna med min familj och vänner i stället för att stressa upp mig inför framtiden. IT branschen är rätt het så jag tänkte att jobb fick lösa sig. När exjobbsrapporten i maj började bli klar hörde en rekryterare från Omegapoint av sig. Eftersom jag fått en bra bild av företaget från DataTjej konferensen tyckte jag det var intressant att undersöka saken närmare och det slutade med att jag började Junior Konsult Programmet hos dem.

Varför engagerade du dig i DataTjej och vilken post hade du?
Frågan om jämställdhet tycker jag är viktigt. Jag hade varit engagerad politiskt innan universitetet och förvånades över hur flera som jag pluggade med såg på jämställdhet. Ett exempel på det var att en del killar jag pluggade med startade en facebook grupp som hette “PartiarkITet” där de enligt egen utsago skulle driva frågan om kvinnors rösträtt på IT-sektionens årsmöte. Däremot i DataTjej kunde jag dela tankar och igenkännande med personer som också var en av få tjejer i grupper som mestadels bestod av killar. Den posten jag hade i DataTjej var kassör, vilket har gett mig stor erfarenhet inom ekonomi och bokföring vilket låg en bit bort från den utbildning jag gick.

Vad är ditt bästa minne från din tid hos DataTjej?
Mitt bästa minne är nog att vi ordnade en Ada Lovelace jubileumssittning. Det hela började som en långsökt tanke när jag satt på mitt studentrum i Seoul en fredagskväll och google stalkade Ada Lovelace, världens första programmerare. Det kändes konstigt att alla vet vem Alfred Nobel var men få vet ens om Lovelaces existens, även folk som försörjer sig på programmering. Ironiskt nog fyller Lovelace år på Nobeldagen. Just det året (2015) skulle Lovelace fyllt 200 år. Det kändes som att alla tecken pekade på att ordna en jubileumssittning för henne. Som tur är består DataTjej föreningen av massor av drivna och kompetenta kvinnor så tanken som hade kläckts kunde förverkligas.

Vad önskar du att du visste när du pluggade?
Att stereotyper är just stereotyper. Det finns som tur är ingen kausalitet mellan fult åtsittande byxor och att vara bra på programmering. Det jag istället tror är viktigt är att se programmering och IT som att lära sig vilken sak som helst. Är en t.ex ny på en arbetsplats så vet en inte var toaletten finns, men det går att lära sig. På samma sätt är en ny i ett ramverk vet en inte om alla features på en gång. Men det går att lära sig! Så om jag ska lämna något tips är det att vara lika övertygade att ni kan lära er nya saker inom IT som vad som helst annars. Sen behöver en lika lite veta var alla toaletter i världen är placerade som en behöver veta allt om alla obskyra programmeringsspråk. Men det är praktiskt att ha koll på en del!

Är du en gammal DataTjej och vill berätta din historia? Eller har du tips på frågor vi kan ställa inför nästa intervju? Kontakta oss gärna på kontakt@datatjej.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *