Intervju med Sara Gustavsson

Varje år anordnar DataTjej en konferens där studenter och företag får chansen att träffas och nätverka. Nästa år är det 20-års jubileum för konferensen och för DataTjej. Konferensen pågår i tre dagar där deltagarna får träffa attraktiva företag som är söker nya duktiga talanger. Konferensen innehåller intressanta presentationer, workshops och föreläsningar. Det är fullspäckade dagar som avslutas med sittning. Sara var med i projektgruppen för 2016 där hon var med och arrangerade konferensen.
Läs mer om konferensen.

Vad läser du för program och vilket år läser du?

Jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet i Informationsteknologi vid Uppsala Universitet.

Varför ville du gå med i projektgruppen?

Jag var en av deltagarna under DataTjej Konferens 2015 i Göteborg, vilket framförallt var en bidragande faktor till att jag ville vara med i projektgruppen när konferensen skulle inta Uppsala. Jag såg det som ett ypperligt tillfälle att få vara delaktig i ett projekt där man får chansen att utvecklas på många olika plan, samtidigt som man arbetar för jämställdhet och att sprida inspiration och motivation till likasinnade tjejer.

Var det som du förväntade dig?

Både ja och nej. Självklart var jag förväntansfull och upprymd över själva arbetet, det har verkligen varit fullt fokus från start. Så snart arbetet kom igång insåg man att de förväntningar man hade var enbart en bråkdel av vad man kunde åstadkomma. Vi lyckades överträffa våra förväntningar flera gånger under vårt arbete med konferensen.

Vad har varit svårast med uppdraget i projektgruppen?

Det svåraste har varit att hantera alla upp och nedgångar som dyker upp under arbetets gång. Det har varit som att åka en berg- och dalbana under hela hösten. Jag har verkligen fått lära mig att manövrera och ta kontroll över situationer som känns helt omöjliga att lösa. Allt löser sig, hur klyschigt det än är, men med rätt inställning och driv tar man sig igenom allt.

Vad har varit roligast?

Det är verkligen jättemycket som har varit roligt, men roligast var självfallet konferensdagarna. Det är en speciell känsla att ta in när man väl är på plats. Företagen löser av varandra och tjejer från hela Sverige interagerar och nätverkar. Samtidigt som konferensen har varit ett tydligt mål för oss i projektgruppen under flera månader, kunde man inte riktigt greppa att man faktiskt var på plats och att allt vi planerat faktiskt genomfördes här och nu.

Skulle du säga att det hjälpt dig karriärmässigt och isåfall på vilket sätt?

Det är självklart en fördel att kunna visa upp på sitt CV att man har varit en del av DataTjej och anordnat deras konferens. DataTjej är välkänt ute bland företagen, och att ha visat ett engagemang hos dem tror jag absolut att företagen har i åtanke. Nu har jag inte hunnit söka särskilt mycket jobb efter konferensen, men jag är säker på att det en dag kommer att ge mig skjuts i rätt riktning. Inte enbart för att visa upp något på mitt CV, utan för att jag under denna tid faktiskt har utvecklats och lärt känna mig själv i en arbetsrelaterad roll.

Har du några tips eller råd till någon som funderar på att ansöka till projektgruppen?

Har du tid, är driven och vill testa på något nytt? Då är detta verkligen projektet du ska satsa på. Tänk gärna igenom varför du vill söka den specifika posten/posterna inom projektgruppen. Då har du lättare att visualisera dig själv i det kommande arbetet, samtidigt som du blir lite mer mentalt förberedd på vad som komma skall. Funderar du på att söka, så se verkligen till att du skickar iväg en ansökan!

Ansök till projektgruppen 2017/2018!